skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 6 – Bortom orden

Ord.. vår värld är fylld av ord. Ord som gör oss glada och ord som gör oss ledsna. Ord som stressar oss och ord som får oss att slappna av. Ord…

Före orden har vi våra tankar, som inspirerar det som kommer ur oss som ord. Tankarna finns i det som kallas sinnet. I många traditioner inom yoga, meditation osv har man idén att medvetandet (ande, själ) är kopplat till sinnet, att det som är porten genom vilken vi utvecklas och kommer närmare vårt medvetande. Så har jag också trott under lång tid (eftersom jag blivit lärd det).

Jag har utforskat den idén under många år och inte kommit någonstans. Själen (medvetandet), som ska vara vårt sanna jag, kan inte vara så otillgänglig är min slutsats. Det är ju det som står oss närmast. Medvetandet är öppet, helt tillgängligt, fritt, döljer ingenting, har ingen agenda med något eller någon och det är helt rent på igår och i morgon. Och vi når inte dit med orden. Ingen tanke i världen kan tänka oss hela, balanserade, kompletta. Det är vad som sker när vi är precis här och nu, bortom orden.

Vad jag funnit genom min egen upplevelse och utforskande under mina år som människa, och speciellt under tiden som lärare inom yogan, är att det för oss människor finns ett naturligt stöd inbyggt i dem vi är. Vi har en kropp och den stöds helt naturligt av Body Schema, tyngden ner mot och stödet upp från marken och stödet in i rymden omkring oss, tillsammans med ett öppet fokus.

Vi har ett sinne och när det gäller det så har vi genom kundaliniyogan fått ett verktyg, och stöd, i det negativa, positiva och neutrala sinnet – ett system för att börja förstå hur det kommer sig att vissa tankeströmmar alltid dras åt det negativa hållet t ex. Det negativa sinnet står nämligen för vår trygghet. Det är till för att utröna om det finns några risker eller faror med det eller dem vi ska ha att göra med. När vi genom det negativa fått koll på läget så är det menat att vi snabbt ska ta oss till det positiva sinnet, som har med vår förmåga att se möjligheter att göra. När vi gjort det, också det går snabbt, så kommer vi naturligt till det neutrala, eller ickedömande, sinnet där vi snabbt fattar de beslut vi behöver fatta och vi är säkra och trygga i vår inre förmåga. Det här är den naturliga processen när vi är i balans.

Du ser, det är alltså inte meningen att vi ska vara förankrade i vare sig det negativa eller positiva – de är bara portar vi snabbt ska igenom för att nå det öppna, närvarande och fria i oss. Det vanliga är att vi hoppar mellan positivt och negativt, men sedan inte riktigt ger oss möjligheten att komma vidare (eftersom vi troligtvis inte vetat hur). Vi parerar negativt med positivt och faller ner i negativt, parerar återigen med positivt och ibland, ibland lyckas vi nå det där ljuva i oss där allt stämmer, där vi andas ut med en djup, befriande suck och bara är. Men så är vi tillbaka igen…

Ord… De är användbara när vi ska kommunicera, göra oss förstådda, föra ut information, samtala.

Ord… Ta nästan vilket ord som helst och du kan lätt bygga en historia kring det. De är fyllda av laddningar och tolkningar, allt beroende på vad vi har med oss sedan tidigare. Ord är också kulturellt laddade, sådana som många människor har kommit överens om har samma betydelse. Men fortfarande är de bara ord. Inga sanningar. Ord som fångas upp i vårt medvetande och har någon form av laddning har det för att de kopplats ihop med kroppen och den där laddningen känns som en sensation i kroppen. Det gör dem till väldigt kraftfulla påverkansmedel. Vi tror på dem för att de nu känns i kroppen.

Sinnet kan vara så fullt av ord att vi blir överväldigade. Förutom att använda sig av de tre sinnena – negativt, positivt och neutralt – så lyder också sinnet under andningens makt som jag sa härom dagen: sinnet följer andningen och kroppen följer sinnet. Vi kan alltså få lite mer styr på sinnet när vi börjar använda andningen medvetet och kontrollerat. Få kontroll på andningen och vi får större kontroll på sinnet. Praktiskt va! Det är det andra av de helt naturliga stöd som vi som människor har fått till vårt förfogande (Body Schema var ju det första).

