skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 22 Bandhas

God morgon!

Det huvudsakliga målet med de fysiska ansträngningarna i yogan är att generera flöde av livsenergi i kroppen och i auran. Den här energin ökar både i mängd och kvalitet när vi anstränger oss. Det i sin tur gör att flödet rör sig i speciella mönster som frigör läkande krafter i kroppen och urskiljande funktioner i sinnet. I det här tillståndet av inre hälsa och klarhet vaknar känslan av bara varande och ande. I kundaliniyogan ser man kroppen som ett färdmedel för ökat medvetande.

Vi har två energikvalitter som när rätt mängd av in- och utflöde blandas gör att det uppstår en neutralitet och ett lugn som gör det möjligt för livskraften att flöda på ett annat sätt genom oss.

Eftersom vi har en kropp så är den naturligtvis inblandad i en läkningsprocess. Men den är mer en möjliggörare (eller blockerare när vi är i obalans) för de flöden som gör det möjligt för läkning att ske. Att tänka på kroppen som ett instrument för de krafter som själva livet består av är för mig personligen väldigt kraftgivande och stärkande. Jag är inte min kropp, men den är ett fantastiskt instrument för allt som involverar vårt välmående att använda oss som kropp av för att skapa både hälsa, medvetenhet och kärlek. Det är så inspirerande!

Prana och apana

Prana beskrivs enklast som livsenergin. Det är energin som flödar in i kroppen och auran. Apana är den energi som flödar ut ur kroppen och auran. Jag sa i en tidigare lucka att allt vi tar in ska integreras och sedan göras av med. Maten vi äter ska ge energi och näring t ex, men avskrädet ska kroppen göra sig av med. Det är den här eliminerande kraften som är apana. Det är när prana och apana finns i oss i tillräcklig mängd och blandas med varandra som den här neutraliteten och lugnet som jag skrev om här ovan uppstår. Det låter livskraften flöda genom oss på ett annorlunda sätt.

Den här blandningen av prana och apana uppnås genom att vi efter fysiska övningar utför s k lås i vissa delar av kroppen. Kanske du har hört talas om rotlås, nacklås och/eller diafragmalås. Du ska få lite fördjupning i nack- och rotlås. Du som redan yogar och gör dessa kan ändå repetera och kanske få någon ny information.

Nacklås (Jalandhar Bandh)

Detta är det mest grundläggande av låsen och det som aktiveras när jag under lektion säger åt dig att sträcka på ryggen och räta ut i nacken, känna att du lyfter skallbasen. Nacklåset håller vi när vi gör pranayams (andningsövningar) och när vi mediterar i någon form. När jag säger att vi ska lyfta bröstet ordentligt så är det för att det också hjälper dig att utföra nacklåset på ett korrekt sätt. Prova att sloka med axlarna och kuta lite med ryggen och räta ut nacken – du kommer att känna dig ur fas med resten av ryggen.

Nacklåset försluter energin som skapas i de övre områdena av hjärnstammen. Det förebygger yrsel och förhöjt blodtryck som kan uppstå ur den fysiska aktiviteten och andningen. Det skapar nervreflexer som stimulerar och balanserar sköldkörteln och parasköldkörteln. Hjärtat lugnas och flödet av energin som skapats av övningarna flödar naturligt och smidigt genom oss.

Rotlås (Mulbandh)

Det här låset använder vi efter övningar för att så att säga sprida energin ut i resten av kroppen och auran för att ge vitalitet och näring åt hela systemet. Vi gör det antingen efter vi  andats in eller andats ut. Det är ett mjukt men fast lås som innefattar tre delar. Du kniper anus, drar mjukt upp mellangården och så att säga ”möter upp” energin från kontraktionen härifrån med energin från att du drar in navelpunkten lite inåt/uppåt mot ryggraden. Känslan är att man lyfter bäckenbotten lite och drar in nedre delen av magen.

Rotlåset riktar överskott av sexuell energi in i kreativ energi och är toppen för att att reparera fysiska obalanser. Är sexuella energin låg korrigerar rotlåset det också. Det är också nyckelfunktionen i den här blandningen av prana och apana som jag pratade om här ovan. Och det stimulerar även rätt flöde av spinalvätskan som är så viktig för bl a vårt nervsystem.

