skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 3 – Nervsystemet (Utmaning)

Vi fortsätter med ryggraden och den andra funktionen som den har ansvar över, nämligen nervsystemet. Det här komplexa systemet har en stor inverkan på våra liv.

Kort om nervsystemet

De system som är starkt kopplade till just stress är det sympatiska (gaspedalen) och det parasympatiska (bromsen) nervsystemet. Det sympatiska nervsystemet är viktigt för vår beredskap i olika situationer. I dag är det starkt överbelastat och det gör att när det är meningen att ”bromsen” ska ta över, så fungerar det inte så bra. Vi är alltför spända, uppe i varv, på gång osv.

Vad vi kanske inte förstår med en hektisk livsstil är att det parasympatiska nervsystemet (det återhämtande lugnet) faktiskt är helt avgörande för att vi ska kunna hantera all den stress vi utsätts för. Och för att inte bli nedstämda, ge upp vid motgångar, gå in i konflikter, och för att kunna bearbeta det vi är med om under dagen osv, osv, osv.

Vi kommer att ägna två dagar åt att aktivera det parasympatiska nervsystemet. Det kommer vi att göra genom två helt olika typer av yogaövningar. Och vi börjar med en övning som också kommer att fungera utmanande. När vi utmanar oss själva genom en ansträngande övning och stannar kvar i den samtidigt som vi bibehåller ett inre lugn och en jämn andning, så får vi möjligheten att börja reparera nervsystemet. Det här är en lång process, men vi kommer bl a en bit närmare för varje gång vi utmanar oss själva under kontroll.

Eldandning

Vi ska dels använda oss av eldandning, som stimulerar det parasympatiska nervsystemet, och göra den i kombination med dagens upplyftande och stärkande övning, Bågskytten. Eldandning är en snabb och energigivande andningsform. Den sätter igång systemet, men du bibehåller lugnet i energiflödet, sinnet och varandet.

 • Du andas in och använder det andetaget under hela övningen. Se videon
 • I början brukar det hacka och man tappar lätt luft. Andas då bara in igen och fortsätt eldandningen.
 • De flesta får träna sig till ett flow i den här andningen, så ge inte upp om du inte får till det på första försöken. Den är en mycket användbar andningsform, bl a för att ge energi.
 • Vid mens gör du i stället långa, djupa andetag. (lucka 1)

 

Du som är ny – Bågskytten

 

 1. Ställ dig bredbent med fötterna riktade diagonalt mot sidorna.
 2. Vrid dig och rikta höger fot framåt och justera den bakre foten så att hälen är lite snett bakåt.
 3. Sänk ner kroppen så att högerbenet böjs och du aktiverar lårmuskulaturen. Du får kanske glida bak med det bakre benet lite så att du kan sjunka ner en bit här. Du har fin hållning genom rygg och nacke, drar in svanskotan under dig och sträcker dig därifrån upp genom ryggen. Det bakre benet är sträckt.
 4. Gör knytnävar av händerna med tummarna uppsträckta.
 5. Sträck ut vänster arm rakt fram och som om du drog en pilbåge för du höger hand/arm bakåt i axelhöjd (se bild).
 6. Du öppnar upp bröstet, sträcker genom nacken och vrider huvudet framåt. Blicken fokuserar stabilt bortanför tummen.
 7. Börja eldandas. Titta på videon om eldandning är nytt för dig. Se också videon om du vill ha förtydligande. 0.58 sek in börjar förklaringen. Innan pratar Seva Simran Khalsa om fördelarna med övningen.
 8. Håll övningen i 1-2 min. (ställ timern på den tid du vill börja med) Byt ben.

Det kommer att kännas jobbigt vid något tillfälle under övningens gång. Låt då andningen leda dig igenom, sluta inte vid första impulsen av att det är jobbigt, utan håll igenom en stund till (gärna hela tiden om du kan). Fokusera på att få igång eldandningen och att hitta ett avspänt sätt att förhålla dig när det känns jobbigt. Utforska dig själv och dina reaktioner där!

Du som är van!

Kom djupare ner i positionen och hitta stabiliteten i den. Ha perfekt balanspunkt mitt i dig själv, luta dig inte framåt eller bakåt utan var centrerad och förankrad mitt i. Projicera din energi och ditt fokus genom blicken och håll den stadigt bortanför tummen. Håll igenom minst 2 min och du kan jobba dig upp till 11 min/ben om du vill utvecklas med den här övningen en tid framöver. Totalt fokus, närvaro och innerlighet i övningen. Ge ditt allt och ge också upp allt i den. Ju jobbigare det blir, desto mer oövervinnerlig känner du dig! Andvänd andningen!

Inför dagen

Ha en kraftens dag i dag! Känn hur fylld av kraft du är! Även om du är svag någonstans i kroppen, så ska du veta att du är väldigt stark i det att du är människa. Det är ingen barnlek att leva ett liv med allt vad det innebär, och att just du är vid liv innebär att du begåvats med kraft, med förmåga att använda dina resurser på ett bra sätt och med en stor viljestyrka. Hur det blir beror på hur vi riktar och använder oss av den här kraften genom det som livet bjuder oss. Se till att du använder den på ett sätt som lyfter andra i dag, som ger energi i s f att ta och att du kommer till nytta på det sätt som passar just din personlighet. Tänk inget mindre om dig själv än att du strålar i världen!

Sat Nam!

This Post Has 2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top