skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 9 – Respekt

Här har vi en ingång, ett ord, som kan vara laddat med en del förväntningar. Jag är t ex uppfostrad till att visa de som är äldre respekt. Det är en uppfattning som jag tror finns kvar hos oss som fick det med oss, men som verkar ha upplösts i dessa nya tider. Jag har vänner som fortfarande lär sina barn att respektera äldre, men hos andra har det helt fallit bort. Det säger jag ingenting om, jag är snarare nyfiken på vad det får för konsekvenser längre fram när barn blir vuxna och ska ut och leva egna liv tillsammans med andra som är likadant uppfostrade. Minst sagt spännande!

Sedan har vi det här med att man ska ha respekt för sig själv och sina gränser. Om vi tar begreppet respekt, vad innebär det i praktiken att respektera sig själv? Och återigen, eftersom vi de här dagarna utforskar oss själva också bortanför orden, vad upplever du som respekt inom dig när du inte säger ordet respekt? Vad rör sig inom dig då? Hur känns det?

Vad har vårt medvetande (själ, ande) för behov av respekt? Den här vida, öppna, omfamnande och helt orädda närvaron som är grunden för vår existens bortom kroppen och sinnet. Om allt är öppet och mottagande av det som är så som det är, vart kommer respekten in då? Frågorna är riktade bortom orden, in i oss själva där vi upplever svaret.

Som vi ofta gör när vi inte riktigt lyckas med det själva, så har vi gärna en önskan om att andra ska ge oss det som vi inte är så bra på att ge oss själva. Det blir viktigt att andra ska vara respektfulla mot oss fast vi själva kör över oss med för mycket av sådant som vi vet att vi inte mår bra av i längden.

Jag pratar givetvis inte om de här ytterligheterna där vi befinner oss i en destruktiv relation i vilken vi blir skadade och respektlöst behandlade. Eller alla andra otaliga situationer där människor beter sig illa och respektlöst.

Syftet i dag är att lite nyfiket utforska de här ganska diffusa, underliggande kraven och attityderna som vi lägger in i begreppet respekt.

Andras respekt gentemot oss, alltså, vad har du för förväntningar där? Och vad skulle det egentligen innebära ifall vi inte skulle bli respektfullt behandlade i de situationer där vi befinner oss?

Om vi är oantastbara, vad har yttre respekt för roll i det hela då?

Därför att jag tror att den här respekten vi gärna vill att andra visar oss också handlar om ett psykologiskt skydd, som en mantel för att vi ska känna oss trygga.

För vad skulle i fantasin hända om ingen respekterade oss? Vad skulle det egentligen ha för konsekvenser, så som vi TÄNKER oss det? Och är det särskilt troligt att det skulle hända?

Många frågor i dag… Och jag vill verkligen förtydliga att syftet är att utforska begreppet inom oss i dag, inte att vi inte ska säga ifrån när någon beter sig illa osv.

Jag utgår alltid ifrån att människor respekterar mig. Det har jag bara bestämt mig för är så, för det finns liksom ingen anledning till att någon inte skulle göra det. Men när så inte sker blir jag nyfiken på vad det kan bero på eftersom det händer så ytterst sällan. Skulle jag fokusera på hur lite folk respekterar mig så skulle jag givetvis hitta bevis på även det.

Vi integrerar det här med respekten med en övning!

Övning

Den här övningen utmanar nervsystemet inne i ryggraden. Utmaningar stärker oss och vi behöver dem för att växa. Jag älskar att yogan har gett oss dem så att vi kan bygga upp oss själva på ett tryggt och stabilt sätt. Så att när det sedan händer något i våra liv står vi öppet mottagliga och bemötande i s f att gå till attack, försvara oss eller glida undan.

Den här övningen kommer att väcka respekten för det som är inom dig. Respekten för dina gränser, för din kraft, för din förmåga, för den du naturligt bara är. Jag hoppas att du känner att du är mer än den här kroppen och sinnet.

När du håller igenom fast det blir jobbigt så stärks och balanseras du. Håll ut hela tidsintervallet (om inte smärtan blir vass). Bestäm dig för att hålla igenom och respektera ditt beslut. Sinnet kommer att utmana dig till att inte göra det. Stå upp mot sinnet och andas dig igenom och håll ut hela den angivna tiden! Övningen har också förmågan att rena vår kropp på ALLA gifter. Respekt!

 • Sitt i lätt meditationsställning eller på en stol med båda fötterna i marken. Känn att du är sträckt fint i nacken
 • Sträck ut höger arm rakt framför dig och så upp lite så att den hamnar i en 60-gradig vinkel (se bild) med handflatan vänd neråt och fingrar och tumme raka – vet om att yogan har funnits i flera tusen år och detta är alltså ingen ställning för ondska. Finns det tankar kring positionen så använd dem till att befria dig från dem, att hålla starka negativa tankar förändrar inte något och det skapar inte heller hälsa
 • Böj in vänster arm så att den är placerad med handen ungefär vid axeln. Handflatan är vänd framåt och fingrarna pekar upp mot taket
 • Stretcha bak axlarna lite och justera så att du känner dig i balans i positionen
 • Slut ögonen
 • Gör ett stramt ”0” av munnen och andas in som om du dricker vatten genom munnen i så många klunkar som du behöver för att få ett fullt andetag (se video)
 • Andas ut i ett enda långt andetag genom näsan

Gör den här andningsmeditationen 5-16,5 min. Den heter Meditation to Remember the Heavens.

 För att avsluta:
 • Andas in djupt, knyt vänsterhanden hårt och sträck upp den och spänn så också högerarmen
 • Håll andetaget i 10-25 sek och känn hur det blir balans inom dig i kroppen, hur ryggraden stärks
 • Andas ut.
 • Andas in och gör likadant i 5-15 sek
 • Upprepa ytterligare en gång

Sitt sedan en stund i stillhet och känn hur respekterad du är i det att du finns till så som du är just precis nu. Det här är inget du behöver tvinga dig till, det finns i ditt dna. Det är lika självklart som att du andas. Känn det!

Inför dagen

Slut fred med din önskan om att få respekt i dag. Du är det, vare sig någon annan fattar det eller inte. Du behöver inte någon annan som talar om för dig att du är respekterad. När vi sträcker oss ut efter någon annans respekt blir vi inte riktigt nöjda, för inom oss vet vi att vi redan är det och det blir märkligt för oss att be någon annan att ge oss något som vi redan har. Det gör också att vi inte känner oss fria eller självständiga. Nej, känn djupt inom dig vad verklig respekt är och bär den som en vackert inslagen present i ditt hjärta.

Gör den här meditationen lite då och då i ditt liv när du kommer på avvägar och inte känner dig respekterad.

Ha en intressant dag!

Sat Nam!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top