skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 13 – Tacksamhet

När och där jag växte upp så var det en stor sak att vara tacksam över saker. Jag växte upp i ett arbetarområde utanför Motala, höghus (tre våningar på den tiden) med min mamma, bror och styvfar. Mamma kom från en arbetarbakgrund och styvfar från övre medelklassen men var arbetare själv. I båda världarna var det viktigt att säga tack när man fick något och tack för maten var en självklarhet. Med arbetarklassen kom en envis stolthet men också ett mindervärdeskomplex. Med den övre medelklassen kom en fisförnämhet och tro om att man är bättre än man egentligen är (i min styvfars familj). I båda världarna gömde man det som pågick i hemmet och alldeles särskilt det som pågick inom en.

Arbetarklassens tacksamhetskrav, helt färgat av hur just jag fångat upp det, grundat i ett försvar i det att ingen ska kunna komma här och säga att jag inte vet vad det är att vara tacksam. Att ha ryggen fri. Att veta att uppskatta det man arbetar sig stel och spänd och sjuk för att ha råd till. Och när man ger något så har det minsann kostat på och att då inte tacksamt ta emot det blir som en smäll på hela skamkäften. Att det man ger inte är värt något. Att hela ens person blir ratad, inte saken. Man tar det personligt och man tar det bortom sina proportioner.

Och den övre medelklass krav på tacksamhet, också den bottnar i skam, men här riktas skammen mot den som inte har hut nog att ta emot på rätt sätt.

Sedan växer vi upp och har du alls varit i kontakt med någon form av nyandlighet så är du bekant med att för att skapa ”abundance” och ”prosperity” så är tacksamhet grundbulten. Du ser, arbetaren i mig kan inte ens skriva ut det som det är, gömmer sig bakom att orden är svåra att översätta, men här kommer det: vill du bli rik så ska du vara tacksam. Så!

Budskapet är också, att vill du vara lycklig så ska du känna dig tacksam. Vill du känna att ditt liv har mening ska du vara tacksam. Vill du alls känna livskraft, kunna vara generös och bjuda på dig själv, jamen då ska du vara tacksam. Här har vi kanske det ord som jag själv verkligen har fått jobba med att komma ut på andra sidan med, för jag har inte en enda positiv association till det. Det är laddat med skuld och tvång.

Men vad är väl en tur längs yogastigen om man inte själv har hinder att kliva över? Det är bara ett ord som fått en massa känslor och sensationer tillagt sig. Inget annat än det. Jag kan vara nyfiken på sensationen i kroppen när jag tvingas vara tacksam över något som jag inte alls vill ha. Och att inte vilja ha det man får är väl höjden av otacksamhet!

Och då kommer vi in på tacksamhetens medspelare, och det är den att våga ge. Vi har inga problem med att dela med oss av vår klagan, det vi tycker ska förändras, det som är fel. Men av någon anledning är det laddat att ge något från sig själv. Och då menar jag inte att som extrovert människa låta mycket och bubbla ut sin personlighet. Nej, att verkligen ge något från sig själv till en annan.

Det är så här, att precis som glädje, så är det helt naturligt för oss människor att ge. Att ge fritt och utan förväntan om att få något tillbaka är befriande. Att ge är precis lika naturligt som att andas. Men konstigt nog tycker vi att vi blir sårbara när vi börjar ge. Kanske att Jante kommer in i spelet. Den dåliga självkänslan. Mindervärdeskänslorna.

Synd och skam! Vi tar det med en härlig övning i stället!

Övning

Vi ska göra en meditation som inspirerar vårt väsen till att plocka fram den tacksamhet som också finns helt naturligt i det att vi är ett liv och lever, bortom orden, kraven, förslagen, önskningarna och kroppen.

  • Sitt i lätt meditationsställning
  • Centrera dig och kom på plats med Body Schema
  • Vila händerna i knäet med handflatorna uppåtvända och lite kupade
  • Börja att ösa som välsignelser över dig själv genom att skopa upp armar och händer upp över axlarna och huvudet (förbi örat)
  • Sjung mantrat och skopa välsignelserna över dig

Här får du mitt förslag på version av mantrat Wahe Guru Wahe Jio, spår 5:

Gör i 11 min och kom in i ett skönt flow med mantrat och rörelsen. Upplev dig själv och rörelserna inifrån dig själv, genom dig själv. Känn vad ordet att vara tacksam innebär för dig från den här platsen. Du är ett unikt och vackert uttryck för liv oavsett vad din sinnesstämning är. Vad kan mer visa hur tacksamt livet är än det?

Inför dagen

I dag blir en dag av givande. Ge av dina ord, din närvaro, din beröring, din själ, att möta någons blick. Ge utan att vilja få något tillbaka. Skriv också gärna om dina upplevelser kring tacksamhet och se om du kan hålla dem utanför saker du får och i stället utifrån den du är. Hur visar sig livet tacksamt genom dig?

Mig visar sig livet tacksamt genom att förse mig med roliga idéer om hur jag kan dela med mig av sådant som gör att vi alla kan må riktigt bra utan att bygga det på luftslott. Yogan har varit livets gåva till mig. Ur den har jag kunnat läka, befrias, öppna upp och ta emot, sluta jaga. Och tack vare det kan jag tacksamt ge helt fritt och utan krav.

Tack för att du läst och för att du är här!

Ha en intressant dag!

Sat Nam!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top