skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 19 – Lugn

För att kunna släppa på stress och komma i balans så behöver vi en utgångspunkt av lugn. Jag är kinesiolog och inom det använder man sig av olika typer av behandlingsmetoder för olika obalanser. T ex så kan man använda något som heter Bach-droppar som hjälp till balans. Dessa går under begreppet vibrationsmedicin. Flera andra producenter har gjort sina kombinationer på det här och arbetat med örter, blommor och kristaller för att ta fram blandningar som ger energi, renar, stärker osv.

Kvinnan jag brukade handla av hade en mängd olika varianter på droppblandningar och jag var vid det här tillfället där och muskeltestade fram vilka sorter jag skulle ha. Jag gjorde det utan att titta, jag plockade ut lite olika sorter som jag kom fram till att jag skulle ha.

När jag sedan gick igenom vad jag hade valt ut och jag ser att det på en av flaskorna står Inner Calm blev jag jättefrustrerad. Jag tyckte att herregud, vad ska jag med ett inre lugn att göra, då kommer det ju inte att bli något gjort (jag var i en period när jag tyckte att jag behövda röra mig framåt, komma loss)!

Tur för mig så var kvinnan en klok kvinna som sålde in det inre lugnet till mig så att jag i alla fall kunde tänka mig att ge det en chans. Det ger mig ett gott skratt i dag, för jag kan inte tänka mig något bättre än att ha ett inre lugn som utgångspunkt. Och det visade sig att det här blev startpunkten för mig i att förstå det inre lugnets kraft. Dropparna fungerade!

Vårt behov av lugn

Om du själv inte är ett fan av lugn, så kanske du kan tänka dig att ändra ditt perspektiv och uppfattning om vad det faktiskt är. Det finns en del missförstånd kring det lugna.

* Lugn gör oss inte saktfärdiga, snarare tvärtom, effektiva. Jag vet inte hur många gånger jag som snabb person fått gå tillbaka och göra om. Det hade gått fortare i slutänden om jag tagit det lugnt och metodiskt i stället.

* Lugn gör oss inte sega och tröga. När vi är lugna kan vi i stället tänka klart och ha ett vidare perspektiv på saker.

* Lugn är inte samma sak som lat.

Fyll på med dina egna uppfattningar och hitta det som är stärkande och kraftgivande med lugnet i stället.

Lugn behövs också i våra relationer. Och att få ha arbetsro (jag tänker på alla som arbetar i barnomsorgs- och skolmiljön, alla ljud och all rörelse, hektiska kontorslandskap med mycket ljud, vården…). Att bara få strosa omkring i lugn och ro, ge kroppen en chans att få hinna med.

Kroppen älskar lugn, sinnet kan ha lite svårt för det. Vi kan behöva sälja in det till sinnet, övertala det lite. Vad än sinnet säger så behöver vi lugn, det är ett faktiskt behov för att andra saker ska fungera bra för oss i kroppen, sinnet och själen.

Lugnet når vi genom det parasympatiska nervsystemet. Det kan vara så att vårt system är så anspänt och stressat att vi sällan når dit. Det sympatiska nervsystemet (beredskap) är på högvarv. För att vi inte ska åldras för tidigt, slita ut vår kropp och för att inte bli nedstämda i slutänden så behöver vi föra in sådant i våra liv som stimulerar det parasympatiska nervsystemet i oss.

Sinnet och lugn

Formeln för hur vi gör sinnet till vår samspelare är som jag nämnt i tidigare luckor: sinnet följer andningen och kroppen följer sinnet.

Det är sinnet som ger oss våra problem. Om kroppen smärtar och vi inte lägger på några tankar om det så skulle inte kroppen i sig ha någon åsikt om smärtan. Om den kunde agera på sig självt, vilket den gör, så skulle den se till att åtgärda det som orsakar smärtan, men inte kunna döma den. Den skulle se smärtan för vad den är, en signal om att något behöver förändras i hur kroppen används och hålls. Och den skulle fånga upp den här signalen långt innan den slagit rot i hela kroppssystemet.

