skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Vi börjar terminen med att gå igenom det här med vår närvaro. Denna vecka närmar vi oss det som är vårt medvetande lite lätt och grunderna för Body Schema.

Body Schema

Att vi är upprätta varelser, alltså, inte krälar på marken, har stöd genom gravitationen i form av marken under oss och rymden omkring oss. Vi är ju skapade att gå upprätta och eftersom det är så, så stöttar också de element vi omges av detta: marken under våra fötter som gravitationen helt naturligt drar oss ner mot och rymden omkring oss som dragningskraften drar oss upprätta genom. Om vi enbart tar vår fysiska konstitution så är det dessa två element som vi som kropp har att relatera till när vi rör oss, ligger eller sitter stilla. Vi kommer aldrig undan ett fast underlag eller rymden omkring oss.

Vi som fysisk kropp behöver veta om att marken stöttar oss, steg för steg. Att luta oss in i rymden omkring, känna den naturliga dragningen uppåt, gör att vi är hållna helt av sig självt och helt spänningslöst. Vi håller också en öppen, vid blick (alltså ser också det i periferin av vår blick). Som det blivit så fokuserar vi hela dagarna i en enkelspårig riktning. Därför behöver vi träna upp vår vida blick. Den vida blicken gör att vi är alerta på det omkring oss så att kroppen kan röra sig smidigt och så spänningsfritt som möjligt där den vill ta sig fram. Vi vill också gärna söka upp ojämna underlag, utforska det obekväma (ej smärta så klart) och på detta sätt ge kroppen nya, fräscha nervsignaler. Det här enkelspåriga fokuserandet gör oss nämligen avtrubbade och energilösa. Vi som kropp behöver variation och omväxling för att hålla kroppens funktioner spänstiga och funktionella.

Nyfikenheten kommer igen i många läror. Den ger oss öppenhet och lättar de fasta åsikter vi har om oss själva, dem omkring oss och världen i sig. Vi håller oss därför öppet nyfikna i det att vi möter upp marken och låter oss hållas av rymden omkring. Så fort vi känner en spänning i kroppen återgår vi till att känna stödet från marken och dragningen från rymden omkring. När spänning uppstår kan vi räkna med att sinnet lagt sig i med en tanke som skapat någon form av reaktion i fysiologin (sensation, känsla). Då återgår vi till relationen vår kropp har med marken under sig och med dragningen uppåt genom rymden omkring. I detta öppna och nyfikna relaterande uppstår en naturlig avslappning utan att vi behöver anstränga oss det minsta.

Om du befinner dig i konflikt med det som är, alltså känner dig spänd på något plan, så skala av allting annat och bara upplev öppenheten i stödet under dig och dragningen uppåt. Du behöver inte lista ut något just nu, svar kommer alltid när det är dags för det.

När du börjar utforska dessa två magnetiska krafter så kommer du att få subtila (knappt kännbara) upplevelser av lycka. Vi kommer tillbaka till just lycka här i bloggen genom den medvetna närvaron under terminen. Men att just ha marken och rymden omkring som verktyg för kroppen gör närvaron i oss ännu mer tillgänglig och du kommer att förstå den i sitt rätta element.

Meditation och medvetande

Om du som jag sökt dig fram inom lite olika delar av yoga, meditation och andlighet så har du säkert kommit i kontakt med begreppet närvaro och medvetande ur lite olika (eller rätt liknande) perspektiv.

Jag har varit i kontakt med meditation… inte mediterat… gått som katten kring het gröt vad gäller att sätta igång att meditera… blivit ordinerad meditation i varje samtal jag haft med varenda andliga lärare jag kommit i kontakt med… och ändå inte mediterat… mediterade några år i stöten, men gled över i något annat och kom helt av mig… Meditation är ju det egentliga syftet med yogan, så där har den haft sin naturliga plats i små korta stötar och inte alltid med så förtjusande glädjeskutt som jag skulle önska. Det är ju så bra att meditera. Sägs det.

Kundaliniyogan kallas medvetenhetens yoga och man sätter som jag förstått det samband mellan sinnet och medvetandet. Det här har alltid varit lite för abstrakt för mig och därför bara varit inspirerande ord jag läst men som jag inte känt knyter an med något användbart i mig. Därav har jag accepterat att det där med medvetande är något som jag har, men om vi kommer in på begrepp som förhöjt medvetande och ökat medvetande så är inte det något som jag har kunnat koppla ihop med mig själv. Jag har accepterat (helt odramatiskt) att jag inte tillhör den speciella skara människor som kommer att uppleva ett förhöjt eller välutvecklat medvetande.

