skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com
Foto: Maja Matslofva

Lucka 3 – Stabilitet

Att stå med båda fötterna på jorden. Att inte ha huvudet i det blå. Att ha något att hålla i när det blåser. Vad har du för associationer till detta med stabilitet?

För mig har stabilitet med robusthet och att vara stabil i mitt humör att göra, rent fysiskt. Men också att jag har kontakt med det som redan är stabilt och oföränderligt i mig, den här stilla kraften, närvaron, som finns där oavsett vad sinnet och kroppen berörs av. De tillsammans gör livsupplevelsen mer balanserad.

 Under hösten har jag lett ett superroligt projekt, Carpool Yoga, där jag har tagit med mig en lokal gäst från Siljansområdet som har någon form av anknytning till mig genom yogan i min bil och så har vi pratat om min gästs upplevelser kring yoga. Efter det har vi sjungit gästens favoritmantra tillsammans. Ursprungsidén kommer från James Corbin, brittisk tv-värd, som har något som heter Carpool Karaoke (youtube). Jag gillade formatet och fick inspiration till att göra något liknande inom mitt eget område, yoga. Jag har också länge varit nyfiken på hur deltagarna i klasserna upplever och använder sig av yogan i sina liv.

I det allra första avsnittet för Carpool Yoga så tog jag med mig min fina vän och kollega Linda Norman Sjölin, medicinsk yogalärare och massör i Rättvik. Något som är gemensamt för flera av mina gäster är att de har ett så gott som dagligt utövande av något slag, något som dels jobbar igenom kroppen lite grand, som innefattar en stunds ordentlig andning och så en stunds bara vara i stillhet. Det här skapar stabilitet i en värld och ett liv som i övrigt kan bestå av mycket oreda, kaos och splittrat fokus.

Linda inspirerar mig speciellt mycket eftersom det är så lätt att hitta ursäkter för att det inte går att yoga, meditera, bara vara. Linda har två levnadsglada småbarn och hon har varit hemma med dem ganska länge. Jag älskar hur hon lägger ut yogamattan mitt i leksakshavet och tar sig den yoga hon kan. Det har t o m lett till att äldsta pojken, 5 år, frågat ”mamma, ska du inte yoga nu”. Om du tittar på avsnittet med Linda så berättar hon också om när hon under graviditeten lyssnade mycket på det mantra hon valt i sin Carpool Yoga och under en period då äldsta pojken var orolig spelade hon det mantrat och det gjorde att det lugnade sig inom honom. Han blev stabil igen.

Du hittar Lindas och mitt samtal om du klickar på bilden (som är på mig och Linda). Se gärna de andra Carpoolarna också som finns i gruppen Carpool Yoga, alla har något bra att säga som inspirerar oss till ett mer balanserat liv.

Att ha något att hålla i

Ett liv är inte lätt att få till på ett tillfredsställande sätt alla gånger. Det är många bitar som ska sammanstråla och det helst i harmoni och balans. Att ha något i livet som vi återkommande lägger en stund av oss själva på för att medvetet stärka oss själva, något som gör att vi kan dra in energin från allt därute till in i oss och därifrån stabilisera oss själva genom övningar, andning och vila och sedan också få komma i kontakt med det här större i oss, det som går bortom kroppen och tankarna, från mitt perspektiv så är det livsnödvändigt för att ha ett stärkande och glädjefullt liv.

Du får gärna dela med dig av vad du har i livet som ger dig den där balansen mellan kropp, sinne och ande! Gör du det vid en speciell tidpunkt? Varje dag eller när andan faller sig? Vad gör att du känner dig stabil?

Har du följt kalendern så har du i Lucka 1 och 2 fått en jättebra grund för att hitta stabiliteten i nuet. I början, och föralldel även när vi övat oss en längre tid, så är vi där bara korta stunder åt gången. Men ju mer du påminner dig, desto oftare kommer du att vara närvarande. Oavsett omständigheterna.

