skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 2 – Ryggraden

God morgon!

Vi ska i dag komma in på nästa område som yogan fokuserar mycket på, ryggraden. Den håller så klart sina fysiska funktioner, men i yogan har vi mycket med energi att göra, och via ryggradens icke fysiska funktioner får vi tillgång till helt andra aspekter av oss själva.

Allt vi gör involverar ryggraden på något sätt, vare sig vi är aktiva eller inte. Jag kommer att fokusera på den genom de olika aspekterna yogan erbjuder för att du ska få en djupare känsla av stabilitet och förankring i dig själv genom den. Det är så lätt att uppmärksamma saker som inte fungerar i våra liv. Men när vi får upp ögonen för det som faktiskt bär upp oss och när oss så gör det att vi kan öka det stärkande och uppbyggande i vårt sinne. Vi kommer att utforska ryggraden genom olika aspekter de kommande dagarna.

Ryggradens fysiska huvudfunktioner

Ryggraden har ensamrätt på två funktioner i vårt fysiska system; dels härbärgerar och skyddar den vårt nervsystem och dels gör den rörlighet i vår kropp möjlig.

Våra vanligaste problem i ryggen beror oftast på att vi är för starka och spända i framsida lår, bröstet och nacken, och för svaga i baksida lår, rumpa, mage, vid skulderbladen och främre delen av nackenJag hör ibland människor som har ont i ryggen säga att det är en nerv som ligger i kläm. Enligt yogan beror det i stället oftare på den här obalansen i muskulaturen och stelhet i ryggraden. 

Yoga är toppen för de här obalanserna! Och vi börjar med en klassisk yogaövning som gör underverk för rörligheten i ryggraden och är allmänt bra vid olika ryggproblem. Den jobbar dessutom på att sätta igång flödet av energi genom kroppen och aktivera prana (livsenergin). Det är helt enkelt en övning du kan göra när helst du behöver mer energi, när du känner dig stel och spänd eller när du är lite låg. 

För dig som är ny – Katt och Ko

  • Ställ dig på alla fyra.
  • Händerna är placerade under axlarna och knäna nedanför höfterna. Du har axelbrett mellan händerna och höftbrett mellan knäna.
  • I vår variant för du ihop stortårna bakom dig så att de nuddar lätt vid varandra och armarna hålls sträckta genom hela övningen.
  • Spreta med fingrarna och känn hela handflatan i marken (hjälper dig avlasta handlederna) Är du överrörlig, ha känslan av att du böjer en aning i armbågen, men är stabil och rak i armarna ändå. 
  1. Andas in och sänk ner magen, svanka och lyft sist upp huvudet, blicken upp i taket. Detta är Ko.

  1. Andas ut och kuta ryggen. Dra sist in huvudet med näsan så nära bröstet det går. Detta är Katt.

Växla sedan följsamt mellan dessa lägen i takt med andetagen. Huvudet rör sig alltid sist in i positionen. Raka armar hela tiden. Det är ryggraden du jobbar med, så ha uppmärksamheten där. Gör i 1-3 min.

För dig som inte kan/vill sitta på golvet

Gör som ovan, men anpassa lägena till hur du sitter. Gör i 1-3 min.

För dig som är van!

Börja i lite långsammare tempo, men öka takten efter en kort stund och håll en jämn rytm genom hela övningen. Du använder kraftfulla andetag helt i synk med rörelsen. Var totalt närvarande i det du gör. Du är avspänd i käkar och kring huvudet. Hitta neutraliteten, punkten där du bara utför och känslan är lite som att du är upplöst genom rörelsen och andningen. Lägg tyst till Sat till inandningen och Nam till utandningen. Utför i 3 min.

Inför dagen

Känn dig följsam i dag! Var närvarande i din hållning, i hur du rör dig, hur din naturliga rytm känns genom dina rörelser. Om du känner dig ur fas i din rytm, dina rörelser, din hållning, så stanna upp när det går, ta några djupa, lugna andetag, gör några fram- och tillbaka-rörelser med ryggraden, och fortsätt sedan mer följsamt med det du har för dig.  Var också följsam i det som händer i ditt liv utan att skapa motstånd mot det. Låt det vara som det är och observera dig själv igenom det. Använd de lugna, djupa andetagen om du blir triggad. Ha en stärkande och fokuserad dag i dag!

Sat Nam

This Post Has 4 Comments

  1. Så härligt att börja dagen med denna härliga kalender! Tack vilket engagemang. Den var fin redan ifjol men är ju än roligare i år då du lagt mycket inte bara på bra förklaringar, övningar som hittar essensen i yoga utan du har också lyckats med utformningen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top