skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 14 – Motståndslöshet

Det här är ett av mina favoritämnen inom allt i livet. Det kommer inte automatiskt för mig, men när jag kommer ihåg det och när jag praktiserar det sker något läkande och tillrättaläggande inom mig som gör att jag känner hur fri och möjlig jag faktiskt är.

Motstånd har vi alla, många gånger om dagen. Alla spänningar har kommit ur ett motstånd till det som är. Så som det är. Vi spänner oss emot livet i det stora, men kanske ännu mer i det lilla.

Vi kan ta vädret som exempel. Att ha en åsikt om vädret (eller egentligen vad som helst) är att göra motstånd till det. Faktiskt t o m när det är ditt absoluta favoritväder (eller favoritämne). Därför att i det att vi vill favorisera ett slags väder (eller känsla, beteende, uttryck) ligger motståndet till att det kommer att ta en annan vändning än det har nu inbäddat. Att däremot ta emot vädret (eller känslan, upplevelsen, bemötandet) så som det är, att inte behöva sätta något ord på vad vädret är (vädret självt, om det kunde, bryr sig ju inte om du säger att det är vackert, hemskt, vått…), är att öppna upp för den rena och fräscha upplevelsen av det som är just nu, precis så som det är. Det ger kraft, frihetskänsla och gör oss stabila.

Vädret är ju inte allt man kan ha motstånd till, så låt oss ta något lite mer laddat som exempel också. Kollegan, ett ex, grannen… Som vi känner oss mycket berättigade att ha en specifik åsikt om. Därför att de betett sig nedlåtande, irriterande, elakt, trampat oss på tårna, kanske t o m skadat oss.

Om vi ska se det här ur ett lite annat perspektiv än just ur vad de sagt och gjort (för när vi gör det så handlar det alltid om dåtiden), så handlar det ur det yogiska perspektivet om energi. Om du tar den här personen som verkligen triggar dig, slut ögonen och känn hur du spänner emot personen ifråga.

Tänk, om det går, på det personen säger som retar upp dig allra mest. Känner du dig motståndslös, fri och öppen när du går igång på det? Kan du känna inom dig att du har en uppfattning om att ifall du spänner emot och opponerar dig, så håller du personen på avstånd? Det kan komma som en nyhet, men det är en falsk villfarelse. Vad det i stället gör är att vi spänner oss i vårt nervsystem, och det håller de lugnande och harmoniserande hormonerna borta och aktiverar i stället våra stresshormoner = vi blir spända, lättirriterade, arga, oförlåtande, ser saker mer negativt (behov av trygghet).

Eftersom personen inte är i vår närhet just precis nu, d v s att vi inte är inbegripna med att ha något samröre med hen just nu, så är det våra tankar om hen som är vårt problem, inte personen ifråga. Tankar kan man jobba med. Tankar avger sensationer och känslor i kroppen som sedan inspirerar nya tankar i liknande banor tills sinnet tröttnar och går över till något annat som kan avge andra sensationer och känslor i kroppen. Det är oss till stor fördel att känna till vårt sinnes natur – det är negativt (trygghet), positivt (möjligheter) och neutralt (öppet, fritt).

Sinnet behöver ha ett syfte, annars irrar det omkring och vi får det liv som våra tankar tar oss till. Vi har väldigt stor respekt för och tror på våra tankar och det beror just på att de avger sensationer från och är kopplade till upplevelser tidigt i livet som vi senare införlivat genom nya, negativa händelser som spär på traumat som vi hade tidigare i livet. Sinnet behöver styrning (om vi vill komma ur snurren av negativt och positivt).

Övning

I dagens övning ska vi dra nytta av den/de vi går igång allra mest på i våra liv. Har du ingen person, så finns det säkert något ämne du ömmar speciellt för eller något annat som du har en stark åsikt kring (= motstånd). För att nå motståndslöshet så behöver vi släppa greppet i energin som vi nystat in våra triggers i. Det räcker inte med att vi bara säger en snäll fras i huvudet om dem så är vi klara. Det är en process, och det är en process som gör oss fria (och blir vi fria så befrias även de).

  • Sitt i lätt meditationsställning eller på en stol med båda fötterna i marken
  • Känn dig tung ner mot bäckenet och slappna av därur, känn hur marken eller stolen bär upp dig
  • Känn hur du genom din överkropp bara kan vila in i rymden omkring, hur den håller dig och du kan slappna av (men vara upprätt)
  • Böj armarna och för ihop händerna i brösthöjd ungefär. Placera höger hand diagonalt över vänsters och gör en liten skål av händerna och vila mudran (handställningen) där (du nuddar inte kroppen med händerna, de är någon 1,5 dm ut från kroppen), handflatorna är vända uppåt
  • Du har slutna ögon med en liten glipa öppen och du blickar genom den ner mot din skål
  • Andas in i ett långt, fullt andetag genom näsan och andas ut i ett långt, långsamt andetag genom rundade läppar (ej visselandning). Du ska känna utandningen över dina händer. Andas in igen, långsamt och fullt genom näsan och så ut genom rundade läppar över din skål.

När du kommit in i andningsrytmen kan du börja bjuda in de tankar du har inom dig som är negativa. Andas in tanken/känslan och andas sedan ut den över händerna. Gör i 11 min. Skålen tar emot dina negativa vibrationer (tankar är energi, energi är vibration) och transformerar dem till motståndslöshet. Börjar du segla iväg i tankarna, ta dig till nuet igen genom att applicera Body Schema (tyngd neråt, avspänd uppåt och öppet fokus). Upplev dig själv motståndslös, öppen, fri.

Inför dagen

Gör ditt bästa i dag för att omvandla det du spänner dig emot till motståndslöshet. Bli inte förskräckt över hur mycket du spänner dig: av ett ljud, att du pratar med en person, själva sittställningen förstås, att telefonen ringer, att du kollar telefonen, när du skriver, när du pratar, när du går, i mataffären, på tunnelbanan, i bilen… Jag lovar, spänning är det inte svårt att hitta i någons liv. Du kommer inte att vara närvarande i dem alla, men när du fångar upp en spänning, se om du kan hitta tryggheten och använda dig av Body Schema för att slappna av där och då. Genom det får du automatiskt tillgång till motståndslösheten: öppen, fri, mottagande av det som är så som det eller den är. Upplev dig själv, spänd och motståndslös, genom dig själv i dag.

Ha en intressant dag!

Sat Nam!

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top