skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 2 – Upplevelse

Varje dag i kalendern kommer att ge dig ett ledord. Vi har ju våra associationer av ord och de leder till andra ord, som i sin tur blir vår upplevelse av ordet via sensationer och känslor i kroppen. De här 24 dagarna vill jag inspirera till att öppna upp för den närvaro som vi ibland upplever som något större i oss själva, som lite i bakgrunden av det vi upplever genom kroppen och tankarna. Den här närvaron har alltid varit och kommer alltid att vara öppen, nyfiken, fri, ickedömande för att nämna några attribut för att fånga in det i oss som inte riktigt vill låta sig fångas och stängas in av begränsande ord. 
 
När du läser det här så vet du ju om att du läser det du läser. Du behöver ingen tanke som säger åt dig att du läser just nu, du vet att du läser ändå. Inte heller behöver du tanken ”jag lever” för att veta att du lever eller andas eller tänker eller känner. Det är inte tanken som skapar dig. Du finns ju oavsett om du tänker att du finns eller inte. Du vet också om att du finns även om du har en känsla i kroppen eller inte. Du finns bortom kroppen, tankarna, känslorna och sensationerna. Och där… där är du och jag helt öppna, fria, glädjefulla, fördomsfria osv över det som händer, oavsett vad som händer. Därifrån dömer vi inte det som händer i livsupplevelsen som bra eller dåligt – vi tar där emot det som är så som det är och vi gör det helt öppet, fritt, nyfiket och fördomsfritt. 
 
Hur känns det? Främmande? Blir du nyfiken på vad det kan vara? Eller blir du orolig inombords?
 
Vi, vår innersta natur, själen om du vill, är naturligt nyfikna på det som uppstår i det här ögonblicket, och vi tar emot det helt fördomsfritt och utan någon plan på att ändra på det när det inte avger någon skön sensation i kroppen. Det vi måste förstå för att kunna ta emot ett sådant här perspektiv är att kroppen, sinnet och själen inte existerar i samma sfär.
 
Som vi sa igår så är kroppen långsam. Den rör sig alltid i tid och rum. Den tar sig från en plats till en annan och den gör det inom en viss tidsram.
 
Sinnet är flyktigt, snabbt och tar sig med lätthet både framåt och bakåt i tiden och till olika platser genom tankar om dem. Det gör det också inom tidens ramar då det alltid rör sig till eller från någonstans (allra helst det förflutna eller framtiden). Sinnet har kroppens födsel som början och den fysiska döden som slut, utan kroppen upphör sinnet att existera, sett ur detta perspektiv (ej kundaliniyoga). 
 
Själen, däremot, den står utanför både tid och rum. Den har, precis som sinnet, ingen fast plats. Men skilt från sinnet så kan den vidga sitt omfång helt obegränsat och tiden den existerar i är alltid detta nu. Den har ingen början och inget slut, precis som det här ögonblicket när du börjar lära känna det så som det verkligen är. Själen är heller inte vare sig här eller där borta. Den bara är

Upplevelsen genom oss

Det vanliga sättet att se på saker är att vi tänker oss att saker händer oss. Om vi åker buss t ex så rör sig fordonet längs vägen. Vi ser kanske träd, hus och annat passera utanför bussfönstret och vi är som åskådare till det som pågår där. Det som händer, det händer oss.
 
Men… egentligen är det på ett helt annat sätt… Om du vill. I stället för att se det som att saker händer oss, som i undertonen alltid bär på udden av att vi är offer, så tar vi emot det som händer som att det händer GENOM oss. Så när jag åker den där bussen och det där landskapet utanför fönstret ser ut att röra sig förbi mig, så är det i stället så att det rör sig genom mig. Upplevelsen av det jag t ex ser händer genom mig, inte utanpå eller utanför mig. Jag ska förklara hur.
 
