skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 7 Chakrasystemet

God morgon!

Chakrasystemet är ett fantastiskt redskap för att utveckla och lära känna sig själv. Det hjälper oss att förstå vår natur, och orsaken till och konsekvenserna i våra livserfarenheter. Vi utforskar chakrana för att få kunskap om vår specifika energis uppbyggnad och hur vi ska använda den på bästa sätt.

Chakrana är kluster av energi, centran, som visar på ett unikt mönster av vibrationer över vårt personliga mentala, känslomässiga och fysiska tillstånd. Detta i sin tur bestämmer vad vi 1) attraherar och stöter bort i våra liv, 2) hur vi beter oss, vilket håll våra tankar rör sig mot och hur vi känner, 3) hur energin flödar genom eller fastnar i vår kropp/vårt psyke, och 4) kvaliteten på och hur vi uppfattar information vi tar emot.

Naturen i vårt energiflöde, oavsett om det är vilande, blockerat eller fritt flödande, är programmerat i våra chakran. Dessa mönster är påverkade av vårt undermedvetna, som i sin tur hålls aktivt genom våra upprepade tankeformer, känslor och handlingar. Vi är alla fångna i våra tankemönster och invanda beteenden. Vissa vanor stöttar oss och reflekterar vår grundläggande natur, och vissa är inlärda och måste frigöras eller förhöjas för att vara bra för oss. Vår andliga väg, vårt jobb kan man säga, handlar om att bryta dysfunktionella, negativa och saboterande mönster genom att åter komma i samklang och harmonisera med de högre frekvenserna i vår inre grundenergi.

Det här kanske du behöver läsa igenom flera gånger för att fundera över vad det kan innebära för just dig. Det jag skrivit om är helt unikt för varje person. Vi har alla vår personliga uppsättning och komposition av energi och mönster. Mer om chakrasystemet i morgon. Nu över till 2:a chakrat.

2 Sexualchakrat (Svadhisthana)

Kallas också Sakralchakrat.

Placering: Strax ovanför/lite bakom könsorganen
Funktion: Sexualitet, känslomässig kontakt, att knyta an, kreativitet
Attribut: Självständighet och medberoende, kontakt, bindningar
Krafter: Polariteter, känslor, primär sexual/kreativ energi, vattenelementet
Färg: Orange
Övningar: Tantra, kreativt uttryck (konst), Camel Pose

I obalans: En djup känsla av att något är fel med sig själv. Skam för att man inte kan vara föräldrar eller andra vuxna till lags. Känner att man inte har vad som krävs för att vara älskad och accepterad. Skäms för sin kropp och sin sexualitet. Desperat efter kontakt  och att bli accepterad. People pleaser för att bli accepterad och älskad. Kriminellt benägen. Fanatism. Brist på gränser. Beroende av drama. Reagerar på allt som händer. Uppmärksamhetsjunkie. Promiskuitet.

I balans: Känsla för sitt värde, oavsett vad andra tycker. Accepterar att andra har fel och brister utan att döma. Generös utan att behöva få något tillbaka och utan att förlora energi på det. Upplever livet som intressant och spännande. Saker händer runt dig, din närvaro får saker att hända. Kapacitet att följa med i det som händer och låta det hända. Pratar inte om känslor för att undvika dem, utan tillåter sig att känna dem i kroppen. Empatisk. Kan medvetet tänja ut sin energi. Har meningsfulla och kreativa relationer. Sund sexualitet.

För dig som är ny – Grodor

En härlig övning som stärker benen, förebygger bröstcancer, cirkulerar och höjer energin. Och jobbar fint på bl a 2:a chakrat. Se på videon och gör 11-26 stycken. Se om du kan hitta en känsla för detta chakra under övningens gång. Du andas in när rumpan sträcks uppåt och andas ut när du kommer ner i utgångspositionen igen. Titta så förstår du ;-)

För dig som är van!

Gör först 26 Grodor i ganska friskt tempo och kontakt i 2:a chakrat. Gör sedan Camel Pose i 1-3 min med eldandning (ej mens).

Sträck riktigt ut på framsidan av kroppen och höj dig vid höften och låt bågen av överkroppen riktigt sträckas ut fint. Andas långsamma, djupa andetag. Känn hur du fylls, hur du öppnar upp, hur du slappnar av. Se om du hittar chakrat och håll kontakt där. Det här är en stillastående position, men totalt aktiv i sin inre upplevelse.

Övningen är jättebra för de av oss som lider av menssmärtor. Den frigör spänningar i könsorganen. Det är också en övning som jobbar på djup rädsla, så ta det varsamt. Det är viktigt att du är mjuk och avspänd i din känsla genom allt som kanske drar och sträcker.

Gör inte den här om du är gravid eller nybörjare (för att du behöver bli instruerad på plats i att göra den – du kan bli yr och tappa balansen, du kan sträcka dig, du har ingen att bolla tankar med osv).

Inför dagen

I dag tänkte jag att vi ska bjuda in vår sexualitet! Om du är i en relation så förbered dagen åt att planera lite inför att stråla samman mot kvällen. Är du själv förbereder du dig precis lika väl. Känn pirret, känn lusten, känn lite glad förväntan! Det är en naturlig del av att vara människa och i den stressade vardagen är det också en del vi lätt sätter i andra rummet och inte prioriterar. Lämna telefonen så mycket du kan i dag. Låt din inre kreativa/sexuella kraft få flöda fritt genom dig. Grodor är toppen för att ge energin en skjuts om du skulle behöva det. Låt dig fantisera, låt dig drömma dig bort och låt dig svepas med. Och det behöver inte betyda samlag. Att ha en stunds närvarande närhet är precis lika närande för relationen eller sig själv.

Är du översexuell eller fixerad vid sex så tar du total paus i dag. Tryck inte ner energin, men agera inte ut den heller. Sätt dig i meditation och håll varken fast i den eller tryck bort den. Andas riktigt långsamma, knappt märkbara andetag både på in- och utandningen, ännu långsammare: 15-20 sek på indandningen, håll andan i 15-20 sek och andas ut under 15-20 sek.

Ha en kreativ och livsbejakande dag i dag!

Sat Nam!

This Post Has 2 Comments

 1. Tack för ännu en härlig lucka!
  Jag tycker så mycket om kombinationen av rörelser för både vana och nybörjare, de informativa och samtidigt på något vis poetiska texterna och videosnuttarna. Det känns som du (och yogan) talar till mig på flera plan. jag är så,oerhört tacksam över att jag har yogan i mitt liv. Även de dagar jag har svårt att utföra pass så finns den med mig på olika sätt. Den har utvecklat mig mentalt på så många sätt.
  Jag önskar dig en fin dag!
  Sat nam Gisela

  1. Tack så mycket för att du skriver ner detta och låter mig få veta! Det är jätteroligt att höra, gläder mig in i hjärtat. Jag är också glad att yogan når dig under den här tiden i ditt liv och att du känner vad den gör för dig. Håller dig i mina tankar! Önskar dig också en riktigt fin dag!
   Sat Nam Mika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top