skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 16 – Behov

Det här är ett område som det talas mycket om och som kan vara lite förvirrande för oss. Det är inte alltid så att vi kan formulera vad vårt behov är och vi tenderar blanda ihop våra behov med våra beroenden i mångt och mycket. Ur ett yogiskt perspektiv så är vi ju kropp, sinne och ande (själ, medvetande). Själva ordet yoga betyder förening och innebär att i allt vi gör och är så är dessa delar alltid involverade. Kroppen rör sig, som sagts tidigare, inom tid och rum, sinnet inom tid och anden är helt obegränsad, fri och neutral, inte bunden till någonting. Vi benar ut det hela lite grand så har du förhoppningsvis lite nya perspektiv för vad dina behov kan vara efter det.

Kroppens behov

Kroppen mår allra bäst av fasta och stärkande rutiner. Eftersom kroppen är både tids- och rumsbunden så mår den bra av att göra samma sak på samma plats vid samma tidpunkt. När vi gör det på det sättet så gör vi det lättare för oss att sätta in en ny vana i våra liv. Kroppen har också behov av sömn, näring (genom maten), syre (flåsa, andas djupt och långsamt), vätska (vatten, inte någon form av läsk) och rörelse. Allt vi gör omvandlas inom oss till kemi i kroppen.

Det vi äter påverkar våra hormoner och de påverkar i sin tur hur vi mår, känner oss och vilka tankemönster som kommer att dominera inom oss. I stället för att tänka att maten ska smaka gott, tänk om den är bra bränsle för din kropp. Står du dig i 4-5 timmar på den mat du ätit? Mellanmål är inte att rekommendera om du inte är elitidrottare (eller ev barn). Mat är bränsle. Ät så att du har ett bra bränsle för kroppen.

Äter vi inte komplexa kolhydrater kan inte hjärnan producera serotonin, vilket är vårt humörhormon (depression, livsglädje). Det finns superbra kolhydrater i råris, quinoa, nakenhavre, hirs och bovete. Och du, bra bränsle smakar också gott med färska kryddor, ett bra salt och chili t ex. Använd dina favoritkryddor (men kolla så att de inte har socker eller klumpförebyggande medel i sig).

Detta att om du rör dig eller inte kommer också att påverka ditt nervsystem (lugn/stress), hormonsystem (humör, vikt, utstrålning, hälsa), muskler, hjärta, lungor, cirkulation och har också en stor inverkan på vilka tankebanor som kommer att dominera inom dig.

Allt i kroppen är till för att användas, inte ligga på en hylla och damma. Muskler behöver användas. Andningsapparaten är till för att andas. Hjärtat behöver få lite puls varje dag för att vara starkt. Leder behöver användas (rörelse och medveten belastning) eller så rostar de igen. Kroppen tycker om att röra på sig, att bli använd. Även när det känns jobbigt för att vi är otränade eller blivit svaga pga skador och liknande. Kroppen är vårt färdmedel genom livet.

Slutligen, om vi andas ytligt eller djupt har inverkan på vår stabilitet/överkänslighet (oro, stress), vår hälsa, våra tankar, matsmältningen, humöret, känslorna, upplevelserna…

Sinnet

Sinnet är snabbt och oregerligt. Det är starkt kopplat till det vi varit med om och som vi inte har bearbetat. Tankar far och flänger åt alla håll och kanter när vi inte har lite ordning på sinnet. Det är tankar som avgör hur vi mår genom det vi säger till oss själva.

P g a att vi har laddat våra tankar med känslor (från det vi inte tagit itu med som sårat och gjort oss illa), så tror vi på det som tankarna säger oss. Vi kan vara slav under våra tankar ett helt liv och må därefter. Sinnet hör ihop med kroppen, eftersom det är i kroppen som tankarna slår rot genom att avge sensationer och känslor. Sensationerna och känslorna inspirerar sedan fler tankar i samma anda och mer sensationer och känslor. Det går runt, runt. Tills vi tröttnar och söker oss vidare.

Sinnet påverkas i allra högsta grad av det vi äter genom det att kemin i kroppen kommer att avge sensationer som sinnet svarar på. Om vi rör oss eller inte är också a och o för vilka tankesnurrar vi genom kemin i kroppen dras till.

I yogan ser vi att vi behöver rikta vårt sinne så att i stället för att vara sinnets slav, så blir det vår tjänare. Det absolut enklaste sättet att börja jobba med sinnet är att sakta ner antalet andetag per minut. Övningen vi gjorde i Lucka 1, då vi fick ner andetagen till bara 4 stycken på en minut, är en kanonbra övning att lägga in i sitt liv om man upplever mycket negativitet och effekter därav. Se alltså Lucka 1 för ett bra sätt att jobba med sinnet.

Sinnet behöver tydliga uppgifter. Mantrasång en halvtimme då och då är toppen. Fokusövningar. Kreativa projekt. Att lära sig något nytt.

Vårt behov av själen

Själen har inga behov, det lyder inte under sådana begränsningar. Den finns vare sig vi äter bra eller inte, vare sig vi sköter vår hälsa eller inte, vare sig vi har det gott ställt eller inte. Själen är det vi inom yogan säger är vårt sanna jag.

Själen/anden/medvetandet är densamma hos oss när vi föddes som när vi till slut lämnar kroppen. Min själ är inte mer utvecklad än din. Jesus själ var inte mer utvecklad än vår. Själen finns alltid närvarande och är väldigt lättillgänglig för oss.

