skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 5 Det endokrina körtelsystemet

God morgon!

Hormoner! Dessa små körtlar som kan ställa till så otroligt mycket kaos och konflikter i och omkring oss när de inte är tonade och i balans!

Ryggraden är fortfarande temat, eftersom den härbärgerar nervsystemet och nervsystemet har ett nära samarbete med hormonsystemet vad gäller att upprätthålla rätt kemi i hjärnan för att vi ska fungera väl. Vi kvinnor är som du redan vet extra känsliga för det som händer i det hormonsystemet och därför vill vi också ha ett välbalanserat nervsystem, som i obalans spär på de hormonella effekterna som gör livet ganska surt för oss.

Sådant som bl a försätter vårt hormonsystem i obalans:

 • Det vi äter och dricker
 • Att inte röra ordentligt på sig
 • Stress
 • Oregelbundna vanor

I dag ska vi göra en meditationsövning från kundaliniyogan som heter Kirtan Kriya. Den är bra för hypofysen, den körtel som styr över hela hormonsystemet. Dessutom sägs meditationen rensa upp i vårt förflutna, speciellt i våra svåra relationer. Att göra den här i 40 dagar i sträck är en sann reningsprocess på alla plan! En utmaning du kanske kan tänka dig så småningom :-)

Du som är ny inom yoga!

 • Sitt i lätt meditationsställning (skräddarställning) eller på en stol.
 • Blunda och vänd upp blicken mot en punkt mellan dina ögonbryn, vid näsroten däruppe. Här ska du hålla blicken hela övningen. Det kommer att darra lite och kännas ovant, men det är en position som man vänjer sig vid. Punkten kallas också tredje ögat. Detta aktiverar hypofysen.

Vi kommer att använda mantra, ihopsatta stavelser som både fysiskt och energimässigt har en positiv inverkan på vad vi fyller bl a vårt sinne med. Det finns en mängd mantran och alla stärker oss inom något område av livet. Mantrat vi ska använda idag är Sa Ta Na Ma. Det betyder ungefär födelse, liv, död, återfödelse. Jag tycker naturens olika skeenden illustrerar det på ett sätt som gör att man förstår vad det innebär.

 1. Andas in och samtidigt som du uttalar SA trycker du tumme och pekfingret mot varandra. TA trycker du tumme och långfingret mot varandra NA – tumme och ringfingret, och MA – tumme och lillfingret.
 2. Gör så många omgångar som du kan på ett andetag. Andas sedan in igen och fortsätt.

Det här mantrat ska göras i ett visst tidsintervall. För den ideala effekten använder du nedanstående tider:

 • Först tonar du mantrat med vanlig röst 5 min
 • Sedan viskande 5 min
 • Tyst 10 min
 • Viskande 5 min
 • Slutligen högt 5 min

Följ gärna med i våra svenska artister Annki Har Dyal Kaur och Klas Landahls version här nedan, 4e spåret (du länkas till Spotify).

 

Du kan också tona själv, ställ en timer på tidsintervallen. Har du inte tiden för den fulla versionen, så halverar du jämnt över alla tidsangivelserna (2,5 min – 2,5 min – 5 min – 2,5 min – 2,5 min).

Du som är van!

Gör den fulla versionen av Kirtan Kriya. Se till att hålla din ryggrad fint sträckt och nacklås under hela övningen. Använd navelpunkten i kontakt med mantrat. Känn stavelserna inne i gommen, var medveten om läpparna, tungan och det lilla draget från andningsluften. Var totalt mjuk kring käkar, panna, ögonbryn, axlar och knän. Känn dig själv helt lösas upp genom mantrat, genom positionen, genom vibrationerna.

Inför dagen

Ha idag en ny dag! Varje ögonblick är nytt. Alla ögonblick är rena. Vart och ett av dem bär på potentialen av en positiv och stärkande riktning. Fokusera inte på resultat idag, inte på din vilja av hur det ska vara. Acceptera med tillit det som livet bjuder dig på just i dag. Ta emot det som händer i dag, positivt som mindre angenämt, på ett avspänt sätt och med en inre vetskap om att just det här är det som jag behöver för att jag ska utvecklas och förfina det allra bästa jag kan vara. Bjud i dag in det perfekta ögonblicket! Och eftersom livet är så generöst så är dagen också fylld av just sådana perfekta ögonblick.

Sat Nam!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top