skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 1 – Trygghet

Att uppleva sig som trygg är basen för att kunna ha en god hälsa. Jag ska säga varför, för det är inte säkert att ditt sinne, alltså dina tankar, håller med om det. Inom oss har vi två dynamiska aspekter som vi till vardags både vill och försöker hålla styr på; det fysiska, kroppen, och det mentala, sinnet. Kroppen har sina behov och sinnet fungerar på ett lite annat sätt.

När det gäller sinnet så kan det vilja vara både vågat och sträva efter spänning och intensitet. Tankar skapar sensationer och känslor i kroppen. Och det är det som får sinnet att gå igång, det vill ha den där reaktionen av sensationer i kroppen. För sinnet, som av naturen har en rastlös, snabb och ombytlig karaktär, ska det helst hända saker mest hela tiden. Och i tankarna kan vi snabbt hoppa mellan platser, idéer, önskningar och minnen.

Kroppen däremot, som har en tyngre och långsammare karaktär än sinnet, har inte förmåga att snabbt byta från det som händer i kemin inom oss när vi t ex är stressade till att bli balanserade. När sinnet med sina tankar skapar sensationer i kroppen, så kan sensationen snabbt uppstå i den, men vad händer egentligen i kemin av den där sensationen inne i vårt system av hormoner, nerver, muskler, celler osv?

När kroppen är inne på att anpassa sig efter en omständighet är sinnet redan iväg på ett nytt tankespår som kommer att avge nya sensationer och reaktioner i kemin i kroppen. Kroppen har nu ännu något nytt att anpassa sig till, lagt till det den redan var inne på tidigare. Och då är sinnet återigen iväg på ett nytt spår. Du förstår säkert att stress inte är en förvånande reaktion från kroppens sida. När vi dessutom fångar upp intryck från våra fem sinnen, som också skapar reaktioner i kemin inom oss, så är det inte märkligt om stress och spänning är vårt ständiga tillstånd. Detta ger oss inte någon känsla av trygghet.

För att bli attraherad av att välja sådant som gör att vi känner oss lugna och därmed banar väg för det trygga, så kan det vara bra att känna till att vissa saker är en förutsättning för att vi som både kropp och sinne ska kunna må bra och välja nyktert och anpassat efter våra faktiska behov (som inte är njutning, bekräftelse och belöning alla vakna timmar om dygnet).

Vi kommer att gå igenom olika aspekter som alla hjälper oss fram till det som är sunt, stöttande, uppbyggande och inspirerande för oss i kalendern. I yogan ser vi alla delar av oss – kropp, sinne och ande (själ, medvetande) – som ihophörande. De har olika kvaliteter, fungerar på helt olika sätt och behöver också ses över på helt olika sätt. Kalendern är inte menad att vara någon fysiologisk lektion, så jag kommer att presentera allt här på ett sätt så att en vanlig person som du och jag kan förstå i det vi upplever och lever oss igenom i våra liv.

Ett knep för trygghet

Som fysisk organism är vi i händerna på gravitationen. I den finner vi den naturliga dragningen ner mot marken. Saker faller mot marken om vi släpper dem i luften. Samma är det i vår kropp, den har genom våra ben och fötter en naturlig dragning ner mot marken. Men eftersom vi också är upprätta varelser, alltså att vi inte krälar på marken, så finns det en lika naturlig dragning uppåt mot rymden omkring oss. När vi utnyttjar den här naturliga magnetismen från marken (ner) och från rymden omkring (upp) så ger det oss ett stöd som, när vi vilar in i dem, helt naturligt får hela kroppen att slappna av.

För att vi ska kunna få kroppen att slappna av, alltså känna sig trygg, så behöver den veta att den har stöd från marken under sig och i rymden omkring. Oavsett vad sinnet säger så behöver kroppen hela tiden känna det här stödet. Du kan inte känna in det på morgonen och så håller det hela dagen, precis som du inte kan ta ett djupt, långsamt andetag på morgonen och så behöver du inte andas mer under dagen.

Grunden för att vår kropp ska känna sig trygg och kunna slappna av ligger alltså helt i att den varje ögonblick känner att den har stöd från marken och från rymden omkring. Det är ren neurovetenskap, en mycket förenklad version av det som har termen Body Schema. Vad vi än gör, så rör vi oss marken i rymden omkring oss. I rymden omkring oss finns andra människor, byggnader, bilar och de rör sig eller står stilla – en massa saker som vi som kropp behöver förhålla oss till för att veta att vi är trygga och säkra (att vi inte blir påkörda eller går in i ett träd osv).

När vi sedan också lägger till ett öppet fokus, alltså slutar fokusera blicken på en snäv punkt (telefonen, tv:n, marken) och i stället vidgar den till att även ofta omfatta det vi  kan skönja i periferin av vårt blickfång, så får vi ett komplett verktyg för att med mycket små medel börja ge kroppen och speciellt nervsystemet impulser av försäkran om att vi är säkra, vi är trygga. Det här öppna fokuset håller vi även i vår livsupplevelse. Du kan själv känna när du är spänd och stänger in dig och när du vidgar ditt fokus och blir öppen och alert i det du befinner dig i under dagen.

