skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 4 – Parasympatiska nervsystemet (Återhämtning)

God morgon!

I yogan säger vi att det vi tar in, vare sig det gäller mat, ord eller intryck, så ska det tas om hand och göras av med. Med alla intryck vi matas med under en dag så har inte vårt psyke, sinne och kropp möjlighet att göra det och därför går vi med spändhet, stelhet, stressimpulser, vi blir lätt irriterade eller sårade osv helt i onödan. Våra beredskapsnivåer  är alltför hårt utsatta och vi behöver flera perioder av återhämtning under en dag, bara nattsömnen räcker inte längre.

Det allra enklaste sättet att få återhämtning på är att gå undan och sätta sig och göra långa, djupa andetag i några minuter (lucka 1). I dag ska du även få en superskön och avspännande yogaövning från restorativa yogan, den totala återhämtningens gudomliga yoga. Jag älskar restorativ yoga. Och jag önskar att du också ska få upp ögonen för den – du kommer att ha så många ljuvliga ögonblick framför dig när du väl får det.

Bor du i Stockholm har du ett rikt utbud på studios som håller i restorativ yoga: Yogayama, Nirvana, Atmajyoti… I Orsa har ni till våren mig ;-)

Viparita Karani – benen mot väggen

Det här är en toppenövning att göra efter jobbet t ex för att släppa på sådant man samlat på sig under dagen. Det är en av de mest lugnande och grundande poser yogan har. Den är också jättebra att göra efter fysisk aktivitet. Man säger att den saktar ner åldringsprocessen, ökar matsmältningen och reglerar blodcirkulationen. Du kan också prova den om du lider av mensvärk.

 1. Vik ihop ett badlakan eller en filt så att den har 3-4 cm höjd och lägg det intill väggen.
 2. Kom upp med länden/höften på filten/badlakanet och för upp benen mot väggen (se övre bilden). Du behöver inte ha rumpan precis vid väggen, någon dm ifrån är bra.
 3. Lägg gärna en ihopvikt filt eller plattare typ av kudde under huvudet.
 4. Lägg en filt över dig och gärna något över ögonen.
 5. Slappna av här i ca 5 min med långa, djupa andetag (lucka 1) eller ujayiandning om du kan den.

Slappna av mjukt med varje utandning. Känn hur du släpper allt som varit fram till nu under dagen. Känn hur du slappnar av ännu lite djupare. Mjukna kring ögonbryn/panna. Grimasera loss käkarna. Låt läpparna slappna av. Känn det av kroppen som tynger ner i marken slappna av. Mjukna inifrån och låt dig själv få slappna av.

Variation

Om du har ett bolster och klossar, eller ett ihoprullat liggunderlag och t ex några böcker, så kan du bygga en liten backe av det. Antingen korsar du fötterna och slappnar av så, eller så binder du ihop benen med ett bälte och kan slappna av ännu lite bättre. Andas, slappna av, bli upplöst. 5 min

 

Inför dagen

Ha en ljuvlig dag i dag! Även om du gör övningen framåt kvällningen så kan du börja dagen med lite medveten andning och fokus på det som är glädjefullt och fint i ditt liv. Välsigna alla du kommer i kontakt med i dag, både kända och okända. Ge dem allt som du själv vill ha. Unna dem allt det du själv önskade att du skulle få. Var generös mot de som triggar dig. Gå inte in i någon dispyt eller konflikt i dag. Ta i stället ett steg tillbaka och andas dig i kontakt med ditt sanna jag och låt minst en dag gå innan du agerar på en ilsken eller stressad impuls. Behåll ditt lugn och din värme. Vi gör alla misstag, du och jag, vi alla. Bara för i dag står vi över detta med att bidra med mer ilska eller stress i en situation.

Peace in our hearts, peace in our souls!

Namasté

This Post Has 3 Comments

 1. You’re so awesome! I do not believe I’ve truly read through
  a single thing like this before. So wonderful to discover another person with a feww
  genuine thoughts on this topic. Seriously.. thanks for starting this up.
  Thiis website iis one thing that’s needed on the internet, someone with some originality!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top