skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 12 Chakrasystemet

God morgon!

Vi har nu nått till det sista chakrat som är placerat i kroppen, Kronchakrat. Energin här är väldigt subtil och representeras av gudomligt ljus. Är man inte grundad i roten blir man väldigt flummig av att vara här. För att saker ska bli förståeliga och ha någon form av användbar substans behöver vi ha hela chakrasystemet med oss. Det är inget som görs i en handvändning. Min förhoppning är att inspirera dig till att vidga ditt perspektiv till att innefatta även de här djupare energierna av den vi alla är och som representeras av ljus.

Kronchakrat kallas också den tionde porten och är öppningen mellan vårt fysiska jag och vårt andliga jag. De är egentligen inte separerade, utan är ju alltid närvarande i och tillsammans med varandra så länge vi lever. Däremot kan vi skapa möjligheter till bredare medvetenhet om den här aspekten av oss själva så att vi kan få lysa upp och leva våra liv på ett sätt som får oss i kontakt med den här djupa glädjen och kärleken som egentligen faktiskt är det som är vårt naturliga tillstånd. Sug på den. Glädje och kärlek är vårt naturliga tillstånd! Kommer du ihåg: bakom dramat finns inget hat. Att glädje och kärlek är vårt naturliga tillstånd kommer från samma källa.

Bli den du är

Yogi Bhajan heter den mästare som tog kundaliniyogan från Indien till USA och Kanada i slutet på 60-talet. Han är fysiskt bortgången sedan tiotalet år tillbaka ungefär, men det rika arv han efterlämnat till oss att så frikostigt ta del av gör att han kommer att vara levande så länge mänskligheten finns kvar. Han förtjänar all respekt och tacksamhet (ej avgudan) för allt arbete han lade ner på att lära oss om att leva ett värdigt och meningsfullt liv. Jag träffade honom aldrig, men han lever kvar genom de lärare jag själv har och deras berättelser om honom.

Jag vill dela en föreläsning med honom om själen. Han börjar prata vid 2.15 min in i videon. Den är lång, 47 minuter, men ta den ikväll eller när det passar.

7 Kronchakrat (Sahasrara)

Placering: Toppen av huvudet
Funktion: Högre kunskap, medvetande, mening och förståelse, kosmisk kommunikation
Attribut: Enhet med allt, medvetande, släppa taget inför det eviga, upplysning
Krafter: Kosmiskt medvetande, gudomligt ljus
Färg: Violett
Övningar: Meditation

I obalans: Rädsla för det okända (ej spöken, utan det vi inte vet något om). Känner sig frånkopplad naturen, en högre källa och sin egen själ. Den fysiska verkligheten är smärtsam och full av lidande. Rädsla för Gud. Tror att man är svag, underlägsen och syndig. Ger bort sin makt till auktoriteter. Självkänslan ligger att andra tror på samma saker som du. Känner sig hotad när andra inte accepterar det man tror på. Dömande och har mycket fasta och starka åsikter om saker som talar om hur saker ligger till. Dogmatisk syn på saker, måste ha rätt. Kan falla offer för en sekt.

I balans: Uppfattar den universella visdomen inom sig. Ingen separation mellan självet, den yttre världen och Universum (Gud). Förmåga att läka sig själv och andra. Känner sig inte kontrollerad eller begränsad av tid och rum. Känner Guds närvaro (ej religion). Upplever harmoni med både sin yttre och inre värld. Bekväm med det okända.

För dig som är ny – utmaning

 1. Sitt i lätt meditationsställning eller på en stol
 2. Forma armarna som en båge ovanför toppen på hjässan
 3. Knäpp händerna och placera dem ca 1 dm ovanför huvudet
 4. Försök att dra isär händerna under hela stunden utan att lyckas. Börja eldandas (lucka 3) och känn kontakt i kronchakrat och gör den i 3 min. (ok med 1-3 min)

Avsluta genom att andas in djupt, håll andan, slappna av i kroppen och dra upp energi från botten av bäckenet ända upp till tredje ögat och ut genom hjässan (kronchakrat). Andas kraftfullt ut och upprepa 2 gånger till. Sitt sedan med händerna i knäet och lyssna till tystnaden inom dig och känn vibrationen i hela din kropp i 3-5 min, eller så länge du vill.

Det här är en övning som väcker kronchakrat och alltså öppnar upp dig till din själ.

För dig som är van!

 • Samma övning som för nybörjaren, samma instruktioner, men du känner hur pulsen vid naveln aktiverar pulsen och sensationerna vid hjässan. Gör i 3 min och avsluta som det står här ovan.
 • Samma position och så knäpper du händerna med pekfingrarna uppåtsträckta, 1 dm från hjässan (se bild nedan). Försök dra isär handflatorna från varandra utan att lyckas. Håll den dynamiken hela övningen, känn hur pulsen vid naveln aktiverar pulsen i kronchakrat genom eldandning i 3 min och avsluta som här ovan.

 • Återigen armarna i en båge ovanför huvudet (se bild nedan). Gör en tipi av fingrar och tumme 1 dm ovanför hjässan. Håll med eldandning i 3 min och känn pulsen. Avsluta som ovan. När du suttit i stillhet en stund, lägg dig på rygg och vila.

Välj en av övningarna eller gör alla tre. Du känner hur pulsen från naveln aktiverar kroncentrat i var och en av övningarna.

Inför dagen

Lev i dag utifrån den stilla punkten inom dig. Hitta den genom övningen i dag och låt det inspirera resten av dagen. Gör du den senare, så se till att du börjar dagen med något som bjuder in det stilla i dig; 5 sekundersandningen är toppen (lucka 11). Kom tillbaka till stillheten ofta i dag och knyt verkligen an till den här delen av dig. Låt den vägleda dig i dina samtal, på dina möten, när du sitter i bilen, på tunnelbana eller buss, när du lagar mat eller äter, när du tittar i telefonen. Låt också dagen avslutas med ett stilla tack till din själ, till det som är livets kraft, till att du finns här.

Sat Nam!

This Post Has 2 Comments

  1. Blommorna blev fina symboler för chakranas färger 🙂
   De ligger där och har det gott nu under vintern, bara är, i stillhet, i total harmoni med allt som är.
   <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top