skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 10 – Energi

Energi är en sådan här sak som vi människor är lite hajpade kring. Det är så bra att ha mycket energi. Vi värdesätter detta att ha energi så oerhört. Det har säkert en del med våra förfäders arbetsmyreideal att göra. Mycket energi gör att vi kan arbeta mycket. Arbetar vi mycket så är vi dugliga. Är vi dugliga får vi respekt och ses som pålitliga och det var (är?) tydligen viktigt.

I dag är det här med energi ofta i stor obalans hos oss, vare sig vi är övertaggade eller dämpade i den. Vissa verkar ha massa energi och vissa kommer inte ur sängen så seg och trög är energin. I yogan säger vi inte att vi är sjuka, att vi har en sjukdom, utan vi ser i stället det som händer i kroppen, psyket och sinnet som obalanser. Det är så mycket vänligare i energin kring hur vi kan bemöta oss själva genom det.

För hur stor påverkanskraft känner vi att vi får när vi har en sjukdom? Känns det hoppfullt, möjligt att arbeta med, öppet för förändring? Obalans då, känns det lika stängt och fastnaglat som sjukdom? Eller gör det att du kanske kan hitta olika sätt att åtminstone jobba med obalansen på? Orden igen…

Om vi ser det ur yogans perspektiv så är allt energi: humör, spänningar, känslor, tankar, ljud, ord, saker, ben, muskler… allt. Och energin kan vara lätt, yvig, spänd, glad, tung, dämpad, aggressiv, dov, knappt förnimbar…

Om vi ser på våra liv och det som det innefattar och tänker på det ur det här perspektivet, att det är energi, så får vi något som är väldigt mycket lättare att hantera än nedstämdhet, beroende, sjukdom, konflikt, oro, dålig självkänsla, inte tycka om sitt jobb, t o m att sitta i bilköer osv. Energi kan man jobba med och den går alltid att transformera (förändra).

Vare sig vi har med de tyngre eller lättare – och allt där emellan-
formerna av energi att göra så kommer det att krävas lite envishet och engagemang.

Det är nog ganska naturligt att vi tänker att lätt är lite bättre än tung, men den lätta energin är ofta orolig, nervös och otålig och den är inte lättare att hålla i balans än den tunga. Stress och oro är det vi samlar under det lätta energiregistret. Här behövs mycket tålamod för att sakta ner, dra tillbaka och ”tygla” energin. Det är inte så lätt när hela maskineriet går igång vid minsta impuls utifrån.

Den tyngre energin är just det, tung. När det gäller den tunga energin så lägger vi väldigt mycket ord till den, och de orden är också fyllda av tyngd. Hur låter orden depression, nedstämd, utmattningsdepression, tungsint? Du som är tungsint vet hur seg kroppen blir och sinnet är inte direkt någon hjälp i att puffa igång den. Men… de tunga energierna är också energi och energi är inget stagnant eller fast, den går att omvandla med lite envishet och lite mer fysiskt utmanande träning.

Vi mår i det fysiska bra av att ha regelbundna rutiner och fysiska utmaningar så att sömnen och kemin i kroppen kommer i rätt fas. Vi mår också bra av att spendera mindre tid med passiva aktiviteter som tv, dator, telefon, dagdrömmeri. Vid obalans i energin är det ganska vanligt att vi försöker återställa balansen med alkohol, socker, kaffe och annat som först stimulerar energin, men sedan omvandlas till stress i systemet.

Hela vårt energispektra är starkt sammanlänkat med vårt nerv- och hormonsystem och det är det vi ska ta oss an i dag. Vi vill alla ha en skön, balanserad och stabil energinivå som räcker hela dagen!

ÖVNING

Dagens övning blir två och kanske t o m tre beroende på vart din energi ligger just nu. Det blir en övning för dig med lite tyngre och trög energi och en för dig med lättare och snabb energi, och så en gemensam andningsövning (pranayam).


Lättare typ av energi (stress, oro, rastlöshet, frustration, otålighet, lättirriterad, snabb att reagera, pratar gärna och snabbt osv)

Det kan vara skönt att lära sig att uppfatta sitt inneboende behov av återhämtning när vi har en hög energi, då det tyvärr inte räcker med nattsömnen. Det är inte det lättaste när energin är på högvarv. Därför gör du samma övning som den för de med tyngre energi här nedan, Grodor. Gör också andningsövningen som står här nedan. Efter det kan du lägga dig ner i den restorativa yogaposen som föreslås här och bara ta emot den ljuvliga, vilsamma energin som kommer när det parasympatiska nervsystemet kickar igång.

