skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 20

God morgon!

Som jag tog upp i avsnitten om chakrasystemet och energi så är vi övervägande del ande och så har vi en kropp att färdas med anden genom i det här livet. På jorden, i den dimension som vi lever i här som människor, behöver vi kroppen för att kunna uppleva anden (själen, Gud, livskraften). När vi bara är ande så är vi bara, vi har inte någon upplevelse av separation, inget du och jag, utan vi är ett med allt som är. Tiden och rummet existerar inte och ingenting är linjärt, som här i kroppen på jorden.

Genom att vi finns i en kropp så finns också begränsningar. Det som för oss samman med det obegränsade är dels vårt energisystem men också vårt sinne (som ju är del av vårt energisystem). Vår kropp är begränsad, ganska så sårbar och förgänglig. Vårt sinne är snabbt, fritt, obegränsat och evigt. Anden likaså.

Det går åt så otroligt mycket tid till att fylla och tömma kroppen, tvätta den, sova, jobba, äta, träna… Det är inte konstigt att man inte tycker sig ha tid till eller ens tror på något som energi eller andlighet. Och ännu mindre att dem vi verkligen är till största delen är just ande (energi).

Men det är så det ter sig på det här planet, den dimension som jorden befinner sig i. Det är ett kompakt plan, precis som Rotchakrat är det kompaktaste av energicentren. Energin här är ganska långsam och trög. Även om vi i energin skulle kunna manifestera vad som helst i stort sett omedelbart (eftersom tid inte existerar), så tar det tid och möda på det jordiska planet. Vi vill skapa en skön balans till både vår kropp och vår själ så att vi kan vara effektiva och göra skillnad här.

Kommande dagar kommer vi att fördjupa oss i klassiska yogiska begrepp för att få en lite vidare förståelse för varför vi använder dem och nyttan av dem. Vi börjar med vinklar och trianglar (man beskriver troligtvis detta olika i olika yogaformer, jag utgår från kundaliniyogans).

Vinklar och trianglar

I yogan använder vi oss av olika gradtal för hur vi håller armar och ben i olika positioner. Ingenting i yogan är för syns skull, allting har en effekt och en inverkan. Varje vinkel vi håller armar eller ben i har en motsvarande effekt i energin.

Ur ett yogiskt perspektiv stimulerar våra utföranden av en rörelse eller positioner vårt energiflöde och ger oss den styrka vi behöver för att uppleva oss själva och njuta i den här världen. Inom kundaliniyogan är vi väl medvetna om balansen i hur vi håller kroppen genom de olika positionerna och hur det påverkar flödet av energi, rörelsemönster och känslor.

Du kan känna kroppens balans genom att utforska de många trianglar som är länkade mellan olika nyckelpunkter genom de övningar vi gör i yogan. När du lärt in dessa trianglar så att du känner dem väl, kan du känna dem genom de asanas och övningar du gör när du yogar.

T ex har vi en triangel mellan naveln och höftbenen. Om den triangeln är det minsta ur balans får vi problem med energin på alla nivåer (hur vi uttrycker oss, hur vi har ork under en dag osv). Genom att utöva kundaliniyoga balanseras trianglarna genom kroppen och vi får en ny vitalitet i hela vår struktur. Trianglarna är placerade så att de innefattar ett chakra.

Är du kundaliniyogalärare så hittar du den här informationen i lärarhandboken för steg 1.

Stretch pose

För att få igång energin, och speciellt i det som kallas vårt navelcentra, är den här övningen riktigt effektiv. Navelpunkten är ett energicentra tre fingrar nedanför vanliga naveln, in i buken framför ryggraden. Det är ett plexus, center, med tusentals energikopplingar. I kundaliniyogan handlar en stor del om att vara i kontakt med och stärka upp och aktivera den. Den har med vår kraft i världen att göra.

 1. Ligg på rygg.
 2. Om du är svag i länd/magmuskulatur, lägg händerna under rumpan som stöd, annars pressa ner länden i marken.
 3. Lyft benen (kontakt mellan fötterna) 1,5-2 dm från marken och lyft huvudet.
 4. Fokusera blicken och din energi i tårnas riktning.
 5. Andas in och börja eldandas i 1 min, vältränad gör 1-3 min.
 6. Avsluta genom att andas in, håll positionen, sträck dig genom den, hål en stund till. Andas ut och vial en stund.
 7. Ställ dig sedan upp och gör visualiserings- och inkänningsövningen över trianglarna här nedan.

Alla – en visualiseringsövning över trianglarna

 • Upplev triangeln från toppen på stortårna upp till Navelpunkten. Känn fötterna på marken, stadiga och trygga. Stanna här så länge du behöver för att känna in och vara i triangeln en stund.
 • Upplev triangeln höftkulorna in till toppen av korsbenet, känn den balansera precis lika på båda sidor. Om du vill visualisera se den bada i en rödbrun färg eller i rent vitt.
 • Om du vill, sätt eller lägg dig ner och upplev de två centrala trianglarna som lutar stabilt mot naveln och ut med spetsen mot var sin äggstock.
 • Meditera på triangeln från Navelpunkten upp till bröstvårtorna. Känn den balanserad lika på båda sidorna. Om du vill visualisera se en vårgrön färg, eller helt vitt.
 • Meditera på triangeln från bröstvårtorna upp till halsgropen. Se ett blått skimmer i det området, eller rent vitt.
 • Meditera på triangeln mellan från ytterkanten av ögonbrynen till precis under hakan. Känn dig väldigt luftig och lätt.
 • Meditera på dubbeltriangeln: ögonen mot nästippen och ögonen och Tredje ögat, en lägre och högre triangel. Känn det som att du flyger tyngdlös över himlen. Se alla färger i den blå himlen upp mot Himlarna. Känn ett enormt riktad ljus från toppen av huvudet och ut i Evigheten och har kontakt med alla stjärnor, alla galaxer och alla nivåer av varande.

Om du ligger, stanna kvar där en stund, likaså om du valt att sitta. Kom tillbaka till kroppen. Sträck ut dig och väck kroppen, rulla längs ryggraden några gånger och avsluta sedan med förnyad kraft och insikt.

Inför dagen

Se om du får ihop tillvaron ur både ett fysiskt och ett andligt perspektiv i dag. Som när vi fokuserade på auran, känn energin innanför din hud i hela kroppen och ha kontakt där så mycket du kan under dagen. Se om du kan vidga det lite och också uppleva den här energin runt om din kropp, glöm inte under fötterna också. Känner du dig ur fas i något av chakrana? Se i så fall vilken triangel det innefattas av och skapa kontakt med den, fyll den med energi och vitalitet en stund. Energi kontra materia. Känn dig stabil, stadig och robust kontra lätt, flyktig och obegränsad. Se om du får ihop dem till ett i dag. Ha en intressant dag!

Sat Nam!

This Post Has 2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top