skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 5 – Variation

Hur har du det i ditt liv när det kommer till variation? Vi kommer i dag att ta det från kroppens perspektiv.
 
Hur varierat får din kropp röra på sig under en dag? Får du t ex sträcka på dig ordentligt i alla riktningar: uppåt, neråt, åt sidorna, bakåt, framåt? Om du ska böja dig ner efter något på golvet, känner du dig obehindrad i att göra det då? Som kropp är det meningen att vi ska kunna göra det.
 
Har du en nedsatt, fysisk kapacitet så gäller givetvis detta utifrån just dina förutsättningar, men i övrigt är det vad kroppen ska kunna göra. Utan stånk och stön. Det här sägs inte som en källa till skuld, utan bara ett faktum till vad vi har en kropp till. Är du, som många andra, inte riktigt optimal vad gäller rörelse, flås, vidd och återhämtning, så låt dig inspireras i dag till att bjuda in någonting varje dag från och med nu som ger din fysik kraft, energi, styrka och stressreducering. Tiden för allt är alltid nu.
 
Om det är så att du sitter mycket om dagarna, tar du då välbehövliga pauser då och då under dagen där du får röra på benen? Att bara ställa sig upp och statiskt ha den ställningen räcker inte, du behöver få in rörelse i apparaten. Om du suttit stilla länge och ställer dig upp och bara står så är det effektivt i några minuter, sedan behöver du ändå få in rörelse i kroppen.
 
Att kroppen vill ha rörelse kan du känna igen när du börjar stå och hänga på ena höften. Det gör kroppen därför att den tröttnat på att stå rakt upp och ner, den behöver rörelse för att fortsätta ha energi. Samma gäller om du sitter och byter ställning.
 
Vi är inte konstruerade för ett stillasittande arbete 6-8 timmar om dagen. Vi bara är inte det. Moderna tider i all ära, men kroppen är inte särskilt modern. Den är programmerad för rörelse, arbete, funktionalitet, vila. Inte njutning, bekvämlighet och stress om vartannat.
 
Vår kropp består av muskler, celler, organ, blodomlopp, ben, fascia, vätska, ligament, nerv- och hormonsystem, hjärna. Den hålls vid liv via andningen.
 
Sedan har vi ett sinne. Det är fyllt av tankar (idéer, föreställningar, åsikter, antaganden). Sinnet säger många saker som kroppen inte alls är med i. Däremot svarar kroppen på vissa saker som sinnet för ut och då uttrycker det sig som en sensation i kroppen och som vi då uppfattar som behaglig eller obehaglig. Som jag sagt tidigare dagar, sinnet är snabbt och kroppen är långsam i jämförelse.
 
Kroppen och sinnet är inte samma sak, vi måste förstå och acceptera det. Sinnet och våra fem sinnen tolkar hela tiden det omkring oss och för det vidare till kroppen via tankar och sensationer. Det är tankarna som ofta spär på intensiteten i en sensation som känns i kroppen. Om du tar bort tanken om något som känns och bara upplever sensationen som den är och gör det lite nyfiket och öppet, så släpper den i intensitet och du kan då ofta härröra den tillbaka till någon tanke om det som är eller varit.
 
I yogan vill vi sträva efter att få sinnet att samarbeta med oss. Därför har vi i kundaliniyogan meditationer, övningar och pranayamas (andningsövningar) för att via kroppen och själen (medvetandet) föra in stabilitet och göra det här otroligt snabba elementet mer hanterbart, enkelt uttryckt. Det är sinnet som ska vara i våra händer, inte i vi i dess som det är i dag för de allra flesta.
 
I just kundaliniyogan finns det en formel för det här: sinnet följer andningen och kroppen följer sinnet. Men eftersom det är yoga och vi i den ses som en helhet där kroppen, sinnet och anden (själ, medvetande) hela tiden samverkar med varandra, så kommer också sinnet att påverkas av hur kemin i kroppen är. När vi stagnerar energiflödet i kroppen, som stillasittande och en alltför fokuserad blick (mot telefonen, datorn, tv:n) bidrar till, så gör det oss i förlängningen dels stressade men också onödigt nedstämda och reaktiva. Vi blir för känsliga och det på ett sätt som vi inte mår bra av.
 
