skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 11 Chakrasystemet

God morgon!

Vår energi rör sig i två riktningar: upp och ner, och in och ut. Vår energi kommer både från jorden och från himlarna. När både vårt rotchakra och kronchakra är i harmoni med sin energikälla kan varje chakra ta emot det de behöver för att uttrycka kombinationen av jordisk och kosmisk energi. Vi behöver därför ett jämnt flöde av både stigande och nedåtgående energi genom vår ryggrad så att alla våra chakran aktiveras och berörs.

Blockeringar i ett chakra kan skapa problem i andra chakran och störa det här uppåt- och nedåtgående flödet av energi. Ett par exempel.

Om vårt rotchakra är blockerat och vår kontakt med jorden (vara grundad) är svag eller obefintlig så saknas det ett stigande energiflöde. Det finns då heller inte någon dragning från vår rot för att dra ner kosmisk energi. Det gör att energin fastnar i de övre chakrana och resulterar i en massa ”goda” idéer som aldrig förankras och manifesteras.

Att bara väcka Anden i vårt kronchakra räcker inte. Vi innesluter Anden i vår upplevelse genom att vara i vår kropp och vara grundade i vårt rotchakra. Anden måste vara förankrad i den fysiska kroppen för att skydda och nära den. Så om vårt kronchakra är i obalans och rotchakrat aktivt finns inte inspirationen för att få saker att hända. Vår praktiska energi (rotchakrat) kan fastna och vi finner oss nedtyngda av våra vanor och rutiner. Det är svårt att ta sig an ny mark.

Andlighet

I vissa sammanhang höjs det andliga till något speciellt och eftersträvansvärt. Vissa påstår sig vara mer andliga än andra som om det skulle kunna vara möjligt. Det är som att välja ut några strålar ur solens sken och säga att de är lite mer speciella och har fått extra mycket av solens kraft – jag tror att det ter sig ganska otänkbart. Vi som individer kan ju vara mer eller mindre intresserade av något andligt och därför kunna mer eller mindre om hur vi fungerar, och vad som gör att vi kan komma i kontakt med vårt inneboende och helt naturliga tillstånd av själslighet. Det är allt som skiljer oss som andliga individer.

Dem vi är bortom personligheterna, vår ande, är precis som ”solstrålarna” del av det större livsspektrat – kalla det Gud, Universum, Källan, vad du är mest bekväm med – och där är vi Ett. Vi fick alla våra andetag, vi fick alla kraft att hålla oss samman med, vi är alla fysik och energi, vi har alla tillgång till glädje, till frid, till frihetskänslor (och ibland behöver vi alla lite hjälp med det). Vi är alla ett. Låt oss nu bekanta oss med 6:e chakrat.

6 Tredje Ögat (Ajna)

Placering: Mitt inne i skallen i höjd med ögonbrynen
Funktion: Medvetenhet, Intuition, Inre seende
Attribut: Fokus, enkelriktat fokus, klarhet, intention
Krafter: Medvetande, ljus
Färg: Indigo
Övningar: Meditation

I obalans: Tror inte på någon högre ordning. Behöver alltid en ”bevisa det för mig”-bekräftelse. Fast i huvudet och undviker känslor. Litar inte på andra, sig själv eller Universum. Måste veta ”varför” något händer eller är på ett visst sätt. Förnekar andlighet i alla former.

I balans: Kan hålla sig mentalt tydlig, fokuserad och enkelriktad (distraheras inte av omedelbara impulser som leder en i olika riktningar). Lyssnar inåt och får tydliga svar på det som är rätt för situationen eller en själv eller inte. Utvecklat seende (kan uppleva icke-fysiska dimensioner bortom tid och rum). Känner enhet med det levande Alltet. Clairvoyant. Kan läsa framtiden. Ser gudomligheten i sig själv och andra.

