skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 15

Efter dessa intensiva dagar med massor av information tar vi helt enkelt en dag av stillhet, vila och total återhämtning. En precis lika viktig del av yogan som de fysiska övningarna är just vilan. Jag vet att många, inklusive jag själv tidigare, ofta gör avkall på just den här delen.

Våra kroppar är mycket långsammare än vårt sinne och när vi tror att allt är på plats för att vi redan tänkt flera steg framåt, så är en bra regel att tänka på att kroppen inte är det. Kroppen är inte sinnet och sinnet är inte kroppen. Däremot påverkar de varandra och kan samarbeta. Andningen styr sinnet och kroppen följer sinnet. Få en bra cirkulation av återhämtning i ditt liv genom att utnyttja andningens inneboende förmåga att påverka sinnet så kraftfullt som den gör.

Restorativ yoga

Jag kan inte nog understryka vilken ljuvlig och välbehövlig yoga detta är i dagens upparbetade samhälle. Och det upparbetade behöver inte betyda speciellt hög fysisk aktivitet. Men mentalt!! Vårt system är minst sagt överhettat uppe i hjärnan. Det är inte konstigt att så många behöver kompensera med läsk dagligen eller andra snabba kolhydrater för att få en kick (som tyvärr sänker en ganska snart).

Genom restorativa yogan vägleds du lugnt och behagligt inåt så att du slappnar av och verkligen kommer till ro. Vi använder mycket s k props, hjälpmedel, för att lasta av så mycket av kroppens leder som det bara går så att den kan vila och slappna av helt och hållet.

Med restorativ yoga får du med tiden bättre sömnkvalitet, du stressar av systemet rejält, du gör kroppen trygg, den är bra för blodtrycket, du blir rörligare överlag och faktiskt  t o m lyckligare som människa.

Vi ska göra en mjuk övning som öppnar upp i axlar och diafragma, hjälper vid mildare former av depression, är upplyftande och lossar mjukt upp blockeringar i känsloflödet.

Supta baddha konasana

För dagens övning behöver du ett yogabolster. Det är ganska troligt att du inte har ett sådant, men det gör inget. Använd ett hoprullat liggunderlag och vira en filt eller badlakan runt det. Du behöver lite fasta antingen yogaklossar, men annars går en ordbok eller fasta kuddar också bra. De ska bulla upp bolstret/rullen så att det blir som en sluttande nerförsbacke.

Du vill också ha något med höjd vid sidorna som du vilar armarna och händerna på, inte för högt, men inte för lågt heller. Du ska känna att du avlastar tyngden av armen från axeln och armbågen. Det är bra att ha en extra vikt handduk att ha under huvudet och gärna en filt att lägga över dig. Ögonbindel är pricken över i:et så att du helt kan slappna av.

 

 

 

 

 

 

Sätt dig lite ovanför kanten på bolstret/rullen och glid ner så att du har tät kontakt mellan länden och bolstret. Rätta till dig liggande bakåt över rullen så att du kommer bekvämt på plats. Placera det du ska ha att lägga under armar och händer. Vill du kan du böja upp benen som på bloggbilden. Stötta i så fall upp med något för knäna vid sidorna.

Se sedan till att allt kommer tillrätta och börja sedan att andas lugna, mjuka och fulla andetag en stund. Känn in hur du slappnar av lite i taget. Andningen faller sig sedan naturlig, låt den vara som den är. Ligg här i minst 5 minuter och gärna i 10. Släpp allt utom detta ljuvliga, perfekta nu.

Inför dagen

Lägg märke till hur lätt du spänner dig i dag. Minsta lilla och kroppen går in i beredskap. Är du inte i otrygga situationer, så stanna till lite och slappna av med några andetag. Fortsätt sedan och se återigen hur snabbt du spänner dig.

Jag säger inte det här för att göra dig missmodig – när vi är medvetna kan vi justera saker så att de bättre passar vår vilja till hälsa och kraft. Att du blir medveten om hur lätt du spänner dig gör att du förstår att det här med inbokade stunder för återhämtning och total avslappning är något du tjänar på och mår bra av.

När du blir medveten om hur mycket du spänner dig under en dag så gör det att förståelsen för hur stress blev en del av din vardag och spänningar något som hör livet till, sådant som egentligen är väldigt onaturligt, men som i dag ter sig som det normala.

I dag handlar om att bli medveten om ditt spänningsmönster och att i fortsättningen planera in en stunds total avslappning och återhämtning i ditt liv, gärna varje dag. Googla på restorative yoga under bilder så hittar du massor av inspiration. Bor du i tätort kan du med all säkerhet hitta en klass – unna dig det!

Namasté!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top