Sinnet är vårt problem och vi mår bäst om det är vi som styr det, inte tvärtom. Då är detta att sakta ner andetagen det absolut enklaste verktyget du kan använda. Att ändra tankar är svårt. Du kan inte hålla en och samma tanke speciellt länge och eftersom allting inom oss agerar på gammal vana så kommer du att återgå till de tankar du vant dig vid ganska snabbt.

Börjar vi däremot att sakta ner andetagen så ger vi vår inre miljö en helt ny utgångspunkt och då kan helt enkelt inte vad som helst slå rot inom oss. Kroppen följer sedan sinnet. Men i yogan samspelar alltid kropp, sinne och ande. Det innebär faktiskt att du om du saktar ner tempot lite när du promenerar och därmed släpper på stress så får sinnet också en annan grund att komma ifrån.

Anden är ju det som hela tiden backar upp oss, som alltid finns i bakgrunden av allt vi gör, säger, känner och upplever. Den finns där med sin öppna, fria, ickedömande och mottagande närvaro och leder oss dit vi ska för att bli oss själva lite mer, komma vårt inre närmre, känna vår livskraft och glädje.

Övning

När vi har lugnet som utgångspunkt så kan vi börja höra vad kroppen egentligen vill när den värker, trilskas. Vi kan ta emot vår inre, helt naturliga vägledning. Och vi kan stoppa sinnets negativa tankebanor innan vi förförts in i dem alltför djupt.

 • Lägg ut ett liggunderlag eller lägg dig i sängen
 • Placera ett bolster eller ett hoprullat (och hopbundet) liggunderlag längsmed mattan
 • Om du har, placera klossar under bolstret så att du får som en sluttande uppförsbacke av det (har du inte bygger du på med det du har under liggunderlaget/bolstret)
 • Sätt dig nära sluttningen av bolsterbacken och sträck dig upp och bakåt över backen
 • Lägg en hopvikt handduk eller en kudde under huvudet
 • Lägg också kuddar under dina armar så att de blir tyngdlösa
 • Justera och ändra tills du har en helt igenom bekväm ställning
 • Lätt något över ögonen och gärna något över kroppen (filt, handduk)

Känn sedan det som stöttar upp kroppen (kuddarna, det hoprullade underlaget) och ta emot känslan av att du är stöttad, och sjunk in i den. Andas lugna, jämna andetag och låt varje andetag ta dig djupare och djupare ner i avslappningen (det att du känner stödet). Det gör inget om du somnar en stund här. Ligg i minst 10 min, gärna 15 min.

För att avsluta:

 • Andas långsamt och djupt in
 • Andas ut ännu lite långsammare
 • Andas in igen och rulla av din backe och ligg på sidan i en halvminut ungefär, andas, landa i kroppen
 • Ta sedan ett djupt andetag in
 • Stötta i den hand som tillhör den arm som är överst i marken och lyfta upp dig själv i sittande ställning
 • Sitt där du hamnar en liten stund, ta ett par djupa andetag här
 • Sätt dig sedan i lätt meditationsställning (skräddarställning) och orientera dig genom att ta tre-fyra långa, djupa och fulla andetag
 • Avsluta med att rikta ett tack in mot dig själv; känn sedan att det här tacket vibrerar ut i din aura, rummet, staden, landet, världen och ut i kosmos

Inför dagen

Experimentera lite med hur din upplevelse blir när du saktar ner andetagen och när du saktar ner tempot som du rör dig i. Bor du i en storstad så kommer det snart ett tåg, t-bana, buss eller spårvagn igen, du kan missa en (om du inte bor på landet och det går en i timmen, men gå lite tidigare i så fall – var på din egen sida och ge dig själv omständigheter så att du kan lägga in lugn i ditt liv).

Se också över din inställning till lugn och hur den än ser ut så har ditt liv inte kvalitet när du kör slut på dig själv med adrenalin och kortisol. Vi behöver variation, det har vi redan varit inne på. Gör livet intressant för dig själv, ge dig själv variation i rörelser, tempo, typ av aktiviteter, samtal osv.

Andas dig lugn. Gå lugnt. Sakta ner tempot när du pratar om du brukar prata snabbt. Tänk på saken över natten och be att få återkomma. Sträck på dig ofta under dagen. Bli medveten om det som är snabbt i ditt liv och det som kan behöva lite mer lugn.

Ha en intressant dag!

Sat Nam!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top