skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 19 Balans

God morgon!

I kundaliniyogan pratar Yogi Bhajan mycket om att vi ska leva effektiva liv. Vi är inte riktigt vana vid att tänka på våra liv på det sättet. Visst, att vi ska vara effektiva på jobbet, effektiva med hämtning, matlagning, städning och allt kring vardagen. Men det är inte den effektiviteten han pratar om. Att vi är effektiva betyder att vi när vårt sinne på ett sätt så att det faktiskt inte får chansen att välja att fastna i negativitet, ilska, irritationer osv.

Vi vet alla vad som är bra för oss, men något gör att vi ofta gör helt tvärtom? Att vi inte går och får massage, sträcker på oss, minskar på enahanda rörelser osv fast vi vet att det är det vi behöver. Eller att vi fortsätter att stressa, gnälla, skälla på oss själva fast vi vet att det inte gör saken bättre.

Frågar du mig så beror det på att vi inte är i balans. Vi är kropp, sinne och ande. Börjar vi tänka så och varierar aktiviteter och varande så att det gynnar alla delar av oss, så börjar det snart infinna sig öppningar för nya sätt att se på saker i våra liv, och vi börjar fatta nya, medvetna beslut. Börjar vi förstå vikten av återhämtning så kommer vi på bara några veckor att ha en helt annan konstitution i vårt psyke och vår kropp.

Börjar vi äta för att leva i s f att leva för att äta, så börjar också våra hormoner och vårt sinnestillstånd att skifta nyanser.

När vi slutar ha hundra bollar i luften och gör en sak i taget med vår fulla närvaro och uppmärksamhet, ja, då börjar våra liv bli effektiva på ett sätt vi aldrig kunnat ana. Vi hinner mer, får mer gjort, har roligare, är gladare, känner oss nöjda, sträcker stolt på oss, njuter av det enkla och mycket, mycket annat.

Vårt liv

Att vara människa är en utmaning. Vi är kapabla att anta utmaningen som ett liv i balans innebär. Vi är också utrustade på ett sätt som gör att det är möjligt att uppnå. Vad vi behöver är tillgång till vår energi. Varje dag är en ny start och varje dag behöver vi återigen sätta oss i samklang med vårt inre och stabilisera oss där så att vi kan göra ett bra jobb i det yttre.

Vi kommer att göra bra ifrån oss och vi kommer att göra mindre bra ifrån oss. Det är helt ok. Vi har ett liv. Vi får göra vad vi vill med det. Vi behöver inte utesluta sådant vi inte mår bra av. Men kanske, kanske en dag så vill vi det och då finns alla möjligheter för att vi ska lyckas inom räckhåll.

Andningen ger oss tillgång till möjligheten att börja sakta ner tempot i vårt irriga sinne. Att lära sig att andas ordentligt är, som jag redan sagt, men som vi behöver bli påminda om, det absolut enklaste och mest lättillgängliga verktyg du har som människa. Med specifika andningsmönster kan vi påverka vår hälsa och vår förmåga att ta emot livet på ett sådant fundamentalt plan att bara det i sig är ett mirakel.

Alla – Pranayam (andning) för balans i körtlarna (Breath meditation for glandular balance)

Sitt i lätt meditationsställning eller på en stol. Händerna på knäna med tumme/pekfinger tryckta mot varandra (guyan mudra).

  • Börja med att andas ut all luft genom näsan.
  • Andas in 16 sniffar genom näsan (det tar ett par omgångar innan man får till rätt mängd, gör så många du kan i början och öka på för varje omgång).
  • Andas ut i 16 sniffar. Tänk Sat Nam och dra in naveln en aning för varje sniff du gör, både på in- och utandningen. Fortsätt så i 5 min.
  • Lägg dig på rygg, armarna ovanför huvudet och handflatorna vända uppåt, håll dig sträckt. Andas in och lyft benen ca 1,5 dm (bild 2 B). Andas ut och lägg ner benen och lyft huvudet och pressa hakan ner mot bröstet. Du alternerar lugnt och metodiskt mellan lägena med djupa andetag i 3 min.

  • Vila i 2 min.
  • Kom tillbaka till lätt meditationsställning (eller stolen). Korsa armarna framför bröstet genom att ta tag i motsatta arms armbåge med händerna. Andas in. Andas ut och böj dig fram över knäna. Om du kan, så kommer du ända ner med pannan i marken. Andas in och lyft dig långsamt upp igen. Fortsätt så här långsamt och metodiskt i 3 min.

Det här är en jättebra sekvens av andning och övningar som kommer att tona dig in i balans. För full effekt gör du den 3 gånger, men en gång är kraftfull nog tycker jag. Körtlarna är enligt kundaliniyogan vår hälsas väktare. De är också en port in mot vårt medvetande, varför vi vill hålla dem i god kondition. Det här är ett enkelt och effektivt pass som du kan göra regelbundet.

Inför dagen

Se i dag över hur det står till med balansen i ditt liv. Om du ser dig som kropp, ande och sinne – vad behöver du mer av och vad behöver du göra mindre av? Sinnet får hos de allra flesta alltid för mycket stimuli, så troligt är att du behöver lägga lite mer fokus på kropp och ande.

Om du är träningsfreak så föreslår jag långa pass med stretch och medveten andning efteråt. Håll varje stretch i minst en minut. Om du inte tränar alls så ta en rask promenad med efterföljande stretchövningar, gör ett lite ansträngande yogapass eller dansa dig glad till favoritlåtarna, minst en halvtimme.

Anden då? Läs texter som talar till ditt hjärta och din själ. Sitt i stillhet utan att göra någonting, var bara medveten om ljuden omkring dig, dina andetag och att bara vara. Låt alla saker du måste göra komma upp till ytan, notera på ett block om du behöver och fortsätt sedan att sitta i stillhet en stund, minst 11 min. Börja lägga in en avstämning i slutet av dagen för att se hur du har det med balansen. Fyll på inom de områden du inte tillgodosett. Ha en riktigt mysig och fin dag!

Sat Nam!

This Post Has 2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top