skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 17 – Närvaro

Närvaro pratar många om, i en massa branscher. Och det är vad alla andliga traditioner på olika sätt försöker få oss att förstå och ”att uppnå”. Det är en av grundpelarna i syftet med yoga. Att ha närvaro. Att vara närvarande. Att närvara. Det är också en av huvudingredienserna för ett intressant och givande liv. Vad blir det av vår dag när vi inte är närvarande? När vi slentrianmässigt säger ”jag älskar dig” till våra kära? När vi hummar till svar för att det att kolla telefonen har vår fulla uppmärksamhet?

Jag hörde en hjärnforskare för inte så länge sedan och hon pratade just om vår upptagenhet med telefonen. Ur det sa hon att dagens barn inte får den ögonkontakt som de behöver för att föräldrarna är upptagna med att ha blicken i telefonen. Det får som konsekvens att barnen inte blir sedda. Vad ger det för signaler? Är det verkligen det som vi vill ge våra barn? Så klart inte! Att det ens sker är för att vi inte är närvarande och vakna. Vår autopilot är igång och eftersom vi inte tar hand om våra egna basala behov så orkar vi inte delta och vara närvarande i det som är omkring oss. Inte ens med det som vi älskar mest av allt. Vi skärmar av oss. Stänger av.

Närvaro.

Gör ett kontrakt med dig själv, att från och med i dag ska jag börja med att en liten stund, 10 minuter räcker, av min tid helt och hållet ska gå till att vara närvarande när jag är med andra människor: se någon i ögonen när vi pratar, lägga undan telefonen när vi äter, självklart när vi är på möte, vara där när vi fikar eller umgås med en annan människa.

Skippa att dela det du gör på Facebook eller Insta ibland. Bara var i ditt liv utan att behöva dela det med någon annan än bara dig själv och de/n som är med dig. Vad du aningens förenklat är ute efter när du befinner dig i telefonen är dopamin. En snabb genväg till ett dopaminpåslag är att sträcka på sig, andas in genom strama läppar, öppna munnen och sträck ut tungan och andas väsande ut genom munnen. Gör det några gånger så har vi fått det vi är ute efter när vi t ex äter slentrianmässigt, kollar i telefonen, spelar i mobilen eller på datorn osv. Du slipper också stressen som de andra sakerna OCKSÅ producerar.

Närvaro.

Det är som att vi är rädda för att vara här och nu. För det första är det väldigt odramatiskt att vara närvarande, att vara i nuet. Här, när vi verkligen är närvarande, är det lugnt, händelselöst, fritt, öppet. När vi är vana vid att fantisera, döva oss eller planera så pressar vi på systemet med sådant som skapar stresshormoner i s f lugn och ro. Det vi fantiserar och drömmer om, planerar inför eller det vi dövar oss med ger en liten kick i systemet. Det gör att kroppen svarar med någon form av sensation, ibland behaglig och njutningsfull och ibland med obehag (stress, frustration, känna sig tjock osv). Men det händer något i alla fall.

När vi börjar att bara vara här och nu, rakt upp och ner, så ter det sig främmande. Plötsligt kommer tankar och känslor upp till ytan och där hinner vi knappt ens komma i kontakt med dem så är vi redan i kylskåpet eller skafferiet för att döva oss med något att stoppa i munnen eller har slentrianmässigt tagit tag i mobilen för att vimsa bort oss i vänskapsflödet.

Men ju mer vi börjar vara här i detta nu och uppleva det som är så som det är, så inser vi hur djupt och innerligt härligt det är att vara här, trots att det alltså inte händer ett endaste dugg. När vi börjar fördjupa andetagen i vårt liv, börjar sträcka på och röra på kroppen på ett varierat sätt, börjar stimulera sinnet med konkreta uppdrag och ge oss själva pauser i tillvaron av öppen närvaro så kommer vår upplevelse helt av sig självt att bli glädje, lugn och stimulans.

Närvaro.

Övning

Dagens övning blir en andningsmeditation. Den är så subtil och så stillsam att du får en fantastisk möjlighet att öppna dörren till det som vi i vardagen så lätt avfärdar och går förbi.


Fotograf: Maja Matslofva

  • Sitt i lätt meditationsställning eller på en stol med båda fötterna i marken
  • Centrera dig och slappna av med Body Schema
  • Börja med att andas ut all luft
  • Andas sedan in så stilla och så långsamt som du bara kan genom näsan (ca 10-15 sek tar det)
  • Håll andan stilla och avspänt (Body Schema igen) en liten stund
  • Andas sedan ut i en mycket långsam, stilla stril ut genom näsan (ca 15 sek)
  • Håll andan ute en liten stund av avspänt varande
  • Andas sedan mycket långsamt och knappt märkbart in igen

Fortsätt så i 11 min. Du ska andas så att du knappt märker att det kommer in någon luft, men att du känner att du fylls av den helt och hållet tills du är helt full. Var vaken och öppen och motståndslös genom hela övningen. När helst du känner att du spänner dig, kom tillbaka till Body Schema. Upplev dig själv i det här öppna, fria och motståndslösa tillståndet inifrån dig själv.

Inför dagen

Precis som under dagens övning så använder du dig av Body Schema varje gång du blir medveten om någon spänning inom dig. Om du känner dig stressad, släpp allting in i det här öppna, fria och motståndslösa nuet och använd även då Body Schema för att göra kroppen motståndslös. Kom tillbaka till det här ofta, ofta i dag. Döm inte dig själv för att du kommer att spänna dig och tappa nuet hundratals gånger under dagen, det är så för oss alla. Det är bara nuet som finns, så det spelar ingen roll hur ditt förra nu var, släpp det, det är det här nuet som är ditt och det inväntar dig alltid kärleksfullt och öppet mottagande.

Ha en intressant dag!

Sat Nam!

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top