skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 6 Energi (Chakrasystemet)

God morgon!

Det finns givetvis mer att säga om ryggradens fysiska kvaliteter, det finns ju en massa muskler och diskar och skelett osv, men vi lämnar nu den fysiska aspekten av den och går över på det mystiska ämnet energi.

Enligt yogan och många andra andliga traditioner så ser man faktiskt oss människor som en ganska liten del fysisk varelse, men med ett enormt och komplext system i energin. Jag vill alltid hålla den här delen av yogan praktisk och jordnära. Fr o m nu kommer energi att finnas närvarande i allt vi gör med yogan.

Kommande dagar kommer att ge dig mängder av information, både om ämnet jag presenterar och om dig själv. Skriv gärna ner. Du kommer också att kunna gå tillbaka hit hur mycket du vill och ta till dig allt om och om igen. Det är ett komplext ämne och man kan bara ta in en liten del i taget. Greppar du inte allt dessa dagar, så finns informationen kvar. Dessutom finns det hur mycket som helst att utforska på egen hand.

Jag har mest använt mig av material ur ”The Chakras” av Yogi Bhajan och ”Your life is in your chakras” av Guru Rattana, blandat med mina egna erfareneter.

Chakrasystemet

Chakrasystemet är ett energisystem inom oss, i stark samklang med det energimässiga utanför oss. Det består av 7 stycken energihjul, centra (chakra), inne i kroppen längs ryggraden, och i kundaliniyogan har vi även det åttonde, som finns i auran, det elektromagnetiska fältet omkring oss.

Dessa energihjul hänger ihop med olika kvaliteter av vår livsupplevelse. De styr våra liv, vårt beteende, humör och vårt medvetande. Deras funktion är att ta emot, processa och överföra livsenergi. Alla chakran tillsammans utgör ett nätverk som uttrycker och ordnar vårt komplexa system av sinne/kropp/känslor/ande.

De här hjulen är i ständig rörelse och har en lite virvlande rörelseform, även när de är ur fas. Det går inte att se dem med bara ögonen, men väl att känna in. De relaterar nära med det sympatiska och parasympatiska nervsystemet och är belägna längs ryggraden vid ställen där flera nerver korsar varandra, nära de sju huvudnervknutarna som finns längs ryggraden.

Chakrana fungerar som aktivitetscentran för vital livskraft (prana). Alla chakranas energiaktivitet tillsammans skapar vår aura. Auran finns både inom och runt varje livsform. Kvaliteten i auran speglar det sammansatta tillståndet i våra chakran.

Varje chakra representerar en aspekt av den mänskliga utformningen. Pga det är de en grundläggande komponent av vårt medvetande som vi behöver utveckla för att fullt och effektivt leva vårt liv. Och den resan tar kanske sin början för dig just här. Det blir mer chakraprat följande dagar, men vi lämnar det  för nu och går direkt över till 1:a chakrat.

1 Rotchakrat (Muladhara)

Placering: Svanskotan, strax ovanför anus
Funktion: Hålla oss i samklang med den fysiska världen, grunda kroppen med jorden
Attribut: Fysisk trygghet och överlevnad
Krafter: Gravitationen och jordelementet
Färg: Röd
Övningar: Kundaliniyoga, Hathayoga, fysisk aktivitet, rotlås

I obalans: Överpresteraren som alltid behöver visa sig duktig, visa sitt värde. Girighet. Bevisa det för mig- attityd. Undviker intimitet. Känner sig berövad saker av livet. Brist på självkänsla. Och så den andliga sökaren; blir beroende av spådomar, spåkort, att få bekräftelse från medium och andra andliga ledare. Även missbruk kan bli följden med ett rotchakra i obalans.

I balans: Man litar på livet, på det goda i livet, på universum. Deltar i sitt liv. Är tillgänglig för upplevelsen i det som händer när det händer. Man är närvarande i sin kropp, även när det känns obekvämt. Har förmåga att känna igen att varje erfarenhet är av värde. Och man är medveten om sitt värde.

För dig som är ny – Ryggflex

 

Näsan pekar rakt fram under hela övningen och vi andas in och ut genom näsan.

  1. Sitt i lätt meditationsställning (skräddarställning) eller på en stol.
  2. Ta tag i det främre benet och pressa fram bröstet (skulderbladen strävar mot varandra på baksidan). Andas in här. Gör du den på stol blir det som på Katt och Ko, se lucka 2.
  3. Andas ut och rulla bak över bäckenet så att du kutar ryggen.
  4. Fortsätt smidigt mellan dessa lägen och se om du kan känna in rotchakrat längst ner i dig genom övningen. Gör i 1-3 min.

Ryggflex är underbar för rörligheten i ryggraden och för att få igång flödet av prana (livsenergi). Det är en klassiker som ger många positiva effekter rent allmänt när du utför den regelbundet. Sedan säger vi ju som sagt i yogan att vi håller oss så unga som vår ryggrad är flexibel och rörlig.

För att avsluta ryggflexen: Andas in, håll andan, sträck dig genom ryggrad och nacke. Och andas ut helt och hållet och dra mjukt upp mellangården, knip mjukt anus och dra in naveln lite inåt/uppåt mot ryggraden och håll alltihop en stund. Sedan andas du in och avslutar. Du har nu gjort rotlås, en viktig aspekt av övningar och energiarbete i yogan.

För dig som är van!

Gör ryggflexen, men gör ett snabbt rotlås i utandningsläget. Håll också ett rytmiskt flow i rörelsen och andas kraftfullt. Blicken i tredje ögat. Sat på inandningen och Nam på utandningen. Hitta läget i och känn kontakten med rotchakrat hela övningen. Gör i 3 min.

Gör sedan 26 stycken Kråkor med så rak rygg du kan och med flow mellan att ta dig upp och ner genom rörelsen. Sat på inandning (ner), Nam på utandning (upp). Kontakt i rotchakrat och synka andningen med det du gör. Känn in hela dig själv exakt när du gör det du gör.

Inför dagen

I dag tänker vi jord. Ha lite känslan av tyngd i dina steg, jordade och balanserat tunga. Känn dig stabil och avspänd i bäckenet (tänk lite tyngd även här). Ha stabilitet genom din hållning. Kosta på dig att vara lite eftertänksam i dag. Om det går, be att få tänka på saken till i morgon och ge ditt besked då, och gör det även om det känns som att du har allt under kontroll i dag. Känn dig också trygg i dag! Ha känslan av att livet är för dig, även om du är i en situation där du inte förstår hur eftersom det just nu känns så orättvist. Vi vet inte alltid vårt bästa, men det gör livet, så var trygg och säker på att det finner en väg så att ditt hjärta lättar och du kan känna dig hemma igen. Vet om att du är älskad och efterlängtad, värdefull och behövd just bara därför att du är du.

Sat Nam!

This Post Has 2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top