skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com
Foto: Maja Matslofva

Lucka 24 – Hjärta

Vi har kommit till den sista dagen i vår kalender. Jag vill verkligen tacka dig för att du varit med längs hela vägen, vare sig du varit aktiv i kommenterar och Gilla-markeringar eller bara läst och tagit till dig för dig själv! Nu blir det sista luckan för den här gången och jag hoppas att du ska landa i en skön och vilsam dag i dag, oavsett om du spenderar den med andra eller är för dig själv. Dagens tema är vårt hjärta.

I yogans energisystem så är hjärtchakrat porten mellan våra vardagliga draman som har med överlevnad (ekonomi, tak över huvudet), relationer (sex, anknytning, barn, vänner, arbetskamrater) och självkänslan (kraft, identitetskänsla, känslan att kunna forma sitt liv) och vårt klokare och sannare jag. Det jag som vi fått smaka på i det här motståndslösa, öppna och fria tillståndet i oss själva.

I kundaliniyogan kallar vi de tre nedre chakrana för den lägre triangeln och så har vi då hjärtchakrat som sedan övergår i de tre översta chakrana och den högre triangeln. Detta ramas sedan fint in av vår aura.

När vi fastnar i den lägre triangeln går allt bara runt, runt av upptagenhet med oss själva i olika sammanhang: vi blir upptagna med vad vi gör och vad vi vill göra, vad andra gör och säger, hur saker ska utföras, planer, kontroll, draman osv. Här är vi alltid upptagna med oss själva och våra behov. Vi är fixerade vid vad kroppen gör och inte gör. Tankar tenderar vara negativa, antingen gentemot sig själv eller så riktas de i stället ut mot vad andra gör eller säger (samhället, vården, organisationer). Det är viktigt med det som har med kroppen att göra.

Alla yogapass i kundaliniyogan har övningar som jobbar med energierna i den lägre triangeln. Det var en nyhet för mig att prana, livsenergin, kan vara både geggig, seg och tung. Prana har tidigare alltid haft en positiv och kraftgivande innebörd för mig, men tar vi alltså inte hand om den, sätter den i rörelse, så är den inte alltid så närande och stärkande som vi vill att den ska vara. Vi behöver jobba igång prana för att den ska bli närande och bärande för oss. Det gör vi genom att röra om i den lägre triangeln så att vi får igång energin där och sedan vägleder vi den vidare, upp i hjärtat och så vidare uppåt för att öppna upp helt och på så sätt kunna släppa på slagg och toxiner i både kroppen och energin.

Bra övningar för att jobba igenom och sätta fart på energin i de lägre chakrana är Grodor, Stretch Pose, ryggflex, Egoförstöraren, suficirklar, benlyft osv. Bra övergångsövningar för hjärtat är Camel Pose, Half Wheel Pose, ryggflex sittande på hälarna och alla övningar där du får igång flåset etc. Härliga övningar för den övre triangeln är pranayamas, (andningsövningar), meditationer och det vi ska göra i dag, Celestial Communication.

Övning

Vi kommer att använda mantra och rörelse för att få in känslan av att det räcker med att du är den du är. Att den du är är ett uttryck för det hjärta som finns inom oss, oavsett om sinnet är nedstämt och kroppen slö eller om energin är hög. Det spelar ingen roll vem vi är, vad vi gör eller hur vi gör saker – att du läser det här just nu, att du finns, är ditt specifika uttryck för det hjärta, den själ, som finns inbyggd i livskraften och som uttrycker sig genom dig. Tacksamhet är inget vi behöver göra, säga eller visa. Vi är ett uttryck för livets tacksamhet över sig självt.

I en Celestial Communication använder vi alltså ett mantra, och för enkelhetens skull har jag valt ut ett åt oss, och skapar sedan egna rörelser till det mantrat. Jag ger här mitt bidrag till det, men jag vill verkligen uppmana dig att göra dina egna. Här får du också möjligheten att ge av dig själv på ett mycket intimt sätt. Och om du vill och vågar, dela gärna med dig av en liten film eller bilder på din egen Celestial Communication. Här får du min.

Mantrat jag valt ut är:

Bountiful, Blissful and Beautiful I Am
I am Bountiful, Blissful and Beautiful

Här får du mitt förslag på låt som du kan använda för att få in känslan och göra mantrat, spår 2:

Gör i 11 min och kom in i ett skönt flow där orden och rörelserna sker av sig självt. Upplev dig själv, orden, rörelserna inifrån dig själv, genom dig själv. Känn ditt hjärta slå. Känn ditt själsliga hjärta vibrera ut från dig som kropp, vidgas, öppnas upp och vibrera ut i hela universum. Du är ett unikt och strålande uttryck för liv oavsett vad din sinnesstämning är och vad du bär med dig.

Inför dagen

Känn ditt hjärta i dag. Centrera dig ofta i dag genom att sträcka långsamt på dig i alla riktningar, andas lugnt och förankra dig inne i ditt hjärta, din själ. Ta dig ofta till det här motståndslösa nuet, ”platsen” där allt är ok. Du gör det enklast genom Body Schema (tyngd och avspänd neråt, avspänd och vilande uppåt och med öppet fokus). Allt är väl. Dra dig undan när helst du behöver i dag. Ta en stund för dig själv. Gå ifrån bordet om du behöver. Ta en paus. Känn ditt hjärta. Var glad över dig själv i dag. Var tacksam över att du är precis den du är. Du är strålar och du är viktig!

Använd kalendern under hela året. Den ligger kvar här på min blogg.

Ps. Att kalendern sett ut som den gjort under de här tre åren har nu mynnat ut i att jag kommer att ge ut en bok (på egen hand). Jag har följt och tillåtit den form som kalendern har velat anta genom sig självt. Jag hade önskat att den hade varit lite mer lättsmält, men den har velat vara det den är. Tack vare att du som tillåtit det och ändå följt med längs vägen, så kan jag nu förverkliga en dröm som jag haft sedan jag var ganska ung: att formge och ge ut en bok. Tack!

Vi får se om det blir någon mer julkalender, det visar sig i slutet mot nästa år. Kanske att jag har fått tömma ur mig allt jag velat och kan presentera en lite mer lättsmält variant nästa år  Vi får se.

Med det vill jag nu önska Dig en riktigt God Jul och ett Härligt Nytt År!

Sat Nam och stort tack för denna gång!

 

 

This Post Has 2 Comments

  1. Tack för din kalender. Den har varit till stor hjälp. Hoppas det går bra med din bok. Kanske har jag råd att köpa den.
    Många varma kramizar

    1. Hej Sylvia!

      Roligt att du har följt och varit med i kalendern! Hoppas du kan ha dig råd med boken någon dag, då har du hela 52 övningar samlade där. Du kan använda den året om i så fall. Porto tillkommer när jag måste skicka, 72 kr just nu. Det är bara att du hör av dig i så fall. Ha det gott och tack för din kommentar! Mvh Mika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top