skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 4 – Tillit

Tillit är frånvaron av oro inför det som är så som det är. Det är vetskapen att oavsett vilka svängar livet tar så kommer det alltid att landa i något som för oss och vår utveckling framåt på allra bästa sätt. Oavsett hur saker ter sig just nu. Tillit går bortom vad sensationer i kroppen känns som eller vad tankarna i sinnet rör sig kring.

Tillit.

Vi kan vara långt ifrån tilltron till att det blir bra hur det än blir genom de känslor, tankar och sensationer som rör sig i kroppen och sinnet. Här blir vi varse hur tankarna skapar vår upplevelse genom kroppen. Och vi tror på det som kroppen får oss att känna. Det i sin tur spär på med fler tankar i samma anda och vi kan genom den här samverkan mellan tanke och känsla hamna långt ifrån den tillit som faktiskt hela vår inre natur vilar på.

Spermien och ägget tvekar aldrig inför hur de ska utföra sitt jobb. Att ett ekollon ska bli en ek är det aldrig någon meningsskiljaktighet kring. Årstidernas växlingar sker utan att våren behöver tänka fram sommaren. Och hösten känner inget motstånd i att vintern övertar dess plats. Om vi tar sommaren igen, den har ingen åsikt om hur den ska vara, pressar inte fram solstrålar för att vi människor suktar så efter dem. Och regnar det hela sommaren har inte sommaren någon invändning mot det. Den är vad den är i all sin prakt ändå. Det vilar en naturlighet i hur allting kommer till och blir sitt allra bästa uttryck för vad det är. Varje gång. Och fast någon har en motsatt tanke till det som är.

När vi inte känner tillit, det kan finnas en oändlig variation av tankar som gör tilliten svår att luta sig mot, så beror det oftast på det vi har varit med om i livet och som vi inte riktigt rett ut, alltså läkt. Nervsystemet har inte kunnat hantera den belastning som starkt emotionella händelser, som ofta uppstår i barndomen, innebär. Det gör att oro slår rot i vårt inre och ur det kommer en mängd beteenden som vi använder för att få en känsla av att hålla oss upprätta. Det kan gå ganska bra och fungera under många år, men eftersom vi kanske inte lever balanserade och stabila liv under tiden, så kommer det här ikapp oss och känslan av att behöva ha kontroll (över sådant som vi inte har kontroll över) ökar och känslan av en strålande hälsa minskar.

Vi kan befinna oss mer eller mindre nära vad tillit innebär. Det spelar ingen roll. Vi är där vi är och det är vårt perfekta utgångsläge. Vi har också helt naturligt en del av oss som redan är tillitsfull och öppen och helt fri. Att vara i den delen tar oss inte ens en sekund, men att upprätthålla närvaron där är det som är utmaningen.

Övning

Dagens övning är en fantastisk meditation för att just inspirera de system som är inblandade i att man inte har tillit till att det finns skeenden som vi inte behöver kontrollera. Som ser till att allt inom oss fungerar som det ska ändå. När man börjar på den här basala, djupt psykologiska nivån som vi gör genom den här övningen, så stärker det upp (nerv)systemet från grunden. Det gör att vi helt naturligt börjar förändras i vår inre struktur och den här tilliten som vi har inbyggd i vår existens kommer utan att vi behöver tänka oss till tillit eller på annat sätt forcera fram det som vi har med oss i själva vårt medvetandes dna.

  • Sitt i lätt meditationsställning eller på en stol med båda fötterna i marken
  • Känn tyngden ner i bäckenet, att stolen eller marken bär dig, och att du är naturligt upprätthållen, nacken rätas ut av sig självt
  • Sträck ut båda dina armar rakt fram, parallella med marken
  • Gör en knytnäve av höger hand, sträck upp tummen rakt upp och håll armbågen rak
  • Ta tag med vänsterhanden om den högra knytnäven och placera händerna vid kroppens mittpunkt (se bild)
  • Sträck upp även vänster tumme så att den nuddar högerhandens (justera greppet så det blir bekvämt att hålla så)
  • Tumspetsarna bildar som ett ”V”
  • Fokusera blicken genom det här ”V:et, se långt bortanför det samtidigt som du ser själva ”V:et”

Nu är vi på plats för att börja meditationen, som heter Caliber of Life Meditation.

Andas in djupt och fyll lungorna i 5 sek. Andas ut all luft helt och hållet i 5 sek. Håll sedan andan ute medan du håller dig helt stilla och bara har ditt fokus genom tummarnas ”V”-form under 15 sek. Andas sedan in igen under 5 sek, andas ut under 5 sek och håll under 15 sek. Fortsätt så i 3-5 min.

Det här andningsmönstret kommer att skapa en reaktion inom dig om du inte är otroligt erfaren med att andas och hålla andetaget ute under längre stunder. Är du helt ny på det här så börja med att se hur det känns att hålla andan ute under 5 sek. Går det bra, öka till 7 sek, 10 sek eller 12 sek. Knepet när man håller andan ute och får en panikreaktion i systemet är att låta det få vara som det är medan man slappnar av och är lugn. Det kommer aldrig någonsin att hända att du inte kommer att kunna få luft. Du kan lita på att du kommer att få luft. Därför kan du lugna dig själv och stanna kvar fast det är obehagligt.

Inför dagen

Använd Body Schema (Lucka 1) för att försätta kroppen i den här öppna, tillitsfulla magnetismen som finns i gravitationslagen (tyngd neråt mot marken och stödet i att vara upprätt från rymden omkring). Lägg till ett öppet fokus genom hela din kropp och håll dig ansträngningslöst här. Inga tankar tar dig hit, det är din känsla från stödet från marken och att du vilar dig in i rymden omkring som gör det. Håll tankarna ute ur upplevelsen och var här helt öppet och fritt så ofta du kan i dag. Du behöver inget annat, inga ord eller känslor, för att vara här helt närvarande. Känn hur du kan lita på stödet från marken och från rymden omkring dig. Det gör du genom att du tar emot det. Det behöver du inga tankar eller ord för att göra, det är upplevelsen av dem som gör det.

När du börjar använda dig av stödet från marken och rymden omkring dig, när du förstår att du får luft när helst du behöver, även när det är obehagligt, så börjar du bygga upp ditt system så att du kan känna tillit till livets omständigheter precis som de är. Du skapar också trygghet i ditt system, grunden för din hälsa. Du har det inom dig. Du behöver ingen annan för att göra det. Världen behöver inte förändras för att du ska kunna göra det. Du kan göra det vare sig du är glad, förbannad eller ledsen. Det finns alltid där.

Ha en intressant dag!

Sat Nam!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top