skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 16 De tre sinnena (minds)

God morgon!

Vi fortsätter på temat energi. I kundaliniyogan har vårt energisystem delats in i chakrasystemet och de tio kropparna. Vad, tio kroppar? Jo, vi har en fysisk kropp och så har vi 9 energikroppar. Vi kommer inte att gå in på dem alla här. Är du nyfiken och vill veta mer så kan du bl a läsa om dem på engelska här:

De tio kropparna

Vi kommer under närmsta dagarna bekanta oss med tre av kropparna: det negativa, det positiva och det neutrala sinnet (”the mind”, mer än bara intellektet).

Ett sätt att förhålla sig till livet

I det österländska sättet och de flesta etablerade, andliga traditioner strävar vi efter att uppfatta tillvaron med rena och öppna ögon, så som den utspelar sig här och nu. När vi lägger värderingar på sådant som händer och på människor så färgas det av det vi tycker. Det vi tycker är sällan nytt och fräscht och objektivt. Det kommer ofta ur obearbetade händelser långt tillbaka i våra liv som ligger och påverkar i vårt undermedvetna.

När vi har negativa omdömen speglar det sådant i oss som vi inte vill se på eller kanske inte ens ser att vi själva också är del av. Men saken är också den, att när vi bara måste uttrycka hur vackert, underbart, härligt osv något är, så öppnar det även upp för möjligheten till motsatsen. Allting i den här världen har en motpol: svart/vitt, glad/ledsen, snäll/dum, vacker/ful osv.

En strålande vacker dag blir helt förstörd för någon om det regnar. Ingenting har hänt, regn är bara regn, blött är bara blött. Någon kan älska att bli blöt, en annan avskyr det, men själva det blöta bara är. Vi tolkar det som händer genom våra sinnen (känsel, hörsel, lukt osv).

Om det här är helt nya tankegångar för dig, så kanske det uppstår en del protester och t.o.m upprördhet i dig; vadå, ska jag inte få tycka att något är härligt eller vackert?! Så klart du ska! Det är inte känslan det är fel på, det är när vi måste använda orden, alltid sätta ord på allt som är. Det gör att vi ständigt snurrar runt i ett hjul av bättre och sämre upplevelser.

Att bara ta in känslan i varje cell, andas den genom varje por och låta den vara vad den är – när du börjat med det, då blir det vackra överjordiskt, det härliga ljuvligt och det underbara magnifikt. Det finns en sådan kraft i upplevelsen bortom orden. Orden hör till den här världen och är mycket användbara när så behövs. Vid alla andra tillfällen, ge det ordlösa en möjlighet att komma till liv genom dig!

Det negativa sinnet

Det negativa sinnets funktion är att se ”faror” och problem, och kalkylera risker i de situationer och vissa människor vi möter i livet. Syftet är att skydda oss genom att vi blir medvetna om risker som kan uppstå i olika situationer och projekt. Det negativa sinnet är nödvändigt för vår tankeprocess. Vi får genom det möjlighet att sätta gränser och avgöra vad som är bra för oss i en situation eller med en människa eller inte.

När det negativa sinnet är i obalans blir vi överbeskyddande och ser bara problem vid förändringar. I obalans följer vi med strömmen, lyssnar hellre till andra än vårt inre. Rädsla för att bli övergiven är stark här. Hälsan påverkas också av ett obalanserat negativt sinne: njurproblem, urinvägsinfektioner, menstruationsproblem och olika sexuella problem.

När vi är i balans här får vi en superb urskiljningsförmåga. Vi kan ta in det som kan verka riskfyllt i en relation eller ett projekt, men tar oss sedan vidare och bjuder in det positiva sinnet så att vi också uppfattar möjligheterna. Slutligen landar vi i det neutrala sinnet och det som vi genom vår undersökning av både det negativa och det positiva vet blir det rätta.

