skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 10 Chakrasystemet

God morgon!

Nu går vi in i de övre chakrana: halschakrat, tredje ögat, kronchakrat och sedan auran.

Rotchakrat, sexual- och navelchakrat strävar efter att uppleva glädjen i att förkroppsliga det överflöd av Ljus som de övre chakrana naturligt utstrålar och vibrerar när de är i fas.

Våra kroppar som sådana gör det möjligt för oss att vara behållare av Ljus/Ande och att dela de högre vibrationerna av Kärlek med vår omvärld. Vi arbetar med våra lägre chakran för att förbereda vår kropp för den ultimata mänskliga upplevelsen av att känna själen bakom allt i den materiella världen.

De lägre chakrana representerar rädsla i någon form när de är ur balans. Vi vill jobba igenom energin i dessa centra för att de inte ska ligga blockerade och påverka, t o m förhindra oss, från att se, bemöta och agera utifrån vår fulla potential i livet. Och den fulla potentialen handlar om kärleken vi alla är del av.

Skeendena i livet sporras inte av hat och ilska. Visst kan ett barn bli till i en hatisk miljö, men själva skeendet i att fostret får fingrar, tår och allt, det sker inte genom en hatisk energi. Träden tappar inte löven på hösten av hat. Frön blir inte till blommor på våren för att de ilsket skriker sig till det. Ingenting i vår natur blir till av hat. Bortom dramat existerar inte hat. Det här kan kanske ta tid att förstå helt och hållet på djupet. Låt det sjunka in.

Kärlek

För att ta det en nivå till så kan en hatisk känsla vändas till kärlek med lite energiarbete och läkning. Kärlek som vänds till hat var aldrig Kärlek; det var ett behov som inte blev bemött och som vi blev stötta över. Det är något vi inte bearbetat och som ligger kvar i vårt undermedvetna och påverkar vår livssyn, oss själva och omvärlden. Bortom dramat finns inget hat. Det som ligger mellan oss och Kärleken är det som finns i vårt undermedvetna; obearbetat och oläkt.

Börjar vi jobba igenom och stabilisera energierna i de nedre chakrana, så blir vi medvetna om vart vi har våra sår och våra obalanser. När vi börjar ta praktiska steg i att transformera det bittra, ilskna, frustrerade, otåliga osv inom oss så finns det bara en riktning vi kan ta oss och det är uppåt; mot glädje, mot frid, mot sinnesro, mot lycka, mot en känsla av mening i våra liv. Vi förstår vilken resurs vi verkligen är och vi tvekar inte att dela med oss.

Med flöde i de övre chakrana, en stabil grund i de lägre, och med hjärtcentrat öppet och stadigt, så kan vi se en och samma situation eller person på helt olika sätt. När vi är i obalans är vår uppfattning inte ren. När vi är i balans är vi sanna på ett sätt som gynnar alla.

Vi har redan gjort olika övningar för de lägre chakrana, rört om lite i grytan. Vi har också värnat om vårt hjärta. Därför kan vi nu ta oss vidare och börja införliva de mer förfinade energierna av vår konstitution som människa. Att du redan upplevt dem i ditt liv är jag säker på. Vi är långt mer ande än kropp och som sådan har vi alltid tillgång till det mer subtila i vår livsupplevelse.

5 Halschakrat (Visuddha)

Placering: Halsen, lägre hjärnstammen (reptilhjärnan)
Funktion: Kommunikation, självuttryck, rening
Attribut: Överföra och ta emot information, kommunicera den personliga och den universella sanningen
Krafter: Vibration, ord, resonans, eterelementet, ljud
Färg: Blå
Övningar: Mantrasång, lärarrollen, sjunga

I obalans: Kommunicerar otydligt och hoppas andra ska gissa sig till vad man menar. Missbrukar och använder ord för att manipulera andra till att få som man vill. Är tyst eller håller med för att undvika att bli avvisad, få kritik eller bli dömd. Väntar tills alla sagt sin åsikt innan man tycker något. Följer det andra bestämmer fast man inte vill. Kan inte slappna av för att man alltid försöker passa på andras önskningar och prioriteringar.

I balans: Talar och delar med dig från hjärtat och är närvarande, inte i huvudet och intellektualiserar. Höjer andra genom att tala utifrån sanningen. Accepterar det som är utan att behöva förändra något. Talar med varm medkänsla. Lär ut genom att vara ett personligt exempel. Varm uttrycksfullhet.

Du som är ny – Lion pose (Simhasana)

Är du fortfarande kvar i kalendern så vågar jag föreslå den här övningen. Man känner sig lite smått galen när man gör den :-D

  1. Sätt dig på hälarna eller en stol.
  2. Placera händerna som på bilden, fingrarna in mot dig. Sitter du på stol, spreta fingrarna med sträckta armar, händerna ovanför knäna, handflator neråt.
  3. Vänd upp blicken vindögt.
  4. Andas in, öppna munnen och stick ut tungan.
  5. Börja ryta som ett lejon i halsen – var inte blyg, ryt ordentligt.

Gör i 1-3 min. Avsluta genom att andas in, håll avspänt andetaget och räta upp kroppen. Andas ut. Sitt en stund i flödet av övningen och fortsätt sedan med dagen.

Denna övning släpper på spänningar i bröstet och ansiktet. Jobbar på halschakrat. Ökar självkänslan med tiden.

Du som är van!

Gör axelhöjningar (shoulder shrugs) i rask takt i 3 min.

Gör Lion Pose här ovan i 1-3 min. Morra/ryt dig fri! Om du upplever någon frustration eller irritation – ta det med dig och ryt ilsket/frustrerat och använd halschakrat effektivt. Gör övningen helhjärtat.

Tona sedan långa SAAAAAAT och korta NAM i 11 min. Känn vibrationen, slappna av i halsen, fokusera blicken i tredje ögat. Gå helt upp i toningen, övningen.

Inför dagen

Kommunicera tydligt i dag! Säg vad du menar och försök att inte linda in saker och göra dem krångliga. Var samtidigt närvarande och inkännande inför vad du både vill och behöver kommunicera. Allt behöver kanske inte sägas. Men när du säger något, säg det på ett sätt som gör att du blir förstådd. Halschakrat är sammanlänkat med alla andra chakran. Du talar och kommunicerar utifrån något av de sju chakrana. Det är ganska roligt att utforska detta. Se om du kan känna in utifrån vilket chakra du är mest dominant i din kommunikation i dag! Ha roligt!

Sat Nam!

This Post Has 2 Comments

    1. Nej, det är så skönt att veta när allt tenderar fokusera på det negativa. Vår natur är glädje, kärlek och frid. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top