skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com
Foto: Maja Matslofva

Lucka 12 – Förlåtelse

Just det här begreppet har jag personligen fått jobba mycket med för att förstå vad det innebär. Att säga förlåt är inget problem för mig. Men sedan är det detta att förlåtelse är en viktig del i läkningsprocessen och då blir det så förvirrat för mig. Att förlåta det som har varit och dem som har gjort en illa. Att mantra ”Jag förlåter dig” är bara ord för mig, har inte kunnat kopplas ihop med någon känsla av… ja, vad händer när man förlåter? Hur känns det?

Att göra det hemska ok har jag inte fått uppfattningen om att det handlar om. Men att förlåta någon är så förmätet också, som att nu har jag bestämt mig för att det du gjort, det var inte bra, men du visste kanske inte bättre eller gjorde det inte med flit och nu slänger jag mitt förlåtelsespö över dig och låter dig gå fri från min ilska, mina anklagelser, min sorg. JAG har nu bestämt att DU har gjort dig förtjänt av min förlåtelse. Det ter sig inte heller som ett vettigt utgångsläge och det känns inte det minsta förlåtande i mig.

På det fysiska planet tycker jag att citatet ”Att förlåta är att helt släppa hoppet om ett annorlunda förflutet” inspirerar till vad förlåtelse kan handla om. Det var den tidigare IRA-ledaren Martin McGuiness som sa det.

Men det jag själv funnit med förlåtelsen har lite med tid och perspektiv att göra. Håll i dig nu om du är väldigt fäst vid din historia  Jag presenterar här det yogiska eller andliga perspektivet och det är bara ETT perspektiv.

Som jag redan berört så är vi I det fysiska och mentala bundna till tiden och rummet. Allt vi gör och är förhåller sig till tiden och rummet (vi är ju någonstans vid någon tidpunkt). I yogan ser vi oss som mer än bara den fysiska (tid och rum) och mentala (tid) existensen, vi är också ande (medvetande, själ). Och den delen av oss är inte tids- eller rumsbunden över huvud taget. Den existerar inte inom några tidsramar.

I själens perspektiv finns vi bara här i detta exakta nu. Och nuet var ju i morse när vi vaknade. Och när vi som barn gjorde läxor, så gjorde vi det nu. När vi lekte, det skedde nu. När vi blev utsatta för något smärtsamt eller hemskt, så hände det också nu.

När något smärtsamt händer oss, och det händer alla barn i någon form, så kan vi ju som barn helt naturligt inte hantera det på ett moget och vuxet sätt. Därför kopplas hela känsloregistret på med alla sensationer som hör känslorna till i kroppen och sinnet som för in de tankar som man har förmåga till just då till den smärtsamma händelsen.

Det som hände blir nu till en historia som vi bär med oss och fyller på vartefter vi växer upp. Om det inte är så att vi har turen att ha någon som vägleder oss igenom det smärtsamma på ett sätt så att läkning sker och historien inom oss tar en annan vändning. Det händer dock inte alltid.

Så vi bär med oss vår historia och det vi gör, säger, känner och tänker spirar ofta ur den och påverkar vår attityd gentemot saker och människor i livet. Den påverkar hur vi bemöter utmaningar och nya smärtsamma händelser. Hur vi kommunicerar. Ofta också vad vi blir bra på och vad vi får kämpa med, samt vår inställning i det. Det gör att vår historia inte är fräsch, uppdaterad och omvärderad till att passa dem vi vill vara i dag. Det blir som att vi motarbetar oss själva inom vissa områden.

Själen däremot är alltid här och nu; fräsch, ny, mottaglig för det som är precis så som det är, öppen, fri, ickedömande inför det som är precis så som det är, neutral (eftersom den inte sätter ord på det som är och därför inte bemöter nuet som bra eller dåligt). Och det här är verkligen det som gör att vi inte dukar under helt av vår historia om smärta. Den är det som hållit oss vid liv, även om vi knappt tagit oss längre än ett andetag i taget ibland. Den är det som gör att vi inte ger upp.

Vart tog förlåtelsen vägen kanske du undrar? Eller så kanske du gissar dig till vart jag vill komma…

Varje ögonblick är alltid lika nytt, lika fräscht, lika potent, lika öppet och fritt, lika genomskinligt (utan baktankar) och alltså lika förlåtande som det alltid varit. Att vara här och nu innebär att vara här och nu. Det betyder att det inte finns något då och inget sedan, bara detta nu. Utan ett då och utan ett sedan finns det absolut ingenting att förlåta.

