skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 15 – Vanor

Jag hoppar rakt in i det yogiska systemet för att se på det här med vanor. Ur det perspektivet tar det 40 dagar av att göra något dagligen för att BÖRJA föra in en ny vana i våra liv. Det krävs ett införlivande av den nya vanan i 90 dagar för att föra in den nya vanan i vårt undermedvetna. Har du lyckats hålla dig till den nya vanan i 120 dagar så har du börjat bekräfta den nya vanan i ditt psyke. Och gör du den nya vanan i 1000 dagar, alltså runt tre år, så kan du verkligen luta dig mot att du har en ny vana som du kan lita på och som tjänar dig.

Sinnets natur är snabbt, otåligt, blir lätt uttråkat, söker kickar, vill ha snabba resultat, ger upp lätt (speciellt om man inte ser resultat direkt), går gärna till det negativa i situationer, vill förutspå och ha kontroll på saker osv, osv. Sinnet är en av de större utmaningarna som vi har med oss som människor. Sinnet behöver vi ge riktning.

Kroppen å andra sidan är mycket, mycket långsammare och hinner inte med i sinnets svängar. Kroppen (psyket inberäknat) mår bra av fasta, stabila rutiner. När sinnet blandar sig i så rubbar vi gärna våra rutiner och dåliga vanor kan upplevas svåra att bryta.

Går vi efter kundaliniyogans modell här ovan, så får vi ett lite mer realistiskt perspektiv över varför vi ofta misslyckas med att hålla oss till en ny vana, göra oss av med de som inte är sunda för oss och föra in nya och hälsosamma vanor som stärker och bygger upp oss. Det tar tid.

När vi börjar med en ny vana är vi troligen inspirerade. Någonting har tagit sig in i vårt medvetande och kickat igång ett beslut om något annat än det vi hållit på med ett tag. Troligtvis utmattning eller trötthet över att göra något som vi vet att vi mår dåligt över, men ändå inte kan låta bli. Det har pågått ett tag och vi orkar inte mer. Men nu, nu ska det äntligen bli andra bullar! Vi är peppade, på gång, har en plan (förhoppningsvis!). Vi är beslutsamma, känner oss starka, disciplinerade och målinriktade. Inspirerade! Yes! Det går några dagar, ibland t o m veckor och faktiskt också månader…

Vanornas kärna

Våra s k dåliga vanor springer ur oro och ur oron har vi blivit beroende av precis det som skapar mer oro, beroende och dåliga vanor. Därför att det vi dämpar oss själva med ger en kort stunds känsla av trygghet, lust, spänning, tillfredsställelse… Beroenden sträcker sig från de klassiska substansberoendena med alkohol och narkotika till övriga processberoenden som att äta, spela (på den djupaste nivån om pengar), gräla, träna för mycket, titta på porr, låta bli att äta, äta och kräkas, surfa på internet, kolla i telefonen (du har alltid en bra ursäkt till varför du inte kan låta det vara, jobbet är en av de största), behöva bli bekräftad av andra, relationer, sex, rökning, arbeta, städa, tvätta sig, andlighet (att bli spådd, yoga, meditation – det är kicken från dem du är ute efter), kontroll, starka känslor, konflikter, starka åsikter, att vara duktig, att strula till det, slöhet, överaktivitet, shoppa, att misshandla, att bli misshandlad, kränkt och nedlåtande behandlad, svartsjuka, tjäna pengar, rastlöshet, adrenalinjunkie…

Våra dåliga vanor fungerar som ett verktyg för det som vi inte står ut med i oss själva. Våra dåliga vanor upplevs som ett skydd och de kan slå rot för att vi har inte lärt oss att härbärgera eller reglera våra känslor. Vi klarar inte av att hålla våra känslor inom oss, de måste ut på något sätt, bort från oss.

Som barn är vi helt försvarslösa fram till 7 års ålder. Vad än våra föräldrar är och gör under den perioden måste vi som barn acceptera och ta emot, eftersom det för oss som barn inte är tryggt att avvisa våra föräldrar. Vi tar emot deras beteende och gör det till vårt för att överleva.

Våra s k dåliga vanor är alltså inte ett lättsamt kapitel. Vi behöver förstå varför vi äter, tränar, har kicksökande sex, shoppar, knarkar, dricker, alltid måste kolla telefonen (en av de största stressfaktorerna i världen just nu), städar osv och att det alltid springer ur en känsla av otrygghet. Det går inte sluta med något som vårt system upplever som trygghet och inte föra in något annat i dess ställe! Förhoppningsvis något stärkande och harmoniserande.

