skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 7 – Glädje

Visste du att vårt naturliga tillstånd är glädje? Att den vi är bortom alla personlighetsdrag, tankar och reaktioner alltid befinner sig i ett glädjefullt tillstånd oavsett vad som händer personlighetens tankar och sensationer i kroppen? Hur känns den tanken för dig?

Om du är som folk är mest, står med båda fötterna på jorden, ser till det som forskning och vetenskap påvisar, och har ett allmänt ”nyktert” sätt att se på livet: vardag, logistik, träning, jobb, någon träff med vänner, tid vid telefonen, datorn och tv:n osv, så är det här med fri vilja kanske inte något som du funderar så mycket på, saker ska funka liksom. Du upplever troligtvis att du är fri att tycka vad du vill och att uttrycka dig fritt inom de sociala normernas ramar. Du kan kanske tycka att livet är lite trist ibland, men du piggar upp dig med att ha saker i kalendern som du har att se fram emot med jämna mellanrum. Lycka, säger du kanske, är små, korta stunder av något ljuvligt eller när allt bara stämmer. Många säger t o m att det inte går att vara lycklig hela tiden, och att om man inte hade det lite motigt ibland så skulle man inte kunna uppskatta lyckan.

Och givetvis är det så, den intensiva sensationen som vi kallar lycka, den går det inte att hålla kvar speciellt länge i kroppen, precis som är fallet med alla typer av sensationer i kroppen. Men är lycka en sensation i kroppen? Är det vad kärlek, glädje, inspiration och allt annat härligt är, en sensation i kroppen? Eller har du någon gång upplevt något mer stillsamt ljuvligt som inte har något med kroppen alls att göra?

Den glädjen och lyckan jag pratar om här, den som vi inte är dömda att bara få alltför sällan och i alltför små, frestande doser, har inte med kroppen och tankarna att göra. Den är, om du är öppen för att uppfatta det på det viset, alltid närvarande inom oss. Precis som kärleken är. Och friheten. Friden. Förmågan att ta emot det som är så som det är helt öppet och ickedömande.

Så, om du står upp i halsen av vardagslogistik och lite halvdammig tristess, eller om du redan befinner dig i insikten om den du är, stanna till en stund precis just nu och ta ett djupt härligt andetag . Andas djupt och långsamt, långsamt in genom näsan och andas sedan ännu långsammare ut, också det genom näsan. En gång till. Och en till.

Utan att behöva tänka att du andas, så andas du och du är medveten om att du andas. Eller hur? Och när du andas (lever, tänker, känner) och är medveten om att du andas, så är du också medveten om att du är medveten om att du andas. Jag ska ta det här steg för steg.
 
Känn hur du sitter på stolen, känner tyngden mot stolen. Upplev känslan av att ha rumpan mot stolen. Du vet ju om att du har rumpan mot stolen genom upplevelsen av kontakten mellan stolen och din rumpa. När du är medveten om känslan mot stolen så är den här delen inom oss som finns lite i bakgrunden också medveten om att vi är medvetna om, i det här fallet, känslan mot stolen.
 
Detta i oss, som alltså inte är en tanke, inte något ord eller känsla, det som vet att vi gör och säger och upplever det som vi upplever exakt hela tiden…, som upplever oss uppleva det vi upplever (känner, säger, tänker, gör) helt öppet, fritt, utan baktankar eller planer… 
Det är här vi har vårt medvetande, vår själ. Så enkelt och tillgängligt. Ingen mystik. Inga svåra övningar under lång tid för att uppnå eller förändra detta tillstånd. Allt är väl här. Varje gång. Det har det alltid varit och kommer det alltid att vara. Här och nu. Öppet, fritt, motståndslöst… Och i det att allting är öppet, fritt, motståndslöst ligger glädjen och kärleken och friheten. ”Hemligheten” till att det är så, varje gång, har med perspektiv att göra.

