skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 18 – Tålamod

Om det är något som jag inte föddes med så är det tålamod. Varje uns av det jag har i dag har livet gett mig situationer, människor och omständigheter för att få träna det på. Jag har misslyckats gång på gång, men trots det så gav livet aldrig upp om mig. Det fortsatte att förse mig med någon vänlig (!) själ eller kärleksfullt ihopsatt omständighet som kunde visa mig om och om och om igen, att prova det här i stället. Jag kan inte påstå att jag tacksamt tagit emot de här upplevelserna, snarare har det varit under högljudda protester och med mycket motstånd.

Samtidigt, parallellt med mitt tålamodsprövande, så har angenäma upplevelser av frid, inre lugn och stillhet också givits mig. Jag har kunnat landa i omständigheter och känna att allt stämmer, allt är väl, att jag inte behöver något annat än exakt bara det här. Och någonstans där möttes de båda, friden och otåligheten, och de gav mig mina starkaste medel för att ge mitt liv… eller nej, öppna mig inför mitt liv som mer lugnt än kaotiskt, mer glädjefullt än emot mig, mer fritt än instängt.

Vi föds otåliga. Se på barn och djur – otåliga! Otålighet i oss människor visar sig ofta som ilska. Frustration – ilska. Att tappa tålamodet – ilska. Ilska gör oss spända och när den slår rot i spänningarna i kroppen så får det till följd att vi blir snabba att reagera, att opponera oss, att ha en stark åsikt och att vilja kontrollera omständigheterna omkring oss. Ilska är del av ett mänskligt liv och det har en fantastisk funktion när den används rätt. I vår tillknäppta kultur får vi inte riktigt lära oss om ilskan som kraft och funktion, så vi sipprar negativitet, småirritation och dömanden omkring oss på ett sätt som inte direkt inspirerar till glädje, gemenskap och kraft.

Det var inte förrän jag fördjupade mig i yogan och meditationen som jag började förstå att det jag gett mig själv som personlighetsdrag av att vara otålig, snabb, ivrig och rastlös inte alls hade med personlighetsdrag att göra, utan en djup oro och stress i mitt nervsystem.

Oro leder till beroende och vi är beroende av allt från det klassiska med droger, alkohol och mediciner till mat, spela, shoppa och sex till det lite mer diffusa i att ständigt titta i telefonen, vara upptagen, överdriven träning, söka bekräftelse, vara duktig, vilja ha kontroll, skapa konflikter, se det negativa, skvallra, prata skit om andra, skylla på andra… Oro.

Att ha tålamod gentemot oss själva och andra. Ge oss själva en chans. Att få lära om. Att få tillräckligt med tid för att verkligen se om det vi föresatt oss fungerar för oss. Att inte ge upp så fort vi stöter på lite motstånd. Att hålla igenom. Att hålla ut. Att få misslyckas. Att få ha och göra fel. Att låta saker få mogna. Att vänta en dag och sedan ge besked. Att säga nej. Att säga ja.

Övning

I dag ska du få en utmaning som jag vill inspirera dig att hålla igenom hela tidsintervallet. Jag använder Ingrid som gått på yoga hos mig i ca 8 år och som började när hon var 70 år för att leda oss igenom när det känns tufft. Hon har med tiden utvecklat en nyfikenhet och tycker att det är spännande att se hur hon ska bemöta sig själv när musklerna börjar skaka. Hon har helt själv hittat den rätta inställningen, den av att det här var intressant och sedan vara öppen inför det som sker så som det sker!

  • Kundaliniyogi, tona in med Ong Namo
  • Sitt i lätt meditationsställning eller på en stol med båda fötterna i marken
  • Centrera dig och sträck på dig med hjälp av
  • Placera tumme och pekfinger mot varandra (guyan mudra) och håll ett lätt tryck mellan dem under hela övningen
  • Slut ögonen och öppna en liten glipa och låt blicken vila där
  • Börja rotera händerna runt varandra framför bröstet/diafragma i snabb takt
  • Andningen är lugn och jämn

Fortsätt så, du får hjälp av mig genom videon här nedan i 3 min, men fortsätt gärna och gör 11 min så att du verkligen får möta ditt motstånd, din svaghet, din styrka och kraft, hur du tar dig igenom in i motståndslöshet, och därigenom hittar hem till dig själv. Håll dig öppen, fri och motståndslös genom övningen, hela vägen, speciellt när det börjar bli jobbigt.

Avsluta genom att andas in och sträcka upp armarna och hålla dem uppe och andas långa, djupa andetag i ca 1 minut. Sitt en stund i stillhet efter om du känner dig manad till det.

Inför dagen

Var nyfiken på ditt tålamod i dag, både gentemot dig själv och andra. Se om du kan ha lite extra tolerans om du har någon som du i vanliga fall brukar bli otålig omkring. Låt den personen vara precis som den är och andas djupt och håll dig öppen i ditt fokus, nyfiken på vad som kan komma ur det här. Du kanske har barn som du tappar tålamodet med, en partner, trafiken, att köa, dig själv. Var nyfiken och uppriktigt intresserad av att odla lite extra tålamod inom dig i dag – låt allt vara precis som det är och använd andningen om du blir stressad eller orolig av det.

Ha en intressant dag!

Sat Nam!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top