KUNDALINIYOGA

Kundaliniyogan blev det kärlek vid första ögonkastet med och gnistan har inte falnat under dessa 20 någonting år, varav jag undervisat i 10 av dem.

Det började med en bok i Seattle som jag satt med i gräset utanför campus och gjorde ett enkelt yogapass ur. Det var lite ryggflex och benstretch och jag andades i takt med rörelserna. Inget märkvärdigt alls. Men jag mådde så bra!

Kundaliniyoga är en dynamisk yogaform och den kallas också medvetenhetens yoga. Den är konstruerad så att den alltid jobbar igenom vår energi, våra inre system som matsmältning, hormonsystemet, nervsystemet osv. Andningen är grunden och motorn genom det vi gör.

Att den kallas medvetenhetens yoga innebär att det sätt som den är utformad på gör att vi utvecklas och förändras på ett sätt som ökar vår medvetenhet när vi gör kundaliniyoga. Man har förstått att sinnet är en del av vår mänskliga utformning som ställer till en hel del problem i våra liv. Därför vägleder läraren på ett sätt som gör att sinnet involveras och används på ett förnuftigt och smart sätt. Det gör att deltagaren får träning och möjlighet att både lära känna sitt sinne och tekniker för att träna upp sin förmåga att hålla lite styr på det.

Ett kundalinipass börjar oftast med att landa i kroppen och själen här och nu med hjälp av medveten andning. Sedan tonar vi in och gör eventuellt några uppvärmningsövningar. Sedan sätter själva yogapasset igång.

Efter yogapass följer meditationen. Det här har många svårt för, vilket är väldigt synd. Men det där hade man kunskap om så långt tillbaka som 1000-tals år, att vi människor först behöver de fysiska övningarna för att balansera kroppen, harmonisera den med sinnet och genom det sedan underlätta för meditationen som följer. Meditationen är dessutom hela syftet med all yoga.

I kundaliniyogan har vi mängder med både utmanande, roliga, spännande och stärkande meditationer.

Vilan är viktig i yogan. I den återhämtar och rättar kroppen till sig, samtidigt som den balanseras, vitaliseras och gör sig av med det som blir slagg från övningarna.

Efter yogapasset är det skönt att ta det lugnt en stund, gå och skrota lite i den nyvunna energin och balanseringen i kropp, sinne och själ.

Jag tar för tillfället inte emot nybörjare på mina yogapass. Men har du lite träning i andning, eldandning, vet vad rotlås och nacklås är, är ok med att meditera en stund, så är du varmt välkommen att yoga med oss i Orsa.

Jag hoppas att vi ses på kundaliniyoga!