Det är här vår resa genom december börjar. Body Schema kommer att ligga till grund för varje övning, meditation och de steg du tar i ditt liv från och med nu. Lite i taget kommer din upplevelse genom dig själv att förändras och öppnas upp.

Tryggheten ligger inte utanför oss, i att omständigheter och människor behöver vara på ett visst sätt, nej, det är inom oss vi ska vända oss och Body Schema är början på att bli mer närvarande och för att på djupet försäkra oss själva om att vi är trygga.

Var är själen och sinnet i det här då? Själen är den aspekt av oss som alltid är trygg, öppen, fri, glad, mottagande, fördomsfri… Den är oss alltid nära och den når vi (blir medvetna om) genom närvaron här och nu (som Body Schema så lätt tar oss till). Sinnet har inte med trygghet att göra. Det går inte att hålla en och samma tanke, den som ska göra oss trygga, speciellt länge, så sinnet jobbar vi bl a med genom att vara närvarande helt ordlösa och avspända i det som pågår inom oss. Fortsätt följa kalendern så kommer det att klarna.

Övning

Som övning gör vi en meditation i dag. Den slår flera flugor i en smäll: vi får ner andetaget till bara 4 på en minut, vi kan träna på det här med Body Schema och vi skapar genom de lugna andetaget också lugn i sinnet och aktiverar det parasympatiska nervsystemet, förutsättningen för lugn, och även känslan av trygghet, inom oss.

  • Sitt i skräddarställning (lätt meditationsställning på yogaspråk) eller på en stol med båda fötterna i marken, luta dig inte mot stolsryggen
  • Body Schema: Känn dig tung och slappna av ner i bäckenet, ta emot fastheten från underlaget och känn det genom kroppen, det gör att kroppen vet att den är stöttad. Känn dig hållen uppåt av rymden omkring. När du gör det rätt så känner du att du naturligt slappnar av i käkar, axlarna sänks och nacken rätas ut. Håll ett öppet fokus inom dig
  • Placera dina händer som på bilden, ovanför bröstet med fingrarna mot varandra och armbågarna sträckta rakt ut från kroppen

Du är nu på plats för att börja meditationen/övningen. Andningsmönstret är sådant att du andas in under 5 sekunder, håller avspänt andan i 5 sek och andas ut under 5 sek. Så här fortsätter du i 3 min om du är nybörjare och 11 min om du är nybörjare och vill testa en längre period, eller om du är van att yoga och meditera.

Gå helt upp i att känna stödet från marken under dig och rymden omkring dig samtidigt som du har ett öppet fokus – släpp taget och bara sväva med andetagen i dina 3-11 min. Avsluta genom att andas in, håll andan i 15-30 sek, andas kraftfullt ut genom näsan och upprepa två ggr till. Du som redan kundaliniyogar, tona också in före meditationen!

Meditation är aldrig någon prestation. Även om kroppen och sinnet får saker att göra i meditationer så är meditationens syfte alltid att få oss att komma det sanna, Sat Nam, i oss nära – alltså den del som inte har med kroppen och sinnet att göra. Den del av oss som är helt öppen, fri, motståndslös, generös, trygg och upplyftande no matter what. Det är något som vi alla besitter och består av, sett ur yogans perspektiv. Det är vår själ.

Inför dagen

Utforska stödet du har genom marken (kan vara en stol, soffa, säng beroende på vart du befinner dig med kroppen). Känn hur du tar emot kontakten med underlaget, stödet, genom din kropp. Låt stödet från marken (stolen, soffan, sängen) bära dig i dag. Ta också emot stödet du har från rymden omkring. Hur vilsamt det blir att inte behöva hålla dig själv upprätt av ansträngning. Vilken skillnad! Ta det här med dig i det du gör i dag så fort du kommer ihåg det. Mitt förslag är t o m att du ställer ett larm varje timme under dagen för att påminna dig själv.

I det här med stödet som vi har rent fysiskt ligger också en stark psykologisk motsvarighet. Det kan vara så att omständigheter i våra liv får oss att tolka det som att vi är ansatta och motarbetade av livet. Det är vad sinnet gör av vår livsupplevelse, men inget kan vara mindre sant. Gå tillbaka till grunden för din fysiska existens om du har sådana tankebanor som påverkar din upplevelse av livet. Grunden för vår fysiska existens är att vi alla oavsett kön, ras, religion och samhällsklass är stöttade i varje steg vi tar och vi är alltid hållna, oavsett vad. Låt alltså stödet från marken och hållandet från rymden omkring leta sig in i din livsupplevelse och sakta, ögonblick för ögonblick, ge dig känslan av stöd och en trygg bas i ditt liv. Du är trygg. Du är säker. Du är.

Ha en intressant dag!

Sat Nam!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top