Övning

För att skapa stabilitet i vårt inre fysiska system så är det effektfullt att använda sig av något som inom yogan heter bandhas, kroppslås. I dagens övning ska vi använda oss av tre stycken: rotlås, diafragmalås och nacklås. Dagens övning kombinerar alla tre för att skapa struktur, ordning och återupprättande i den inre miljön. De hjälper dessutom till att stabilisera hållningen, ge dig tyngdlöshet genom att hålla dem samtidigt som du använder dig av Body Schema (Lucka 1).

Foto: Maja Matslofva
  • Sitt i lätt meditationsställning eller på en stol med båda fötterna i marken
  • Dra in svanskotan lätt och följ ryggraden upp mot nacken och huvudet för din inre känsla
  • Aktivera Body Schema genom att känna dig tung och avspänd ner i bäckenet – du känner att du är placerad ovanpå golvet eller stolen och att det är det underlaget som bär upp dig och din tyngd – och även att du är hållen upprätt genom rymden omkring – det här får dig helt att slappna av i nacken och käkarna, axlarna sänks automatiskt.
  • Andas sedan lugnt in under ca 3 sek. Håll andetaget samtidigt som du gör rotlås, diafragmalås och nacklås (se förklaring här nedan) samtidigt. Håll dessa i ca 7 sek. Andas sedan ut i ca 3 sek. Håll andan ute samtidigt som du håller alla tre låsen i ca 7 sek. Andas in igen och fortsätt cykeln i 3 min.

Rotlås (gör inte om du är gravid eller har mens): Andas in och dra upp hela bäckenbottenmuskulaturen så långt upp du kan. Dra samtidigt in navelpunkten (tre fingrar nedanför vanliga naveln = vårt kraftcentra) mot ryggraden. Rotlås hålls på en in- eller utandning.

Diafragmalås (gör inte om du är gravid eller har mens): Andas in och andas ut all luft, håll andan ute och sug upp magen i revbenskorgen. Håll andan. Diafragmalås hålls i övningen här ovan på både in- och utandningen.

Nacklås: Känn att du är upprätthållen av rymden omkring så att du slappnar av i nacken och axlarna, tippa hakan en millimeter ner mot bröstet och känn hur skallbasen rätas ut och höjs en aning. Håll här. Det är lite trixigt, för du ska samtidigt som du är stabil i nacken ändå inte vara stel och spänd.

Har du mens eller är gravid så gör du låsen mycket, mycket subtilt, så att de bara anas i energin (prova även du som inte har det, det är superhärligt)!

Känn hur du stabiliseras och rättas till inifrån och ut genom dagens övning. Yoga betyder förening och det är föreningen av kropp, sinne och ande. När du gör en sak i den ena delen så inverkar det positivt (eller negativt också för den delen när vi fokuserar negativt) i de övriga. Så detta att du stabiliserar i kroppen, släpper taget in i Body Schema och har ett öppet och fritt fokus genom dig gör att du dels får direktkontakt med själen (medvetandet) men samtidigt lugnas även sinnet lite grand. Far tankarna omkring så kom tillbaka till Body Schema igen och igen och igen. Det är en träning att vara närvarande. Det får man hålla på med hela livet.

Inför dagen

Undersök vad som är stabilt respektive mer flyktigt i ditt liv. Upplever du dig själv som stabil t ex? Är ditt liv stabilt? Och vad betyder det i så fall. Är det ekonomin som gör dig stabil? Känslorna? Att du har ett jobb? En partner? Allt det här är yttre ting och har inget med faktisk stabilitet att göra. De kan tas ifrån oss och vad har vi då för stabilitet? Vad är din inre kvalitet av stabilitet och vart får du den ifrån? Om du tar dig bortom sensationerna i kroppen och tankarna i sinnet, in i kärnan av dig själv, det som är den här närvaron som genomsyrar allt du är, kan du känna något stabilt i dig därifrån? Dela gärna med dig av din upplevelse av ordet, av övningen, av det som kommer dig för!

Gör övningen för i dag när helst du känner att du svajar lite i energin, i humöret, i koncentrationen. Du kan göra den vid din arbetsplats också. Se hur du kan använda dig av den för att ge dig känslan av det stabila som alltid finns i dig helt naturligt.

Ha en intressant dag!

Sat Nam!

 

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top