Med ett balanserat negativt sinne kan vi trygga vänta in rätt ögonblick innan vi ger oss in i något nytt eller fortsätter på den upptrampade vägen. Vi är intuitiva, lojala och pålitliga.

Det finns en längtan i det negativa sinnet och det är att höra till något större än sig själv, att ha en andlig lärare och att ha nära relationer.

Du balanserar det negativa sinnet genom att stärka dig med en daglig, andlig disciplin (yoga eller meditation t ex) och genom att utveckla medvetna relationer med integritet.

Alla – en meditation för att släppa negativitet och rädsla

 • Sitt i lätt meditationsställning eller på en stol
 • Forma som ett kärl av dina händer: höger hand vilar i vänster och den ligger diagonalt över vänsterhanden
 • Placera det här kärlet, koppen, vid ditt hjärtcentra mitt på bröstbenet
 • Armbågar och axlar är avspända
 • Ögonen är öppna en liten glipa och du tittar ner mot koppen

 

 

Andas kraftfullt in i ett enda långt drag genom näsan

 1. Andas ut i en fokuserad luftström genom rundade läppar och känn luften över händerna
 2. Låt varje negativ tanke eller känsla komma upp till ytan. Plocka fram de du är medveten om att du brukar ha och låt de som pockar på bli ”synliga”. Andas igenom dem en och en och känn dem när du andas in och släpp dem när du andas ut.
 3. Fortsätt i 11 min

Avsluta genom att andas ut helt och hållet och håll andan samtidigt som du känner kota för kota till du har kontakt med hela ryggraden, ända ner till svanskotan. Känn dig sträckt och stabil. Andas in igen med kraft och andas ut, håll andan och känn kota för kota. Upprepa 1 gång till. Slappna sedan av.

Den här meditationen är super när du känner att det är lite för mycket rädsla och negativitet involverat i ditt sinne. Den renar det undermedvetna från negativa och rädda tankar. Då kan det negativa sinnet i stället ge dig tydliga signaler att skydda och uppmuntra dig. Själva positionen inger lugn och ödmjukhet och den bjuder in det Okända att skydda och omsluta dig.

Inför dagen

Bli uppmärksam på hur din negativitet visar sig idag! Se på de områden som du vet att du brukar vara negativ inom. Känn in om du kan hitta vad du är orolig eller rädd för, vad som gör att du känner att du behöver skydda dig och vad som verkar utmana din känsla av trygghet genom negativiteten. Ha också lite medkänsla för dina negativa medmänniskor i dag. När vi kan se att negativitet har med en känsla av otrygghet att göra kan vi i stället lyfta vår energi till hjärtat och känna medkänsla inför den personen i s f att klaga på den inom oss.

Skriv gärna ner dina upptäckter i dag och se om du kan jobba med dig själv så att du får en lite tryggare känsla inför de saker du är negativ kring. Var också ödmjuk mot dig själv – de negativa tankarna kommer att finnas hela livet, det måste de, men vi kan släppa greppet om dem genom att bli mer medvetna och utifrån det skapa omständigheter som gör oss trygga.

Sat Nam!

This Post Has 4 Comments

 1. Den här luckan var(är) en riktig wow-lucka för mig. Jag älskar att få se saker från håll jag inte ens tänkt på förut, att få nya verktyg att förstå mig själv och andra. Tack än en gång för alla dessa skatter du delar med dig av <3
  Kram Gisela

  1. Tack Gisela! Det är väldigt inspirerande att du förstår och tar till dig och har nytta av det som kommer i kalendern! Jag är också glad för din skull i det. Kram från Mora

 2. Go kväll,,känns som kroppen kommit ifatt sinnet idag..övningen för precis vad vi behövde idag,,kändes så lätt efteråt..så skönt så befriande,!
  Så tacksamma för de här stunderna som du delar med dej av till alla oss andra! Tack

  1. Vad roligt att höra Cherie! Glädjen ligger mycket i att ni tar emot, så jag tackar verkligen tillbaka! Ha en fin dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top