Det är ett ensamt jobb, eftersom vi alla är fostrade i en kultur som inte accepterar några känsloyttringar. Och eftersom de omkring oss är inne i sina vanor, som de upplever som sin trygghet (och ibland förbannelse) men där de inte riktigt kommit till den punkt där de vill göra några förändringar. Därför är det ensamt. I den fysiska upplevelsen. Nej, nu lättar vi upp det här med en övning!

Övning

Trycket från tummarna i den här meditationen triggar en rytmisk reflexvåg i den centrala delen av hjärnan. Den här reflexvågen aktiverar området i hjärnan som finns direkt under tallkottkörtelns stam. Det är en obalans i detta område som gör att mentala och fysiska beroenden verkar omöjliga att bryta. Vi använder ett mantra, Sa Ta Na Ma (födelse, liv, död, återfödelse – tänk dig naturens cykler så får du rätt känsla) och eftersom vi upprepar samma mantra under hela meditationen så införlivar vi genom det ett nytt vanemönster i sinnet.

Jag rekommenderar dig att föra in den här meditationen/övningen i ditt liv och börja med att göra den i 40 dagar i sträck. Har du en historia av alkohol eller droger så får du dessutom hjälp att rena ut rester från den tiden ur ditt system; fysiskt, emotionellt, energimässigt och tankemässigt.

  • Sätt dig i lätt meditationsställning eller på en stol med båda fötterna i marken.
  • Använd Body Schema för att få till hållningen, avspänningen och linjen i ryggrad/nacke.
  • Du som är van att yoga eller du som är nybörjare och vill, tona in med tre stycken Ong Namo Guru Dev Namo. Det gör att du får kraft och vänder dig till ditt obegränsade jag bortom tid och rum. Då har du händerna mot varandra och placerar dem mitt på bröstet.
  • Knyt händerna med tummarna utsträckta.
  • Placera tummarna vid tinningarna, du känner ett ben mitt på tinningen och en liten hålighet under den, där placerar du tummarna och håller ett fast tryck under hela övningen.
  • Lås käkarna genom att pressa ihop tänderna mot varandra lätt och håll munnen stängd.
  • Slut ögonen och vänd upp blicken mot tredje ögat (punkten mellan ögonbrynen).
  • Börja tyst tona mantrat Sa Ta Na Ma och för varje stavelse så spänner du käkarna och släpper dem.

Trycket från tummarna och spänningen från käkarna gör att området vid tinningarna får en massage. Det är det trycket som sänder de här rytmiska reflexvågorna in i hjärnan och både rytmen och trycket gör att nya mönster skapas där.

Nybörjare gör meditationen/övningen i 5 min och övriga i 11 min. Om du är nybörjare och väljer att föra in den här övningen i ditt liv, så börja med 5 min i 4-5 dagar. Öka sedan på till 7 min i 3 dagar, 9 min i tre dagar och så 11 min resten av perioden.

Du som är van börjar med att göra meditationen 11 min. Om du väljer att föra in meditationen i ditt liv, så kan du välja mellan att hålla dig på 11 min, men känner du att du vill ha en lite längre övning, så håll 11 min i en vecka. Öka sedan till 15 min i 4-5 dagar, 22 min i en vecka, 28 min i 4-5 dagar och gör den i 31 min resten av perioden. Även om du är van kundaliniyogi så ökar du tiden successivt.

Inför dagen

Se om ditt inre barn i dag. Du vet själv hur du gör det bäst. Några hållpunkter är att vara mjuk in mot dig själv. I stället för att äta, träna maniskt, onanera, shoppa, städa, tvätta dig etc, dra in ett djupt, fullt, härligt och mycket långsamt andetag in genom spända o-formade läppar, håll andetaget några sekunder samtidigt som du använder Body Schema för att slappna av, andas sedan ut mycket, mycket långsamt genom näsan och håll avspänt andetaget ute några sekunder. Upprepa ytterligare två gånger. Vill du fortfarande göra din ovana, ta ett till andetag. Gör det tills du känner att du kan fortsätta utan att behöva använda ovanan. Bara för i dag!

 

Ha en fin dag!

Sat Nam!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top