skip to Main Content
070-780 77 80 yogamedmika@gmail.com

Lucka 1 – Andning (Pranayam)

Välkommen till första luckan i Yogajulkalendern 2016! Vi börjar med det som är grunden för både ett gott liv och ett effektivt utförande av yoga, närvaro och bibehållen energi – andning. Det är här allt börjar, ett liv, och det är också med en sista suck som det fysiska i tillvaron tar sin ända. Däremellan finns vi, tillsammans och förenade i detta som håller oss vid liv, andningen. Ingen blev utan och ingen fick mer än den andre. Har du aldrig direkt använt dig av andningen medvetet och fullt så har du många nya, välgörande och roliga sätt som du kan skapa hälsa i ditt liv på. Det vi ska gå igenom i dag är grunden: det yogiska andetaget eller långa, djupa andetag.

För dig som är ny – Långa djupa andetag

Sitt i lätt meditationsställning eller på en stol. Vi andas både in och ut genom näsan. Det yogiska andetaget är indelat i tre delar som man sedan binder samman i ett enda jämnt, långt och djupt andetag. Vi börjar med att ta del för del. Få instruktionerna här i videon.

Strålande! Bra!

Fortsätt själv nu. För varje andetag så blir du mjukare och mer avspänd genom andetagen. De blir lite längre och lite långsammare. Ha full kontakt med andetagen. Vet vart de tar vägen i dig när du andas in och när du andas ut. Försök att vara helt närvarande i bara detta att du andas. Gör i 2 min.

Jättebra! Du har nu fått tillgång till ett av de enklaste knepen till att skapa en mer stressfri tillvaro. Med andningen kan du lugna ditt sinne, få bättre sömn, skapa en oas i ditt liv där du kan slappna av och känna dig trygg, din känsla för dig själv ökar, du blir känsligare för signaler som din kropp och ande försöker göra dig uppmärksam på, du kan lättare koncentrera dig på en sak och är du åt det mer temperamentsfulla hållet så kan du t o m lugna ner dig med lite träning när så behövs. Plus att det här är vägen in till din själ!

För dig som är van!

Ställ en timer på 3-5 min och andas fulla, djupa, medvetna och närvarande andetag. Riktigt känn hur du fylls med glädje, med energi, med frid, med en känsla av frihet. Andas ut och släpp taget, släpp, slappna av, släpp, slappna av, hela vägen, helt tömd, och fortsätt så. Fyll dig med frid, med lycka, med vad som helst som du önskar och sedan släpp taget helt och hållet. Låt andetagen vara det enda som existerar, fokusera totalt på helheten i varandet när du andas; fylls och töms.

Inför dagen

Med denna dag i din hand, ta möjligheten att göra den till en dag som du vill leva. Spegla det som du vill spegla dig i hos andra. Var den där kanalen för glädje, för vänskap, för vänlighet, för medkänsla, för generositet som du hade önskat att dina medmänniskor var. Just i dag kanske det blir så att du triggas igång av något. Inga problem! Gå undan, sätt dig i mörkret på toaletten eller vart du nu kan hitta en ensam plats och börja göra långa, djupa andetag. Andas djupare och långsammare för varje andetag tills du är tillbaka på banan igen. Du kommer att få den bästa ingivelsen för hur du ska gå vidare där i din ensamhet med dina andetag. Lita på livet! Ha sedan en dag full av medvetna och glädjefyllda ögonblick. Vi ses i morgon!

Sat Nam! (min sanna identitet är sanning)

This Post Has 8 Comments

  1. Tusen tack för en fin början på min dag! Det här behöver jag mitt i den flytt som jag är mitt i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top