Så, för att i dag ge dig inspiration och glädje i att börja röra på din kropp på ett härligt, skönt sätt så ska du få ETT FÖR KROPPEN intressant rörelsemönster. Dessutom ska du få låta med ett mantra.
 
Vi svenskar har en märklig typ av skam med oss med bröstmjölken. Det är skammen inför att låta. Det här har också satt sig som en skam inför att andas ordentligt (när det ger minsta ljud ifrån sig och när det syns att vi andas). Just du kanske inte har det med dig, var glad för det, men det finns i vårt folkslag som en tyst ridå. I dagens övning kommer du att få låta, kanske flåsa lite och ta plats med rörelserna.

Övning

Övningen i dag består av sju rörelser som vi stannar vid i åtta snabba takter tillsammans med mantrat Har. Titta på filmen för att få rörelserna och gör dem sedan själv med din egen röst och i ditt eget tempo (men håll det så snabbt som du kan).

 1. Klappa händerna ovanför huvudet, 8 x Har
 2. Klappa händerna i golvet
 3. Flaxa med armarna
 4. Hoppsa med korsade armar och ben 4 ggr Har/sida
 5. Bågskytten, 8 Har på varje ben
 6. Hoppsa
 7. Sträckning bakåt
 8. Hoppsa
 9. Sträck åt sidan, 4 Har åt höger och 4 Har åt vänster
 10. Hoppsa
 11. Och så börjar det om från början igen

Lär dig sekvensen så att du bara kan göra rörelserna. Gör dem sedan i 3-11 min. Möt upp dig själv i övningen. Öppna dig själv för att ta emot den. Vet om att kroppen tycker om att göra det här, men att sinnet kan ha åsikter som inte är positiva kring att göra dem. Vi lyssnar i dag på kroppen och sinnet får hålla på bäst det vill. Till det har vi i dag tiden som hjälp.

Låt dig själv få flåsa, upplev dig själv när du gör det. Se tankarnas inblandning i det. Bli trött och fortsätt ändå. Var negativ och fortsätt ändå. Ha roligt och fortsätt. Ge dig inte förrän du har minst 3 minuter av flytande flow (ev flåsandes) av rörelserna. Kroppen älskar det här, som sagt, oavsett vad sinnet säger om det.

Har är den här essensen i det som är skapat, det som är innan något manifesteras i fysisk eller mental form. Vi brukar också använda det mantrat när vi vill få saker att blomstra i våra liv och skapa ett härligt flöde av det vi behöver (i s f stagnation och stillastående). Det här passet balanserar hela dig! Det stimulerar hormonsystemet, stärker organen och immunsystemet, balanserar mineralbalansen i kroppen och ökar din uthållighet, förutom att du får igång prana (livskraften) och energin börjar röra på sig. Om du har barn kan ni göra det tillsammans!

Tack till Gunilla Daniels, Mimmi Norén och Annika Mårten som gjorde kriyan så fint!

Inför dagen

Välj det obekväma i dag! Utmana kroppens hela rörelsemönster i dag och se om du kan få med så många rörelser som kroppen kan utföra så många gånger du kan i dag. Ge dig själv tidsbestämda stunder med telefonen i dag och verkligen strunta i den däremellan. Den ger dig en falsk belöningskänsla och bidrar till att öka stressen i ditt system.

Det enkelspåriga är inte hälsosamt för oss, så ge dig själv dopamin (belöningskänsla) från flera olika källor i dag (klappa ett djur, sträck på dig och gäspa, krama någon, säg något fint till någon, ta tre långa och djupa och mycket långsamma andetag, massera dig själv osv).

Ta en promenad på ett ojämnt underlag, 30-45 min.

Ge dig själv lite att bita i idag.

Om du tittar på tv ikväll, sitt på golvet och gör en stretch samtidigt (eller sitt med korslagda ben).

Förbered familjen redan på morgonen att det är telefonfritt vid middagen ikväll (om ni kan äta tillsammans). Samtala, berätta om dagen, fråga om hur de andra haft det, skoja, lek med maten… Om ni inte kan äta tillsammans, så ha en annan stund av mänskligt umgängeshäng ikväll.

Ha en intressant dag!

Sat Nam!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top