skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 23 Vila

God morgon!

Att kunna vila är livsviktig för både vår fysiska och mentala hälsa. Och om du har svårt med det så är du i gott sällskap, det är inte så lätt som det låter. Nu vet jag inte hur man gör i andra yogor, men jag hoppas att man lägger in en stunds vila efter varje yogapass. Det som händer då är att:

 • det parasympatiska nervsystemet föryngras (repareras)
 • prana som aktiverats under den fysiska delen av yogan fördelas i hela systemet och vitaliserar oss optimalt
 • hormonsystemet balanseras
 • våra känslor balanseras
 • vi lär oss att hantera och göra oss av med stress och att släppa taget om sådant vi håller fast vid på ett obalanserat sätt
 • kroppen minns från gång till gång hur det är att slappna av och slappnar därmed av både snabbare och lättare ju oftare du gör det

Bland mycket annat.

Det är också ett bra knep att göra något ansträngande innan. Då vill kroppen och psyket naturligt slappna av efteråt och det kommer att vara lättare att göra det.

Vikten av vila

Vi lever ju inte i den mest känslomässigt nyanserade kulturen i världen precis. Du som person är det, men det är föga accepterat att vara mycket annat än trevlig, lite småsur på sin höjd, negativ och lite lagom glad. Är du för glad provoceras många, är du riktigt jäkla förbannad är det få omkring oss som står med ett lugnt och harmoniskt inre mitt i elden. Och är du ledsen för länge blir man otålig. Och skulle du vara djupt nedstämd, det är fult och obekvämt.

Trots detta så säger Yogi Bhajan att vi som kultur i väst har svårt för att vila därför att vårt inre bär på ett undermedvetet känslomässigt kaos och rörighet. Han säger att i allt vi gör finns den inre känslomässiga dialogen aktiv. Den orsakar oro, ilska, irritation, hopplöshet eller andra nedbrytande känslor. Det är ett  oordnat sätt att leva och det torkar ut vår naturliga energireservoar för nervsystemet och skapar försvar och beteenden mot det obekväma vi upplever i det.

Vilan frigör de här mönstren och gör att de livsnödvändiga inre resurser som vi är beroende av omstruktureras. För att så ska kunna ske måste vi ändra inflödet av prana och aktivera system  av nerver som tillåter oss att agera och vara på ett sätt som främjar återhämtning och hälsa mentalt, fysiskt och själsligt.

Vi möter sällan livet direkt här och nu. Vi gör det genom de roller vi går in i i olika sammanhang. Vi gör det också genom vårt sinnes specifika uppsättning av projiceringar, erfarenheter och slutsatser. Och vi gör det genom de omedvetna vanemönster och genom det vi sänder ut genom våra känslor (ofta omedvetet). Genom att penetrera  kärnan av de här mönstren i vår känslomässiga oreda och vila in mot oss själva, vår kärna, som livet blir nytt, vitalt, lätt och hoppfullt.

Du som kundaliniyogalärare kan läsa om det här i lärarhandboken.

Själen behöver också vila

Vi är en själ, ett kreativt uttryck för liv, som kan få saker att hända i den här världen. Vi har en dimension av oss som är fri, spontan och i kontakt med allt. För att manifestera saker på det kompakta plan som jorden befinner sig på behöver saker följa en viss ordning:

 • det börjar med kärnan och därifrån övergår någonting (en längtan efter att skapa något) i en tankeform kring det
 • från tankeformen skapas en känsla (av hopp, av möjlighet, av kärlek…)
 • från känslan uppstår ett mönster av känslor som är karaktäristiska för var och en som person
 • från personligheten väcks driften att göra något av det här och vi börjar projicera utåt
 • och i sista hand agerar vi och skapar vanor som vi agerar (skapar) ur

Vi glömmer lätt kärnan, där friheten och valmöjligheterna att agera utifrån hjärtats kall, vägleder oss. I stället vecklar vi in oss i att vi vill att det ska gå på ett visst sätt och att vi borde göra si eller så. Vi förlorar kontakten med varför vi ens vill eller ska göra något, det som ändå är startpunkten för att över huvud taget skapa något meningsfullt.

Att då vila mitt i kaoset blir en viktig del i att centrera oss i vårt inre jag. Att styra sinnet på det här sättet gör att vi får energitillgångar som ger upphov till att vi ställer frågor som får oss att komma fram till slutsatser som vi vägletts till genom sinnets inneboende verktyg i tankeprocessen, det som innefattar det Negativa, det Positiva och det Neutrala (icke dömande) sinnet. Där når vi oss själva, vårt sanna jag. Där kan mirakler ske och möjligheter öppnas. Här kan vi vila trots utmaningar och störningar. Det kan vi därför att vi vet och kommer ihåg vem vi verkligen Är!

Alla – restorativ babyställning

Vi ska göra en totallugnande yogaställning som alla yogor använder sig av, baby pose. Vi ska göra en restorativ variant som fördjupar förmågan att slappna av på djupet. Du ser den här nedan.

 

I den restorativa varianten bullar vi upp med bolster eller ett ihoprullat liggerunderlag som man virat in i något mjukt tyg. Lägg någon kudde över om du behöver det.

 • Sätt dig tätt intill framför bolstret (kuddarna, liggunderlagsrullen) och lägg dig över dem.
 • Justera höjd etc så att du verkligen avlastar alla delar av dig. Du kanske behöver lägga en kudde under rumpan för att vara i fas där. Kanske du behöver en ihoprullad handduk under fötterna. Något att lägga under huvudet, mellan brösten, mellan bolster och mage. Se verkligen till att du blir totalt uppburen av underlaget.
 • Vila armarna genom att krama om kuddar, liggunderlag, eller vila dem på golvet längs sidorna. Kroppen kommer omedelbart att tala om vad som blir bäst, så följ bara anvisningarna från den. Lägg huvudet åt ena hållet, det kanske drar i början. Du kanske behöver fylla i något hålrum vid nacken med någon liten kudde eller så.

Börja sedan att andas lugna, djupa andetag. För varje utandning slappnar du av en aning mer över bolstret och kuddarna. Lugn, stilla, avslappnad. Du kan prova att andas in till hälften, göra en liten paus och sedan andas in helt och hållet. Andas ut i ett enda långt drag. Andas in till hälften, pausa, andas in helt och fullt. Andas ut i ett enda drag. Fortsätt så och vila helt och hållet här i upp till 20 min. Byt sida med huvudet någon gång under tiden.

För att avsluta, andas in och andas ut. Andas in igen och lyft upp dig själv i sittande. Andas ut. Andas in och ut några gånger sittande där. Andas sedan in och andas som vanligt, plocka undan och fortsätt med dagen eller kvällen.

Inför dagen

Ta det lugnt i det du gör i dag. Så fort du märker att du går upp i varv, pausa och ta några riktigt långsamma och djupa andetag. Centrera dig inom dig själv igen. Fortsätt sedan med det du gör. Återkom hit så ofta du behöver i dag. Vet också om att du är mycket effektivare om du är lugn. Stress gör oss virriga och röriga, inte snabba och smarta. Ha en superskön och återhämtande dag i dag, detta fast du har massor att göra.

Sat Nam!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top