Vet du om att du läser det här utan att du behöver använda en tanke för att tala om för dig själv att du läser det här? Om du sluter ögonen och inte längre kan se texten, vet du om att du finns till utan att du behöver tänka ”jag finns”? Så klart du gör! Där har du din första upplevelse av din själ, ditt medvetande. Den som vet allt om oss, som är oss alldeles nära.

Själen dömer inte. Den är den delen av oss som vi i yogan strävar efter när vi pratar om sådant som att uppleva det som är så som det är. Utan tanke om att vi vill att det ska ta slut och bli på något annat sätt.

Utifrån kroppen och sinnets perspektiv kan det tolkas som att vi ska stå ut med en massa otrevliga saker och acceptera dem här och nu. Men så är det inte alls. Därför att när vi är helt och hållet närvarande här och nu, då finns det inte något att opponera sig emot. Det här ögonblicket är alltid rent, fritt, öppet och helt och hållet perfekt. Det är när en tanke om något letar sig i in i det här nuet som vi får problem och behöver spänna oss emot det som är.

Tänk dig rymden i ett rum. Skulle det favorisera någon i rummet över någon annan? Så klart inte, det skulle vara helt absurt att ens tänka så. Skulle rymden i rummet ändra form om någon grät i rummet? Eller grälade? Älskade? Slöade framför tv:n? Nej, inte ett dugg. Rymden i rummet bara är och oavsett hur många saker och människor som klämmer in sig i ett rum, så finns det lika mycket kvar av rymden i rummet som om det skulle ha varit helt tomt på möbler och människor. När vi ser vår själ (medvetande, ande) ur det perspektivet så börjar vi få ett hum om kvaliteten på vad den ”är”.

Själen har inget behov av oss, men vi, som också är själen, har behov av att ta oss från tiden och rummet genom kroppen och sinnet till den här öppna, fria och motståndslösa aspekten inom oss. Det är ur den vår kreativitet stiger, som vår livslust hämtas och vår stabilitet växer. Det är när vi är närvarande här och nu i vårt sanna jag som vi läks och vi blir mer oss själva. Saker i kroppens och sinnets värld, tiden och rummet, börjar flyta bättre, vi mår bättre och vi fungerar bättre.

För att sammanfatta:

 • Tänk bra energi när du väljer vad du ska äta.
 • Ägna en stund varje dag åt att andas långa, djupa andetag.
 • Rör på dig varje dag. Och så att du får flåsa – det behöver inte vara länge, men att du får igång lite flås någon minut i alla fall.
 • Gör något åt dina obearbetade känslor: terapi, kundaliniyoga, få igång kroppen om du är slö och hitta restorativ vila om du alltid är igång osv.
 • Stimulera sinnet och sätt det i arbete genom kreativa projekt, mantrasång, fokusövningar eller genom att lära dig något nytt.
 • Stanna upp ofta i ditt liv och öppna dig för det här ögonblicket (Body Schema tar dig dit på nolltid). Känn dig öppen och motståndslös här och nu.

Övning

Vi gör först en fysisk övning för att balansera hemisfärerna mellan höger och vänster hjärnhalva. Efter det sjunger vi ett mantra för att träna upp vår inre förmåga att lyssna.

 • Ligg ner på rygg på en yogamatta eller direkt på golvet
 • Dra upp svanskotan så att du pressar ner ländryggen i marken
 • Andas in och lyft vänster ben och höger arm 90 grader upp i luften
 • Andas ut och sänk ner dem
 • Andas in och lyft höger ben och vänster arm 90 grader upp i luften
 • Andas ut och sänk dem

Fortsätt så i 3 min. Känn hur rörelserna och andningen jobbar samstämmigt och i ett motståndslöst flow.


För att höra så måste vi lyssna. Att lyssna, inte med våra fysiska öron, utan med våra celler och vårt varande. För att göra det behöver vi öppna vårt fokus och slappna av och göra oss mottagliga (Body Schema). Det är ingen ansträngning utan ett öppet varande här och nu.

 • Sitt i lätt meditationsställning eller på en stol med båda fötterna i marken
 • Känn dig tung ner mot underlaget, att du sitter marken (stolen) och den håller dig ovanpå sig självt
 • Känn också att du slappnar av in i rymden omkring och att den håller dig upprätt
 • Vila höger hand i vänsters

Vi använder mantrat Sat Nam som inspirerar oss till att väcka oss för vårt sanna jag, dem vi verkligen är. Du kan tona själv eller använda nedanstående hjälp för att lyssna (och sjunga med), spår 7. Om du gör själv, gör i minst 5 min. Använder du nedanstående version så gör hela spåret. Öppna dig för ditt inre lyssnande. Till det du hör som utanför dig och det som du hör inifrån dig själv genom din egen röst. Ljud är vibration, så lyssna också in till vibrationerna som ljudandet skapar i kroppen och se om du kan följa det ”ut” i energin omkring dig.

Inför dagen

Efter att du gjort dagens övningar, se om du kan utröna vad du har för faktiska behov. Se det ur ditt vida perspektiv, det från själens. Vi är inga komplicerade varelser, utan i stället mycket enkla. Vi tar hand om kroppen och sinnet för att de ”låter” högst och har behov av omsorg. När de är omhändertagna så är det mycket lättare att vara nära själen, vara i vårt naturliga jag.

Ha en intressant dag!

Sat Nam!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top