Börja med att ta in det du snappar upp genom sinnena (det du ser, hör, känner, luktar, smakar) och tankarna, och öppna upp för att det som du tolkar uppstår inom dig – det är ju du som fångar upp t ex doften av något och får det till något positivt eller negativt. Det i sin tur kan visa sig som en grimas i din upplevelse, ett leende, att du rynkar på näsan… Det är ju ingen annan än du som fångade upp signalen från doften på det sätt som du gjorde. Om det inte var du som fångade upp den så skulle det inte hända något inom dig.
 
Därför är allt vi är med om, positivt som negativt, något som är helt personligt för just oss. Det är ingen annan som väljer att fånga upp den sneda blicken, den hopsnörpta munnen, leendet åt oss. Ingen annan tvingar på oss det. Någonting i oss svarar på det som händer omkring oss och det sker genom oss. Ingen gör något mot oss. Vi tolkar – även det människor säger – och upplevelsen av det som sägs eller upplevs göras mot oss sker genom oss. Förstår du?
 
När vi börjar ta emot det vi uppfattar under vår dag som något som uppstår inom och genom oss så börjar saker anta lite andra nyanser. Det första som händer är att vi inte längre är offer för någonting. Vi kan ha obearbetade händelser med oss sedan tidigare som gör att vi är extra känsliga för vissa saker. Men reaktionen är vår. Och när vi med nyfikenhet börjar undersöka vad reaktionen egentligen är – en sensation – och kommer den sensationen helt nära, alltså känner hur den använder vår kropp för att spela ut sitt register här i detta nu, så har vi nått upplevelsens kärna. 

Övning

Vi ska i dag göra en modifierad ryggflex för att få lite rörelse i kroppen. Vi använder ett långsamt tempo och andetagen för att leda rörelsen och där uppleva det som uppstår helt fritt, öppet och utan tanke på att vilja ha det på något annat sätt än precis så som det är just nu.

  • Sitt i lätt meditationsställning eller på en stol med båda fötterna i marken
  • Stilla dig en stund så att du känner tyngd ner i bäckenet och att du är hållen uppåt av rymden omkring (Body Schema, Lucka 1)
  • Andas in så att magen putar ut, höj bröstet och sträck upp handflatorna mot taket, pressa upp taket med handflatorna och böj bak huvudet
  • Andas ut och kom ner med och sträck ut armarna rakt fram och kuta med ryggen, näsan riktas in mot bröstet

Fortsätt i ett skönt, inkännande och långsamt tempo i 3 minuter. Ta ut sträckningen uppåt ordentligt och runda ryggen och sträck ut framåt. Upplev det som uppstår inom dig dels genom det som känns genom kroppen, någon form av sensation (skönt, spänt), men se om du också kan komma den här närvaron i dig, den som vet vad du gör utan att du behöver ha tanken om vad du gör, riktigt nära. Andas och rör dig därifrån. Du kommer dit när du släpper tankarna om det som händer och bara hänger dig rörelsen och andningen. Använd dig av gårdagens Body Schema, känn dig tung neråt och ta emot stödet från marken, och lätt uppåt genom stödet från rymden omkring, samtidigt som du har ett helt öppet fokus.

Inför dagen

Du är här och nu så otroligt nära dig själv, så öppen inför upplevelsen av dig själv genom dina tankar som skapar känslor och sensationer i kroppen. Du är naturligt nyfiken på detta att upplevelsen uppstår i och genom dig. 
 
Utforska dig själv i dag på det här öppna och nyfikna sättet. När något uppstår i din kropp, en sensation av något slag, gå den helt nära genom att uppleva den. Sätt inga ord på det du upplever, utan känn sensationen, undersök kvaliteten på känslan (utan ord) och även ifall den har en fast plats i din kropp. Spänningar är också sensationer, smärta likaså. Utforska, upplev, undersök.
 
Se också hur dina tankar om saker styr det som sedan uppstår som en upplevelse genom din kropp. Och se hur allting du känner något inför i dag är något som du har fångat upp och upplever genom dig. Upplev hur den här närvaron som vet att du är du utan ord omsluter dig när du upplever det du känner och är med om i dag. Känn dig mycket nära dig själv! 
 
Ha en intressant dag!
Sat Nam!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top