Jag påminner dig: kroppen rör sig alltid inom tid och rum. Den är alltid på en plats och den är alltid där en viss tid. Sinnet behöver och har ingen plats. Däremot rör sig sinnet alltid inom tiden, det rör sig kring något som har varit eller något som kommer att komma. Anden (själen, medvetandet) står helt bortom både tid och rum, den är alltid bara här och nu. Så fort vi blandar in en tanke (ord) i livsupplevelsen så kommer vi ifrån det här rena, fräscha ögonblicket här och nu. När vi släpper tanken är vi återigen bara här och nu: öppna, fria, mottagliga, trygga, utan förutfattade meningar och åsikter. När vi är här finns det inget annat än glädje, kärlek, frid, frihet, öppenhet…

Så…, om du vill, så handlar inte glädje och lycka om vad kroppen sänder ut för signaler i kroppen. Eller vilka glada tankar som du kan förmå sinnet att genomsyras av. När lyckan kopplas ihop med sköna sensationer i kroppen så är den dömd till att vara kortvarig och en källa till stor stress. Livet blir ett jagande efter det som vi tror kan kicka igång den där glada sensationen igen. Och det är inte säkert att det som funkade sist kommer att ha samma effekt nästa gång. I den här sensationsdansen är det inte konstigt att vi tar till saker att trösta oss med när livet inte riktigt går som vi vill och smärtar oss.

Övning

I dag ska vi göra en visualiseringsövning, Det inre leendet. Den följer vagusnerven, som är vår kroppsliga kanal till vårt parasympatiska nervsystem – lugnet och återhämtningen som vi alla så väl behöver. Det finns mycket forskning och information kring den, googla och läs gärna för att få inspiration.

Du gör visualiseringen inom dig. Sätt dig någonstans där du kan vara ifred i 10 min. Samla dig genom att dra in din uppmärksamhet inåt. Ta några sköna andetag.

Ta din uppmärksamhet till dina ögon. Känn ögonen inuti dig själv och känn hur ögonen börjar le. Ta ett djupt fullt andetag här och känn ögonen le. Gå vidare ner till bihålorna. Ett djupt andetag här och känn hur de ler. Näsan. Kinderna. Käkarna. Tandraderna. Tungan. Läpparna. Hakan. Struphuvudet. Halsgropen (sköldkörteln). Nyckelbenen. Och så vidare ända ner till bäckenbotten. Välj själv vilka organ och kroppsdelar som du vill ha med. Stanna vid varje och känn leendet inifrån och ta ett djupt, fullt långsamt andetag på varje plats. Ta tid på dig. Glöm inte cellerna också, nervtrådarna, ryggraden, bäckenet. Ge åtminstone 7-10 min till det här. Sitt sedan stilla en stund och bara upplev dig själv som ren glädje.

Inför dagen

Hur ditt liv än ser ut i dag, ge dig själv vetskapen om att du är glädje. Om du blir provocerad och inte inspirerad av det här så fråga dig själv varför då? Vad i dig kan inte ta emot en sådan glad nyhet? Det är inte något luftslott, som mycket av det inspirationsprat vi peppas av är. Det här är något som är högst påtagligt när vi låter vår själ få lite mer utrymme i vårt liv. Och vi behöver inte ens öppna upp någon plats eller tid för den. Den är det i oss som alltid vet vad vi gör, vad vi känner, vad vi tänker. Den är oss alltid helt nära och ingenting är gömt för den. Den dömer ingenting i oss och bara det är en stor och skön lättnad. Det i oss som dömer är inte sanningen om saker. Det i oss som dömer är en samling antaganden som kommit ur vad vi lärt oss om livet och om människor som omedvetet inverkar på vår uppfattningsförmåga.

Vet i stället om att du ÄR glädje. Att du är skapad i djup, naturlig och innerlig glädje (har inget med föräldrarna att göra). Att det att du finns till är en sådan glädje för hela existensen. Att en stilla, lite tyst och obändig kraft håller dig vid liv så glädjefullt och så livgivande att du har möjligheten att glädja någon annan i dag. Ta den möjligheten. Gör övningen ovan och vila sedan, genom lättnaden som Body Schema ger dig, in i glädjen av det rena varandet, utan orden om det, bara varandet.
 
Och var genuint glad över dig själv i dag. Var glad över att det blivit som det blivit och att DU står precis där du är just nu. Här och nu för alltid fri. Här och nu för alltid öppen. Här och nu för alltid ny. Lyckan är din. Här i precis det här ögonblicket. Inte i någon framtid. Inte genom att ha haft ett annat förflutet. Precis här och precis nu.

Ha en intressant dag!

Sat Nam!

 

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top