Det är min tanke om det som var som gör det smärtsamt. Men just här och just precis nu, utan någon tanke om detta nu , så är verkligen allt bra, fint, perfekt. Och varför vi kan ta emot det som är precis så som det är beror på att när vi är här och nu så finns det ingenting alls att behöva acceptera eller stå ut med, därför att varje nu är alltid lika rent och fritt från vad som varit och vad som kan tänkas komma. Och så fort vi har släppt in en tanke i detta nu, så har vi ju redan gått in i ett nytt nu, som återigen är lika nytt och fräscht och öppet och fritt. Rent. Vackert. Totalt. Evigt. Kärlek.

Här i tidsvärlden är det lätt att tro att nuet har en viss tidsgräns. Men när du börjar bekanta dig med det, så upptäcker du att själen alltid är här och nu och det här här och nu:et är ett enda långt evigt ögonblick. Ett ögonblick har inte någon tidsram. Det kan vara en sekund eller flera, men när vi lär känna det så upptäcker vi att det är ett enda långt, utdraget, evigt ögonblick. Utan början och utan slut. Alltid här och alltid nu. Och det är här jag funnit förlåtelsens kärna.

Vi ska se om vi kan ”fånga” in det här i en upplevelse genom dagens övning.

Övning

Body Schema (Lucka 1) är det absolut bästa sättet att ta hela sig till nuet. Där lutar du dig in i stödet från marken och rymden omkring och släpper sedan allt genom ditt öppna fokus. Där har du din ingång till den närvaro som är du bortom det fysiska. Veckans övning blir ett experiment i att återkomma till de båda stöden (mark och rymd) flera gånger.

 

Foto: Maja Matslofva
  • Ställ dig bredbent med fötterna pekande diagonalt ut mot sidorna
  • Rikta ena foten rakt fram och böj det knäet
  • Justera så att knäet inte hamnar bortanför tårna (inte bra för knäna)
  • Bakre benet ska vara sträckt och foten får du justera så att du får en bra ställning
  • Känslan i positionen ska vara att du (överkroppen) är stabilt placerad mitt i positionen, sjunk ner lite djupare i positionen – det ska kännas i främre låret
  • Sträck ut samma arm som det böjda benet, gör en knytnäve och sträck upp tummen
  • Dra med andra armen längs den sträckta armen som att du drog en pilbåge
  • Du ska ha en rak linje från den sträckta armen till den böjda armbågen, bröstet är öppet
  • Sträck på nacken och vrid huvudet mot den utsträckta armen och fokusera en stark blick bortanför tummen, håll ögonen öppna under övningen

Du är nu på plats för att börja uppleva dig själv. Du andas långa, djupa och fulla andetag. Kom hela tiden tillbaka till att känna stödet från marken upp genom dina fötter, dina ben, bäckenet, ryggraden, huvudet. Luta dig också in i att du är naturligt upprätthållen av rymden omkring. När du gör det här rätt så håller jordens dragningskraft dig igenom hela positionen. Så fort du ska hjälpa till uppstår spänning och tidsuppfattningen tar vid (det blir jobbigt). Din enda uppgift i övningen är att andas och slappna av i de stöttande krafter som det här nuet erbjuder dig om och om och om igen.

Du håller positionen 3 min/ben. Är du stark här kan du hålla upp till 11 min/ben. Sätt dig en stund i stillhet efteråt och upplev nuet så fritt, så ljuvligt, så stöttande.

Inför dagen

Och är inte detta det bästa vi kan ge oss själva – detta nu, att så länge vi bara kan hålla det öppet, fritt och genomskinligt! Utan historia. Utan framtid. Bara här och bara nu.

Var inte orolig, ditt sinne kommer att ta dig tillbaka till din historia lika ofta som du kommer att ta dig tillbaka till nuet och närvaron här. Du förlorar ingenting, men vinner allt. Hela tiden har du varit stöttad. Genom varje utmaning finns stödet inom dig. Genom varje glädjestund är du varmt hållen av livet och lika mycket är du det genom det som smärtar. Du blir fri när du tar bort tanken om det som är och det som varit och i stället låter det som är vara som det är: rent, fritt, öppet och helt igenom stöttande.

Ha en intressant dag!

Sat Nam

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top