skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 11 – Rofylldhet

Att stå mitt ute i ett tyst landskap täckt av snö. Att flyga fritt bakom en båt högt uppe i luften. Att allt plötsligt stannar upp för en millisekund mitt i rusningstrafiken bland alla ljud och all rörelse. Att mitt i ett gräl helt komma av sig för att man slås av det banala i orden, i situationen. Att se sin del i en konflikt och be om ursäkt. Att sova på saken. Att svettas med kroppen och sedan ligga ner, rakt upp och ner. Att ligga ner och höra vattnet klucka mot bryggan eller båten.

Vad har du för upplevelser av det här med rofylldheten inom? Precis som att glädjen och intuitionen är ett naturligt tillstånd för oss, så är rofylldheten det också. Trots att rörelserna runt omkring oss är många och bildar ett smått kaos ligger rofylldheten inbäddad i bakgrunden av allting. Den är, som med så mycket av det som stärker oss i livet, lite retsamt gömd bakom allt som kan distrahera oss till att tro att livet är kaotiskt. Stressigt. Vardagligt. Känslostormande. Vetenskapligt. Konfliktfyllt. Frustrerande…

Behöver du dra dig undan för att kunna uppleva rofylldheten? Eller faller den sig bara när helst du väljer att gå inom och stanna upp en stund? Att dra sig undan på toaletten på jobbet och sitta i mörkret en stund och bara andas, komma ikapp sig själv, rena systemet på intrycken under dagen, det är mitt knep för att få en stunds återhämtning mitt under dagen när allt är hektiskt. Vad är dina? Dela gärna med dig här nere i kommentarsfältet så att vi kan inspirera varandra!

Rofylldhet. I min krets är det inte något vi pratar om, vare sig i yogakretsar eller vänskapskretsar. Behovet av vila, ja, men inte rofylldheten. Att vara rofylld. Stillhet och rofylldhet tillhör samma familj.

Rofylldhet. Smaka på ordet och sitt med det en stund. Släpp tankarna och orden och låt rofylldheten inspirera dig inifrån dig själv. Ta ett djupt andetag och släpp det stressade inom på utandningen. Gör så några gånger. Rofylldhet… Ingen prestation, inget att erövra. Se om du kan locka fram den genom att gå undan med dina föresatser, ord och nu ska jag utföra en uppgift-anda. Luta dig tillbaka, in i rymden omkring, in i det stilla som finns i kaoset, det rofyllda som finns i de höga ljuden, det vilsamma som finns bakom det som stressar på. Rofylld.

Övning

Dagens övning är kort och effektiv. Du kommer att få släppa på ilska, frustration, stress och oro.

  • Sitt i lätt meditationsställning eller på en stol med båda fötterna i marken
  • Gör knytnävar av händerna och dra bak axlarna, höj bröstet
  • Andas fem långa och djupa andetag (låt dem ta tid, det ska vara fulla andetag)
  • Andas sedan in och håll andan samtidigt som du börjar boxas aggressivt så länge som du kan hålla andan
  • Andas ut
  • Andas in och upprepa ytterligare två gånger

Ge ditt allt i övningen. Den ska kännas och du ska slå. Använd all aggressivitet du kan uppbåda, se arg ut, känns spänningen i kroppen komma till uttryck genom din boxning, spara inte på krafterna, ut med det, alltihop.

Sitt sedan stilla med händerna vilande i knäet i 3 minuter och upplev dig själv där. Andas så långsamt som du bara kan. Det betyder att väldigt lite luft kommer in när du andas in, det är knappt märkbart. Lika när du andas ut. Nästa andetag, ännu långsammare. Känn att konturen av kroppen är avslappnad och som ett med luften omkring dig. Känn hur expansiv och obegränsad du är. Hur rofyllt det är att vara öppen, mottaglig, fri från motstånd.

Inför dagen

Om det var så att varje dag hade en inbyggd kod av något slag; den av glädje, av inspiration, av kreativitet, av rofylldhet – lev i dag som om det vore så. Se hur du kan komma åt den där koden av rofylldhet i det du företar dig i dag. Den finns där och den är dig alldeles nära. Inget utanför dig själv kan ta dig dit, utan du går innevägen för att komma åt den. Den finns i det stressiga, i det konfliktfyllda, i det roliga och i det trevliga, den påverkas inte av något av detta. Gå in på toaletten och sitt en stund i mörkret och känn hur rofyllt det är att vara du en liten stund. Kom ofta tillbaka till den rofyllda koden som finns i vårt dna den här dagen (som för övrigt är helt och hållet din).

Ha en intressant dag!

Sat Nam!

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top