skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Hittills har vi kommit i kontakt med vårt medvetande genom den här medvetna närvaron som finns i ”bakgrunden” av allt vi gör, säger, känner och upplever. Vi har också undersökt den medvetna närvarons medvetenhet om sig självt, att vi är medvetna om oss själva som  medveten om det vi upplever, säger, gör och känner. Den här veckan ska vi titta lite på själva upplevandet.

Att uppleva

Allting som finns är nuet. Det är ingenting vi kan tänka oss till, för sinnet existerar i det som vi förhåller oss till som tid. För sinnet delas det här med nuet in i ett nu, ett till nu, ytterligare ett nu osv. I vår sanna natur, medvetandet, är nuet något kontinuerligt. Det finns ingen början eller slut på ett nu. Vi håller oss helt enkelt vakna, alerta, öppna, mottagliga för det som är så som det är och fria inför det under hela vår vakna tid (i medvetandet).

Tar vi begrepp som evighet, oändlighet och att vara obegränsad så är det ord som sinnet vet betydelsen av, men som det inte har någon erfarenhet av. Vi som medvetande däremot känner väl till dem genom vår närvaro i det vi upplever i detta exakta nu, som är helt öppet, fritt, obegränsat, utan förutfattade meningar eller önskan om något annat än det som är, och i detta råder total frid, lycka och kärlek.

Du som följt mig på något sätt genom åren har hört det förut och det är att vårt naturliga tillstånd är glädje, frid, frihet och kärlek. Jag kan inte upprepa det ofta nog eftersom livet ibland kan verka vara långt ifrån dessa tillstånd. Det gör dem inte mindre sanna. Dessa aspekter av oss försvinner aldrig, de är alltid där. Precis som att solen alltid lyser fast hela himlen är molntäckt. Som en parentes vill jag bara säga att det jag presenterar här gör jag utifrån yogans och närvarons perspektiv. Det är givetvis helt fritt fram att tro på något annat.

Upplevelsen genom

Upplevelsen vi har i varje ögonblick sker alltid genom oss, inte mot, till, för eller ens av oss. Genom oss. När du åker bil så åker inte andra bilar förbi dig, de åker genom dig i din upplevelse av dem. När du åker buss och tittar ut genom fönstret så passerar du inte det som du ser, det passerar genom dig som en upplevelse. När du läser de här orden så är de inte något som finns utanför dig, du tar emot det jag skriver genom dig. Reaktionen till det jag skriver om är helt och hållet din. Den har ingen annan gett dig. Inte ens orden jag skriver ut som du eventuellt inte håller med om.

Allting vi består av är upplevelse. Alla våra upplevelser uppstår i vår medvetenhet, den här medvetna närvaron i ”bakgrunden”. Det vi upplever uppstår också alltid i det här exakta nuet. Upplevelsen kan uppstå som en tanke, en känsla, en bild, en sensation eller en förnimmelse. Den vi är, medveten närvaro, tar alltid emot tanken, känslan, sensationen eller förnimmelsen helt öppet, fritt, ickedömande och blankt. Och det vi upplever, det upplever vi genom oss.

Saker händer oss inte. De händer genom oss. Vi reagerar på något – upplevelsen av den känslan, tanken, sensationen eller förnimmelsen sker inom oss, inte utanför. Och, jag upprepar, den är helt och hållet din. Vi drabbas inte av saker. Eller det vi ”drabbas av”, om vi ändå tycker att det är vad vi gör, så är det våra egna sensationer, tankar, förnimmelser och känslor kring det inträffade.

Det separerade självet söker gärna bekräftelse från andra för att förstärka sin alldeles personliga upplevelse av det den tolkat i varje situation. Men kom ihåg att även den upprördes medvetande är helt fritt, ickedömande och fullkomligt fridfullt. Vi har alla kapaciteten att öppna oss för vår inneboende fria natur och där våga möta de upplevelser som våra sensationer, tankar, känslor och förnimmelser bjuder oss på.

Vi kanske inte vill möta vissa saker inom oss, men det kommer vi ändå inte ifrån. Vad som i stället händer är att vi tar till mat, alkohol, droger, sex, shopping osv för att lätta på trycket. Att dras med beroenden är långt mycket krångligare än att möta det vi har inom oss en gång för alla. Och när vi har den här kunskapen om vilka vi är – öppna, fria, ickedömande och vi säger alltid ja till vad som än uppstår – så är det intressant och spännande att låta saker få komma upp till ytan och överlämnas till det här vida och ickedömande perspektivet inifrån. I detta är yogan förträfflig i sin lösgörande funktion.

Upplevelsens beståndsdelar

Det är också intressant att börja utforska vad det vi upplever faktiskt består av. Undersök gärna det den här veckan. Du kan applicera det på allt, stort som smått. Vad är egentligen stressen inom dig? Ditt medvetande är absolut inte stressat. När du blir obekväm eller rädd för något, vad är det? Medvetandet, vårt sanna jag, är inte obekvämt med någonting över huvud taget. När du blir upprörd, vad består det av? Medvetandet skulle inte uppröras det minsta. När något gör dig riktigt glad, är det någon skillnad i vad det består av än det som du blir upprörd består av? Eller ändrar det den består av (en sensation, känsla, tanke eller förnimmelse) bara karaktär? Vårt medvetande är alltid lyckligt. Öppet. Fritt. Ickedömande. Det säger ja till precis allt som uppstår. Och det säger ja till allt eftersom det uppstår, eftersom vi har en reaktion av något slag.

Övning

Den här veckan ska du få uppleva dig själv uppleva det du upplever genom dig själv. Alltså inte som något utanför dig, utan intimt och nära inom dig. Vi använder en yogaövning för att strukturera upp upplevelsen lite grann. Det blir en skön variant på ryggflex.

  • Sitt med korslagda ben
  • Ta tag med händerna om det främre skenbenet
  • Andas in och pressa bröstet mellan armarna, vrid upp huvudet mot taket (himlen) och svanka kraftigt – bild 1 men med huvudet bakåtlutat
  • Andas ut och kuta med ryggen ordentligt, in med hakan mot bröstet – använd händerna som hävstång – bild 2 men med huvudet framtippat

Rör dig mellan dessa lägen och verkligen kråma dig igenom ryggflexen. Få med hela ryggen, nacken, höfterna, bäckenet. Få igång ett skönt flöde mellan lägena och gör den i harmoni med andetagen i 3 min/dag hela veckan. Övningen ger rörlighet i ryggrad (porten till din ungdomlighet) och höfter och ger lite extra energi till systemet.

Upplev rörelserna och andningen inifrån. Låt rörelserna upplevas genom dig. Du gör dem inte mekaniskt och rör dig fram och tillbaka, utan du upplever dig själv göra dem inifrån. Det är som att rörelsen gör dig, inte du som gör den.

Inför veckan

Upplev dig själv uppleva allt du kommer i kontakt med denna vecka genom dig själv. Vare sig du promenerar stilla, kör din bil, ligger i sängen, tittar på tv:n, diskar, lagar mat, yogar, mediterar, har ett samtal, gosar med ett djur, barn eller din andra hälft – upplev allt detta genom dig själv. Ingen gör något mot dig. Du upplever det genom dig själv i form av sensationer, känslor, tankar, förnimmelser. Du går inte marken. Du upplever marken genom dig själv när du sätter ner fötterna på den. Du kör inte förbi landskapet. Landskapet upplevs genom dig när du kör igenom det. Osv. Önskar dig din öppna, mottagliga, fria och ickedömande upplevelse hela veckan lång!

Sat Nam!

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top