Jag kan absolut få sköna sensationer i mina meditationer, men det är väldigt sällan. Lärare har också poängterat att det inte är de wow-liknande sensationerna som är syftet med meditationen, och det har gett mig tröst och kraft att ta mig igenom alla olika 40- och 90-dagarsmeditationer som jag vid det här laget ”samlat” på mig (tradition inom kundaliniyogan, att göra en meditation i t ex 40 dagar i sträck). Men jag har ändå känt att något saknas. Jag missar något i min meditation. Och det är alltså inte de balla upplevelserna jag pratar om.

Närvaro

”Bakom” allt vi gör, säger, känner och upplever finns det en närvaro som vet om att vi gör, säger, känner och upplever dessa saker exakt när vi gör, säger, känner och upplever dem. Som nu, när du läser det här… du läser orden jag skrivit och du vet samtidigt om att du läser dem. Detta något i dig som vet om att du läser orden, som är medvetet om och närvarande i det att du läser dem, det är grunden för din medvetenhet och medvetna närvaro. Och det är det här vi kommer att närma oss under hösten och bygga på del för del så att vi kan få en förståelse för vad det här med att vara vårt sanna jag i praktiken innebär.

Vår medvetna närvaro är helt tillgänglig för oss i varje ögonblick. Den finns där vare sig vi är glada, ledsna eller tvärförbannade. Den tar inte paus när vi gör så vardagliga saker som att diska och laga mat, om vi älskar, dansar, yogar eller mediterar. Den glömmer inte bort oss när vi är långt borta från nuet i tankarna eller när vi känner oss nära. Den är med oss i naturen, i bilen, hemma, på fest, när vi är fulla och nyktra, när vi är påklädda och nakna. Den lämnar aldrig vår sida. Det är nämligen inte ens möjligt att den skulle kunna vara frånvarande.

Det fina med den är att den är densamma hos oss nu som när vi föddes och kommer så att vara när vi till slut tar det sista andetaget. Den är densamma hos mig som hos dig. Ingen är mer utvecklad i sin medvetenhet än någon annan. Jag pratar inte om att bli medveten om ditten och datten genom sinnet, där kan vi variera väldigt i vad vi är medvetna om och inte. Nej, jag pratar om den medvetenhet som vi alla är i vår innersta kärna. Den som är målet med det förhöjda och välutvecklade medvetandet som man pratar om inom andra traditioner. Här blir vi i stället likvärdiga och inte alls separerade från varandra genom våra olika grader av förhöjt och välutvecklat medvetande. Det är inte svårt, komplicerat eller tar flera år att uppnå. Det är alldeles tillgängligt och alldeles nära. För alla.

Övning

Vi börjar väldigt enkelt. Den här veckans fysiska hemövning för kundaliniyogaklassen är ryggvridningar. De är bra för att få igång prana (livskraften), mjuka upp de små musklerna kring ryggraden och den hjälper levern i sitt reningsarbete. Nu behöver vi inget speciellt för att träna upp den här närvaron som finns bakom allt vi gör, säger, känner och upplever, den finns ju där oavsett, men ta tillfället i akt att bjuda in den när du gör övningen också, förutom i allt annat du gör, säger, känner och upplever den här veckan. Använd dig också av Body Schema i övningen – känn dig tung ner i bäckenet genom stödet från marken och lätt uppåt genom gravitationens dragning. Känn att det i sig gör att du slappnar av. Om du känner dig spänd så har du inte fått till det riktigt ännu. Träna på det lite så kommer du att få till det inom kort.

  • Sitt i lätt meditationsställning.
  • Lägg upp händerna på axlarna; tummar fram och fingrar bak
  • Överarmarna är parallella med marken
  • Vrid dig åt vänster och andas in
  • Vrid dig åt höger och andas ut

Fortsätt i 3 min och ha ett skönt tempo så att du känner att du jobbar med prana. Låt andetagen, som är kraftfulla och smidiga (inte påtvingade) leda rörelsen. Om du är begränsad genom kroppen så tar du det lugnare. Gör gärna den här övningen varje dag den här veckan.

Inför veckan

Oavsett vad du gör, säger, känner, upplever den här veckan, känn den här närvaron som stilla finns i bakgrunden av dig själv. Luta dig in mot den och påminn dig om den flera gånger om dagen. Vet om att du aldrig är ensam, att du aldrig är förbisedd eller att du fått mindre än någon annan. I det som verkligen räknas är vi lika! Vare sig mer eller mindre. Känn det tysta i dig genom allt du gör, säger, känner och upplever under hela veckan!

Sat Nam (jag är sann)

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top