skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 21 – Öppen nyfikenhet

Att börja anamma ”det var intressant” till våra reaktioner, till när människor beter sig på ett sätt som vi inte riktigt är med på, till när vi står mitt i ett gräl, till när vårt/a barn trilskas och vi på något sätt blir stressade över det, till när vi har en bild av vad vi tänkte skulle ske och något annat händer, till när vi blir sårade osv. Det här är ett av dessa fantastiskt användbara tips jag fått när jag gått för olika lärare inom yogan. Det går helt i linje med det kalendern vill inspirera till och speciellt med dagens tema, öppen nyfikenhet. Öppen nyfikenhet är nära besläktat med Lucka 14, Motståndslöshet. Vi närmar oss det bara ur ett nytt perspektiv.

Det jag vi har som vi relaterar till när vi säger Jag är… och så följer en mängd attribut på det vi tycker att vi är… det är det jag som är starkt förknippat med kroppen och sinnet. Det vi säger att vi är, är en blandning av sådant som andra sagt om oss genom livet och som vi accepterat, och sådant som vi värderar och tycker stämmer in på det vi både vill och strävar efter att vara. Vi har också accepterat några dåliga sidor hos oss själva som inte är alltför stjälpande för vår självkänsla. Vissa av oss har dock accepterat väldigt hårda attribut på dem vi är och det är ofta kopplat till sådant vi kan och inte kan göra. Kroppen och sinnet alltså.

Men sedan har vi också den här oförstörda delen av oss som vi i yogan kallar vårt sanna jag, Sat Nam – den jag är i min kärna är sann, eller min identitet är sanning. Den delen är inte upptagen med världens dramer och känsloyttringar. Jag har nämnt det här med tiden och rummet tidigare i kalendern och att den här delen av oss står utanför tid och rum och alltså bortom kroppen och tankarna. Det gör att den inte alls är involverad i det som kroppen och tankarna är involverade i.

När vi upplever något genom våra sinnen som spelar med sensationer i kroppen – kall/varm, hård/mjuk, len/vass, skön/obekväm osv – och tankarna som skapar känslor inom oss (också sensationer i kroppen), så är inte vårt medvetande där och bedömer det utifrån en bra/dålig-skala. Det tar i stället emot det som upplevs genom oss helt öppet, fritt, ickedömande och nyfiket i detta nu. Det tar inte parti för någon sida eller dömer någon av de som är involverade som god eller ond, bra eller dålig. Det tar helt enkelt emot det som är precis som det är i detta nu.

Därför att när vi är i vårt sanna jag, bortom dramat som kroppen och sinnet alltid är involverat i, det jag som inte vet någon annan tid än nu och ingen annan plats än här, så är vi alltid rena och oförstörda, inte det minsta märkta av det vi varit med om som upprepar sin melodi i sinnet och kroppen. När vi öppnar upp för och bjuder in den här delen av oss, så får vi tillgång till långt många fler lösningar på våra problem, vi får nyanser i livet, vi släpper på stress, på minnen, på nedbrytande tankebanor, vi förlåter och kan känna tacksamhet över det som just vi har fått med oss i det här livet. Vår smärta och det vi haft det svårt med i livet blir våra tillgångar. Vi kan dela med oss till våra medmänniskor så att de får ingångar till att läkas, till att förlåta och till att vända blad.

Det var intressant, säger vårt medvetande när helst vi utmanas. När någon säger något som vi inte håller med om, det var intressant. När vi blir upprörda – det var intressant. Vi är nyfikna på att vi reagerar, att vi opponerar oss, att vi gör motstånd mot det som är, att vi behöver hävda oss, att vi behöver kontrollera omständigheter och gärna också människor i dem. Vi är genuint nyfikna på att vi blir nedstämda, att vi stänger in oss i en diagnos. Och vi vågar vara nyfikna på det vi håller allra heligast: våra principer och ståndpunkter, våra värderingar och bedömningar. Det var intressant, säger medvetandet. Vi testar lite med en övning.

Övning

Vi ska göra en öppnande övning ur ett pass som heter New Lungs and Circulation. Det är en intensiv övning som jobbar med auran, axlarna, cirkulationen och uthålligheten. Vi håller på en stund så du kommer att möta upp ditt motstånd förr eller senare. Därifrån kan du sedan träna på det var intressant och din nyfikenhet på det som uppstår inom dig.

  • Stå någonstans där du kan svinga armarna ovanför ditt huvud och runt kroppen utan att slå i någonting
  • Gör några uppmjukande övningar för axlarna: lyft och sänk axlarna i snabbt tempo, cirkla axlarna, sträck armarna uppåt från axlarna och sänk axlarna (med armarna sträckta) några gånger.
  • För ihop tummar och lillfingrar (buddhi mudra).
  • Börja föra upp armarna framför dig och runt din kropp.
  • Gör rörelsen mjukt och inkännande några gånger.
  • Sätt sedan fart på rörelsen och rotera armarna runt dig i snabbt tempo.
  • Andas in under det att armarna förs uppåt.
  • Andas ut när de kommer ner runt dig.

Fortsätt i detta snabba tempo i 5 min. Var nyfiken på de tankar som uppstår när det börjar kännas lite. Så länge du inte har någon vass smärta så fortsätter du trots att det blir jobbigt rent muskulärt. Ta dig igenom ditt motstånd genom att i närvaron här och nu ta emot det som är helt motståndslöst och fritt. Möt motståndet, att det blir jobbigt, att du vill ge upp, att nej, nu orkar jag inte mer, jo, lite till – möt allt det där med det var intressant. Se till att hålla dig så här öppen och fri övningen igenom, oavsett vad övningen ger för reaktioner inom dig. Spänn inte emot, och gör du det så möter du det med det var intressant.

Inför dagen

Bemöt det du stöter på i dag med det var intressant. Gör det med både positiva, monotona och vardagliga och mer känslomässiga händelser. Var verkligen nyfiken på det som händer inom dig i dag. Var helt enkelt lite nyfiken på dig själv!

Ha en intressant dag!

Sat Nam!

 

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top