Du som är ny – träna rotlås

Vi ska göra en enkel och superskön yogaövning som vi gjorde redan i en av de första luckorna, ryggflex. Till den lägger vi på ett rotlås i det bakre läget. Om du vill kan du träna på att göra rotlås när du bara sitter rakt upp och ner först för att få in känslan i det. Läs instruktionerna ovan och öva lite. Kolla sedan videon för att påminna dig ifall du glömt hur man gör ryggflex. Sedan läser du instruktionerna för hur du gör här nedan.

 • Sitt i lätt meditationsställning eller på en stol.
 • Ta tag i främre benet.
 • Pressa fram bröstryggen, svanka en aning och andas in här.
 • Kuta med ryggen och andas ut. Här gör du ett snabbt rotlås
 • Andas in igen och fortsätt alternera mellan lägena. Andas in fram, andas ut bak, rotlås, andas in fram osv. Gör i 3 min.
 • Avsluta genom att andas in, håll andan en liten stund. Andas ut all luft och gör ett rotlås som du håller i ca 10 sekunder. Andas in och avsluta.

Det kan kännas hackigt och knaggligt att få till rotlåset i början, men det blir bättre med träning.

Du som är van – bemästra rotlåset

Gör gärna ryggflexen med rotlås som nybörjaren gör också. Sitt sedan i lätt meditationsställning eller på en stol. Ryggraden är rak och nacklåset aktiverat. Låt händerna vila på knäna.

 1. Koncentrera dig på nedre delen av bäckenet. Gör en djup inandning och andas långsamt och fullt ut andetaget.
 2. Håll andan ute och knip anus, dra upp mellangården och dra in/upp navelpunkten (tre fingrar nedanför vanliga naveln). Håll låset tajt i 5 sek.
 3. Andas in och släpp under tiden rotlåset.
 4. Repetera detta flera gånger. Öka sedan på antalet sekunder du håller rotlåset; 10 sek, 15 sek och 20 sek.

Slappna av en liten stund, ligg ner om du vill. Sätt dig sedan som tidigare igen.

 1. Andas in och andas ut helt och hållet.
 2. Börja pumpa med naveln under det att du håller andan ute 26 gånger. (kan kännas hackigt och ojämnt om du inte gjort detta på ett tag)
 3. Isolera sammandragningen från navelpumpet till att bara involvera de lägre organen. Varje sammandragning tajtar till rotlåset. Varje paus mellan pumpningarna släpper det.
 4. Efter 26 pumpningar, andas djupt in. Andas ut igen och fortsätt med 26 navelpumpningar. Gör i 3-5 min.
 5. Lägg dig ner och slappna av

Att göra de här två övningarna regelbundet förbättrar matsmältningen och förlänger faktiskt livet. Det masserar levern, njurarna och mjälten. Intressant kommentar för övningen är att för att hålla en bra balans i matsmältningen och ta hand om ländryggen så behöver vi göra just navelpumpningarna och rotlåset varje dag. I början kan man bli lite förstoppad på morgonen när man gör det här regelbundet. Det kan man undvika genom att äta lätt dessa dagar. Drick också gärna 8 glas vatten om dagen.

Inför dagen

Se över balansen mellan det du tar in och det du släpper ifrån dig i dag. Ger det du äter dig rätt typ av energi som din kropp blir effektiv och stark av? Eller blir den tung, trött och däst? De aktiviteter du är involverad i, är det balans mellan det du ger och det du tar emot? Kan du överväga att bjuda in motsatsen om det är väldigt ojämnt i det flödet? Jagar du t ex efter saker, ser alltid till att det ska hända något, tar tag i dem på direkten? Skulle du kunna överväga att vänta in och stå emot impulsen att agera direkt? Bara se vad som händer om du gör det.

Står du alltid tillbaka och låter andra sköta ruljangsen? Kan du överväga att ta ett steg framåt och gör dig hörd, ta ett initiativ till något du verkligen vill idag?

Inspireras av det här i dag. Målet är att låta livet komma till oss, inte att vi behöver jaga efter det. Ha en intressant dag!

Sat Nam!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top