skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 8 – Intuition

Som ord kanske intuition inte ger några speciella associationer, men däremot uppfattningen om vad intuition är kanske gör det.

I yogan och i flera andra andliga traditioner har man ett centra i kroppen som lite ska fungera som en dörr in mot intuitionen, punkten mellan ögonbrynen, som kallas tredje ögat. Det är ett energicentra. Om du har en egen ingång till intuitionen än just genom yogans tredje öga, så använd den, men vill du använda yogans så riktar och fokuserar du dina ögon (som blundar) upp mot denna punkt inifrån dig själv. Du håller fokus där när du gör yogaövningar, mediterar och den används med fördel om du har svårt att somna, då den också inger lugn.

Eftersom intuitionen inte ligger i det här tids- och rumsperspektivet som kroppen och sinnet rör sig i, så tar det liksom inte en viss tid av att rikta blicken mot tredje ögat och så har vi stimulerat intuitionen. Vi får helt enkelt bara veta om att vi har intuitionen med oss och att den alltid kan komma till användning.

Med intuitionen går det att veta ATT vi kommer att få ett svar, men inte när. Det går inte att bestämma VAD intuitionen kommer att säga oss. Däremot att den kommer att säga oss något.

När vi vill använda intuitionen inom ett område där vi har starka önskningar om hur det ska bli, så tenderar vi förvirra sensationerna i kroppen, som t ex en känsla i magen, för den verkliga intuitionen. Det är därför vi blir osäkra på om vår intuition är pålitlig eller inte, eftersom det kan bli lite galet när vi lyssnar på fel sorts ”intuition”.

Intuition är något helt naturligt, alla har den. Den är inte mer utvecklad hos vissa och sämre hos andra, utan det som skiljer oss åt är hur vana vi är vid att använda oss av den. Vi har den med oss och den är oss alldeles nära hela tiden.

I det fysiska mäter vi saker ur ett bra- eller dåligt-perspektiv, om det är gott eller ont, men i själens sfär finns bara det goda. Det beror på att ur det perspektivet lägger vi aldrig någon värdering i det som är. Det gör vi inte, för när vi är helt närvarande i detta nu, som vare sig har något förflutet eller någon framtid, så finns det faktiskt inte någonting att reagera på. Ögonblicket är alltid helt rent, nytt, fräscht, öppet och fördomsfritt här i detta nu, bortom orden och sensationerna. Det är genom sensationerna och tankarna som vi reagerar. Själen är bara del i det genom att den är själva det öppna och fördomsfria upplevandet av det som är så som det är, men alltid bara här och nu.

Det är där, i det öppna fältet utan dömanden och utan tid som intuitionen finns hos oss alla och det helt naturligt.

Övning

Vi ska i dag praktiskt använda oss av tredje ögat för att vidga vår förnimmelse av oss själva som kropp och sinne till en mer expanderad upplevelse av den vi är. Men vi ska komma åt tredje ögat en lite annan väg än den jag beskrev här ovan. Meditation vi gör heter To see the unseen.

 

  • Du som kundaliniyogar tonar in med mantrat Ong Namo
  • Sitt i lätt meditationsställning eller på en stol med båda fötterna i golvet
  • Få kroppen i balans med Body Schema (Lucka 1)
  • Sträck ut höger arm rakt ut med handflatan vänd uppåt
  • Böj in vänster armbåge så att handen är vid axlarna ungefär. Handflatan är vänd framåt och du låter tummen och ringfingrets fingertoppar trycka lätt mot varandra
  • Slut ögonen och fokusera blicken vänd ner mot hakan (det här aktiverar också tredje ögat)
  • Pressa tungan mot området precis bakom övre tandraden med ett fast tryck

Andningen är långsamt och djup och du tonar mantrat Wahe Guru tyst för dig själv under hela meditationen.

Wahe Guru är själens språk – det är den naturliga lycka som finns i att bara existera fritt i varje ögonblick. Gör meditationen i 11 min, även du som är ny. 11 min av fokuserad närvaro i sig själv är ingenting på en dag. 11 min på Facebook är ingenting, och här får du 11 min till att umgås bara med dig själv en stund – vilken glädje!

Avsluta genom att göra som klor av dina fingrar, andas in vänd dig åt vänster, håll 10-20 sek, kom till center och andas ut. Andas in igen och vrid dig åt höger, håll 10-20 sek, kom till center och andas ut. Sitt en stund i stillhet om du vill.

Inför dagen

Se om det är något i ditt liv som du gärna skulle vilja få lite vägledning i. Välj helst något som inte är så laddat för dig. T ex så är ofta saker som om man ska få den och den personen eller något annat som man har investerat mycket fantasier och sensationer kring inte det bästa att använda för att bjuda in intuition i. Välj något som du ärligt vill ha hjälp med i stället.
Släpp dina förväntningar och förhoppningar kring det.

Ta dig via Body Schema till det här öppna och avspända fokuset du får i nuet och ta en promenad där du släpper tanken på det du vill ha hjälp med. Gå närvarande och fritt i en miljö som gärna bjuder på lite varierat underlag och i minst en halvtimme.

Om du inte fått en impuls till vad du ska göra härnäst utifrån det här fria och öppna tillståndet efter din promenad, så sov på saken utan förväntning om att du ska få svar. Du kommer att få svar!

Du har svaret, jag lovar. Det kanske tar några dagar för dig om du har ett starkt kontrollbehov. Men du har svaret! Och det kommer att komma till dig! Dessutom kommer du att veta att det är rätt när det händer. Det kommer inte att hända med buller och bång, utan det kommer bara att vara ett självklart val för dig, helt naturligt. Intuition är inget mystiskt, det är något medfött hos oss alla.

Vi har alla fördel att i dag släppa oss själva till det här öppna, fria fokuset med stöd från marken och rymden omkring ofta. Sätt en timer en gång i timmen och var där så länge du kan. Kommer du ihåg mellan alarmen så gör det då också. Det här är ett lätt och tillgängligt sätt att släppa in intuitionen i våra liv.

Ha en intressant dag!

Sat Nam!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top