 • Lägg dig på golvet (gärna på en yogamatta) ett par dm från en vägg. Lägg en hopvikt handduk eller lite plattare kudde under ländryggen om du önskar
 • Placera benen mot väggen
 • Vill du kan du hålla ihop benen med hjälp av ett bälte (gör att du slappnar av ordentligt). Strama i så fall åt det ovanför knäna.
 • Lägg en kudde under huvudet och placera armarna så att de ligger skönt, bekvämt och vilsamt för dig

Ligg i 10 minuter och känn stödet från väggen in i fötterna och benen. Stödet gör att du slappnar av. Känn också stödet från underlaget, känn att det bär dig. Det gör också att du slappnar av. Andas jämna, lugna andetag och släpp, släpp, släpp. Den här är perfekt att göra efter en dags mycket sittande eller stående.

Tyngre typ av energi (orkeslöshet, nedstämdhet, trög, negativ, tung, slö, dämpad)

Du behöver få igång energi i systemet och kroppen behöver vara involverad i det. Det enda du behöver göra är att faktiskt göra övningen så kommer någonting att ske. Allt förändras inte av en enda övning gjord en enda gång, men det här är en jättebra start. Gör någonting fysiskt, t ex den här övningen, varje dag fram till julafton och se vilka förändringar som sker i ditt tankeflöde och upplevelse i kroppen.

Grodor

 • Stå på tårna, öppna upp knäna och placera fingertopparna i marken mellan benen
 • Hälarna ska röra vid varandra under hela övningen
 • Andas in och höj upp rumpan i vädret och låt huvudet hänga rakt ner, sträckta ben, stå kvar på tå (om du inte kan stå med raka ben så placera något som höjer dig under händerna (yogaklossar, eller något annat med höjd))
 • Andas ut och kom ner i utgångspositionen igen, räta ut ryggen och blicken är vänd framåt (fast du ev blundar)

Fortsätt så och gör 26 stycken i ganska raskt tempo. Det kommer att kännas i benen. De kommer att utmana dig. Det kommer att bli jobbigt, för det är nämligen ett av syftena med övningen, att utmana dig, så om det blir jobbigt så gör du helt rätt! Känner du ingenting, gör 52 stycken i snabb takt!

Känn hur systemet får energi, hur det tunga kanske bli ännu tyngre under en liten stund, fortsätt no matter what, ta dig igenom. Du kan stöna och stånka och ändå göra grodorna. Ge dig inte förrän du nått 26 stycken! Andas då in och sträck upp (rumpan uppåt, huvudet ner), håll en stund. Andas ut och sätt dig i lätt meditationsställning och fortsätt med andningsövningen här nedan.

Tack Gunilla Daniels, Mimmi Norén och Annika Mårten för era fina Grodor!

Pranayam (andningsövning) för både tung och lätt och balanserad energi

 • Sitt bekvämt så att du har ryggraden i en sträckt och balanserad linje från svanskotan och upp till nacken

Du ska göra något som heter visselandning. Den är perfekt för båda typerna av obalans, lätt som tung, då den jobbar på nervsystemet och hormonsystemet så att de balanseras.

 • Gör ett stramt ”o” av munnen/läpparna
 • Börja andas in och ut genom den strama munnen
 • Försök få till visselljud på både in- och utandningen (se videon)

Fortsätt andas på det här sättet i 3 min.

Inför dagen

Vad lägger du för värderingar, alltså använder för ord, vid energi i din tillvaro? Har du åsikter om din och andras energi? Var i så fall nyfiken på och öppen inför vad det står för inom dig. Att vi tycker något betyder inte att det är sant. Det är sådant som vi får med oss genom livet och som ofta har med något vi ska göra för att duga eller något vi ska undvika för att också känna att vi duger att göra. Vi duger oavsett energitillstånd!

Var också nyfiken på din energi som den är i dag. Upplev den inifrån dig själv vare sig den är normal, lätt stressad, totalstressad, dämpad eller rent av blytung.

Om du stillar dig en stund och öppnar upp ditt fokus och mottaglighet, vad har du för behov i dag? Skulle det vara skönt att få ta det lite lugnare, sakta ner tempot lite? Eller behöver du en spark i baken för att få igång lite rörelse och energi i systemet? Andning hjälper båda. Likaså gör en lite fysiskt utmanande övning det. Puls för den tunga och återhämtning för den lätta.

Ha en intressant dag!

Sat Nam!

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top