För dig som är ny – andningsmeditation

Nu ska du få en andningsövning som hjälper dig strukturera det här med att sakta ner andetagen rejält. Jag påminner ständigt mina yogadeltagare om hur fantastiskt det är att vi har så enkel tillgång till våra andetag. Och bara vi använder dem medvetet så gör de en sådan skillnad på alla plan i våra liv. Inom yoga kan det lätt bli så att man blir fäst vid det utmanande och invecklade. Det ska kännas mycket och kan jag veckla in mig i en komplicerad pose så är det lika med att man kommit någonvart med sin yoga.

Det behöver inte vara så att man kommer någonstans med det. Man kan förbli omedveten och jättevig, och du kan vara superstark och superfit i kroppen utan att vara speciellt omtänksam, närvarande eller vänlig. Men börjar du andas medvetet och fullt, saktar ner antalet andetag per minut, så kommer du med tiden, om inte direkt, att komma i kontakt med ditt inre själv och de lite färgrikare nyanserna av din mänsklighet. Det blir oundvikligt att bli mer omtänksam och omslutande när vi är oss själva.

 • Sitt i lätt meditationsställning eller på en stol.
 • Dra in svanskotan, räta upp ryggen, höj bröstet och sträck genom ryggrad och nacke, lyft bakre delen av nacken (skapa lite rymd mellan nackkotorna)
 • Slappna av vid panna/ögonbryn, i käkar och i axlar.
 • Vänd upp blicken mot punkten mellan dina ögonbryn (tredje ögat) och fokusera energin där.

 1. Börja andas in under 5 sekunder
 2. Håll andan i 5 sekunder
 3. Andas ut under 5 sekunder
 4. Och så andas du in under 5 sekunder och fortsätter så här. 5-11 min.

Den här andningsformen gör att du blir klartänkt, kommer att släppa på mängder av mentalt skräp, renar blodet, får fart på magen, kommer att sova bättre, aktivera parasympatiska nervsystemet och därför släppa på massa stress. Du blir stabilare som människa, mindre reaktiv. Du kan behålla energin under hela dagen (när du först börjar med andning släpper mycket toxiner och man kan i stället bli trött, men när du vant dig vid att andas ordentligt regelbundet, då…). Dessutom blir du gladare och spänstigare.

Du som är van!

Eldandning och navelpumpning

Navelcentrat och tredje ögat är de två centran som vi kan projicera ifrån. De ger oss förmågan att fokusera; energi, vilja, intentioner.

Sitt i lätt meditationsställning eller på en stol. Centrera och sträck dig så att du har en bra hållning.

 • Andas in och börja med att pumpa din navel i takt med eldandning för att få till en rytmisk puls, 1-3 min
 • Fortsätt att eldandas och känn sedan den här pulsen i tredje ögat, 1-3 min
 • Fortsätt med eldandningen och när de två chakrana ”hittar” varandra och pulserar tillsammans kan de arbeta för att få oss in i en djupt centrerad medvetenhet, 3-11 min

Det är inte säkert att du får till det just i dag. Låt inte prestationen komma in och bedöma. Vissa saker får man helt enkelt träna sig till, även när man är van.

Det här är en fantastisk energisparare. De båda chakrana tillsammans, tredje ögat och naveln, stärker vårt fokus. Energin cirkulerar på ett sätt så att den upprätthåller oss och verkligen när oss.

Inför dagen

Om du sluter ögonen och stillar dig så känner du din puls (du ska inte hålla någonstans på kroppen, utan känna in den inom dig). Du får kanske vara stilla en stund för att få fatt i den. Försök i dag att behålla kontakten med den i det mesta du gör. Känn dig förankrad i den. Jäkta inte i dag, ta det lugnare när du går, när du utför saker. Gör bara en sak i taget i dag.

Du kanske jobbar i dag och då blir det alltid mer utmanande att hålla sig närvarande och ha lite fokus på insidan, men försök ändå. När du skapar kontakt med den här inre pulsen så har du kontakt med pulsen bakom allt liv. Den slår i lite olika takt hos alla livsformer, men den finns där. Känn in den när du tar en promenad, när du samtalar med någon, när du är med dina barn eller djur. Känn vitaliteten från maten du äter. Ha en livgivande dag i dag!

Sat Nam!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top