I dag, och så ofta du kan framöver, vill jag inspirera dig till att låta orden få mindre plats i dig. Använd dem för det de är bra till, att kommunicera, att föra fram något som du vill förmedla. Men ord är bara ett sätt att förmedla sig på. Ibland kan frånvaron av ord vara det mest effektiva.

Övning

Det blir i dag en pranayam (andningsövning) för att just komma bortom orden. Vi kommer att använda ord, mantra, för att på så sätt upprepa något som är neutraliserande för sinnet, samtidigt som det dammsuger och dammar ur det undermedvetna, och ur det får vi en renare miljö att bygga upp oss ifrån. Mantrat är Sa Ta Na Ma (födelse, liv, död, återfödelse – tänk på naturens cykler så får du grepp om vad som menas).

  • Sitt i lätt meditationsställning eller på en stol med båda fötterna i marken
  • Rätta till kroppen med Body Schema (Lucka 1)
  • Du andas in och upprepar mantrat tyst för dig själv en gång under hela inandningen, Sa Ta Na Ma
  • Lägg samtidigt till fingerrörelserna på bilden (Sa = tumme/pekfinger trycker mot varandra, Ta = tumme/långfinger osv)
  • Håll andan och upprepa Sa Ta Na Ma 4 ggr med fingerrörelserna
  • Andas ut och upprepa mantrat en gång med fingerrörelserna

Fortsätt i 3-11 minuter. Mantrat används ofta i meditationer som syftar till att rena vår karma, konsekvenser av vårt tänkande och agerande, det kan vara både positivt och negativt. Vi vill till det neutrala. Att bara jaga det positiva kommer inte att ge balans i livet. Mantrat och andningsmönstret kommer också att bryta inverkan som t ex gamla relationer har i ditt liv.

Har du någon eller några sådana som tär på dig så lägg in den här meditationen som del i ditt dagliga utövande i minst 40 dagar under 11 min, så hjälper du dig själv att släppa personens inverkan i ditt system (kropp, sinne och energi).

Inför dagen

Fundera på vad du vill med dina ord i dag. Är det något som du vill förmedla genom dem? Och om det är något du vill förmedla, är det sätt du förmedlar dem på effektivt och framkomligt för den som ska ta emot dem?

Är ord det du använder när du vill påverka andra? På vilket sätt i så fall? När du hamnar i konflikt, om orden inte var det viktiga, kan du förmedla dig på något annat sätt än genom dina ord? Hur känns konflikten i dig? Vad behöver du ta till dig från den? Använd först orden för att beskriva det för dig, men släpp dem sedan och upplev det du behöver ta till dig.

Pratar du för att du vill bli hörd? Använder du i så fall orden på ett sätt så att andra faktiskt hör dig? Kan du förmedla dig på något annat sätt? Kan det att låta bli att säga något också vara ett alternativ?

Är det du säger intressant? För vem i så fall? Samtal är en sann konst och det berör faktiskt minst två personer. Använder du samtalet för att få egna behov tillgodosedda eller bidrar du till att göra samtalet intressant och stimulerande även för din/a mottagare?

Prat är många gånger ett utlopp för stress. Utforska nyfiket när orden är nödvändiga för dig och när du kan släppa dem och använda tystnad eller kroppsspråk i stället. Om du är en pratig person, var lite nyfiken på vad som händer om du har en mer tillbakadragen roll på jobbet i dag t ex.

Om du ordinerar dig själv att minska ner på antalet ord du använder, hur kan du föra fram det du vill förmedla ändå? På yogakursen Conscious Communication fick vi gå runt och prata med varandra, men bara använda sju ord åt gången innan den andre skulle få prata och då också bara använda sju ord. Mycket nyttig och bra övning!

Lämna gärna dina upplevelser i kommentarsfältet!

Ha en intressant dag!

Sat Nam!

 

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top